Κοινωνικό φροντιστήριο στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Αφορά δικαιούχους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ

Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου η ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές α’ και β’ λυκείου του δήμου Ρεθύμνου, μέσω του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ από το οποίο η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να υλοποιήσει τη σχετική δράση που αφορά σε δικαιούχους του προγράμματος.

Ήδη, σύμφωνα με την υπεύθυνη της δράσης από το ΕΛΜΕΠΑ Νικολέτα Ράτσικα, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης του εκπαιδευτικού προσωπικού και ορίστηκε ο χώρος διεξαγωγής των μαθητών που στο Ρέθυμνο θα είναι το 3ο γυμνάσιο. Σύμφωνα με την ίδια το πρόγραμμα που έχει χρονικό ορίζοντα προς το παρόν 15 εβδομάδες, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου, αφορά τη διδασκαλία 1,5 ώρας την εβδομάδα στο μάθημα των μαθηματικών και δυο ώρες στο μάθημα της γλώσσας. Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα προμηθεύσουν τους μαθητές την απαραίτητη γραφική ύλη και προστατευτικές μάσκες, ενώ η διδασκαλία θα γίνει με όρους υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία από τον covid 19.

Σύμφωνα με την κ. Ράτσικα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες δικαιούχους του ΤΕΒΑ. Όπως ανέφερε από τους υπόλοιπους δήμους του νομού δεν υπήρξε συμμετοχή με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων ΤΕΒΑ που να έχουν μαθητές σε αυτές τις τάξεις του λυκείου είναι ελάχιστος. Τα μαθήματα θα γίνουν μόνο στον δήμο Ρεθύμνου και συγκεκριμένα σε 9 παιδιά της α’ λυκείου και σε 5 της β’ λυκείου. Αντίστοιχα ο θεσμός του κοινωνικού φροντιστηρίου θα ξεκινήσει σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Η υπεύθυνη του έργου Μαρία Παπαδακάκη, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. από την πλευρά της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υλοποιεί η περιφέρεια με τη συνδρομή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η δράση αυτή έχει ως ομάδα στόχο μη προνομιούχους οικονομικά μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, δικαιούχους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής της Περιφέρειας Κρήτης, που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το λύκειο και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα, θα δώσει την ευκαιρία σε ένα ικανό αριθμό μαθητών της α’ και β’ λυκείου να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών δωρεάν, σε φροντιστηριακά τμήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή κατοικίας τους, προκειμένου να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν το σχολείο και να επιτύχουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Το κοινωνικό φροντιστήριο εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ευρύτερο, που είναι το «ΤΕΒΑ», το οποίο προέρχεται από το Ταμείο Eπισιτιστικής Βοήθειας για τους Απόρους.

«Ήδη έχουμε πάνω από 100 άτομα που βρίσκονται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, είναι εγγεγραμμένα μέλη και θα υποστηριχθούν από όλο το πρόγραμμα. Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε η προκήρυξη και θα προσληφθούν φιλόλογοι και μαθηματικοί προκειμένου να παρευρεθούν στην κάθε περιφερειακή ενότητα, Σε όλα αυτά έχουν γίνει συναντήσεις και υπάρχει συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά την κύρια ευθύνη την έχει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, σε ρυθμό ταχείων μαθημάτων. Υπάρχει όμως η προοπτική παράτασης για μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου, ο προγραμματισμός έχει γίνει για τέλη Δεκεμβρίου. Τότε λήγει η χρηματοδότηση και η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Περιφέρεια, υπάρχει όμως πάντα η προοπτική για παράταση», τόνισε η κ. Παπαδακάκη.

 

Παράλληλες δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης των οικογενειών

Εν τω μεταξύ, όπως πρόσθεσε η κ. Παπαδακάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει και άλλες δράσεις που αφορούν την ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών αλλά και προγράμματα συμβουλευτικής στήριξης για ανέργους. Ειδικότερα, η κ Παπαδακάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είπε:

«Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει τα ψυχοκοινωνικές δράσεις. Μέσα σε αυτές έιχε ενταχθεί σαν κοινωνική προσφορά και στήριξη και το κοινωνικό φροντιστήριο. Μια διαφορετική δράση που εντάσσεται στο ίδιο πρόγραμμα, είναι και «η Ψυχοκοινωνική παρέμβαση σε παιδιά» και οι «Σχολές γονέων».

Επίσης θα γίνουν και δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τους ανέργους να ενισχύσουν τα προσόντα τους προκειμένου να μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικοί και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για την δράση με τίτλο «mentoring», μέσα στην οποία θα υπάρχουν συνεδρίες εργασιακής καθοδήγησης. Επίσης υπάρχει η δράση της «Κοινωνικής Συνταγογράφησης», η οποία θα επιδιώξει να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να ικανοποιήσουν όλες τις επιμέρους ανάγκες τους, μέσα από μία πλατφόρμα που θα φέρει κοντά τον άνθρωπο με όλες τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Θα υπάρξουν εργαλεία πλέον που θα βοηθήσουν και τον άνεργο να μαθητεύσει δίπλα σε καταξιωμένους ανθρώπους από διάφορους χώρους, αλλά και τον άνθρωπο που πλήττεται από την φτώχεια, να μπορεί μέσα από μια μόνο πλατφόρμα να βρει όλα αυτά που χρειάζεται, τις υπηρεσίες, τα προγράμματα και ό,τι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Επιπλέον σεμινάρια για «Εκμάθηση μαγειρικής και αρτοποιίας». Το ΤΕΒΑ μοιράζει κάποια τρόφιμα στους οικονομικά ασθενέστερους, οπότε τα σεμινάρια αυτά έχουν σκοπό να τους μάθουν πώς να τα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωή τους. Σε αυτό το πρόγραμμα εμπλέκεται το τμήμα τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο δίνει επίσημη πιστοποίηση στα άτομα αυτά για τους συγκεκριμένους τομείς των σεμιναρίων. Εκεί θα δημιουργηθούν επίσης ομάδες, που θα καλύψουν και τους ανέργους, γιατί εκτός από την ορθή αξιοποίηση των τροφίμων, θα δοθεί και μια πιστοποίηση για να μπορούν οι άνεργοι να αναζητήσουν εργασία στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης».

Πηγή: rethnea.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ