Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΙΤΕ

Newsroom
Newsroom

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης τιμήθηκαν διατελέσαντες Πρόεδροι του Ιδρύματος

Κορυφώθηκαν στο Ηράκλειο , στο κεντρικό κτίριο του ΙΤΕ υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυσή του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης τιμήθηκαν διατελέσαντες Πρόεδροι του ΙΤΕ, ενώ σε αίθουσες του ιδρύματος, δόθηκαν τα ονόματα τους. Πρόκειται για τους Κώστα Φωτάκη, Βασίλειο Δουγαλή (εις μνήμην), ενώ το κεντρικό κτίριο του ΙΤΕ έλαβε το όνομα του πρώτου προέδρου του, του Ελευθερίου Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος για την «αναγνώριση του έργου του» όπως είπε, εξηγώντας ότι η πιο σημαντική περίοδος που έζησε στο Ίδρυμα, ήταν τα πρώτα τρία χρόνια.

«Όταν έρχεται μία αναγνώριση του έργου σου, αισθάνεσαι και ότι είναι καλοδεχούμενη, όπως επίσης ότι και συναισθηματικά είναι πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Institute for Mediterranean Studies - FORTH
φωτογραφία Institute for Mediterranean Studies - FORTH

 

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρθηκε, στα δέκα πλέον, Ινστιτούτα του ΙΤΕ λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία, να υπάρξει επιπλέον ανάπτυξη σε ακόμη ευρύτερα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία, γιατί η επιστήμη πλέον είναι διεπιστημονική, δηλαδή απαιτεί την συνεργασία ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς τομείς όπως η φυσική, η βιολογία, η χημεία, τα μαθηματικά, η πληροφορική, ακόμη και ανθρωπιστικές επιστήμες και κοινωνικές επιστήμες».

Επιπλέον πρόσθεσε, ότι αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΙΤΕ, ότι «κάτω από την ίδια στέγη, έχουμε τόσο διαφορετικά Ινστιτούτα και άρα δίνονται πολλές ευκαιρίες συνεργασίας, ανάμεσα σε επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, προκειμένου να έχουμε ακριβώς αυτή την πρόοδο που χρειάζεται».

Το παρών στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΙΤΕ, έδωσε και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος τόνισε ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας βρίσκεται τέσσερις δεκαετίες «στην πρωτοπορία της έρευνας και της καινοτομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς» έχοντας επιτύχει όπως πρόσθεσε «να είναι στην κορυφή της Ελλάδας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα, καλύτερα και πιο γνωστά ιδρύματα στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα».

 

Institute for Mediterranean Studies - FORTH
φωτογραφία Institute for Mediterranean Studies - FORTH

 

Στη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο 'Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Princeton (ΗΠΑ), του οποίου η ομιλία είχε θέμα «Ὁ Κρὴς ἀγνοεῖ τὴν θάλασσαν: Μια αρχαία παροιμία και η ναυτοσύνη στην αρχαία Κρήτη».

Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία από την 40ετή πορεία του Ιδρύματος, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας και συγγραφής του πρώτου δίγλωσσου Επετειακού Τόμου της Ιστορίας του, που διερευνά τη θεσμική και επιστημονική πορεία του έως σήμερα, στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο. Έμφαση θα δοθεί στον ρόλο του ΙΤΕ στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Οικοσύστημα.

Νωρίτερα την Κυριακή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού: τον καθ. Ευθύμιο Καξίρα, Πανεπιστήμιο Harvard - ΗΠΑ, την καθ. Edith Heard, Διευθύντρια EMBL, Χαϊδελβέργη Γερμανία, την καθ. Λύδια Καβράκη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ken Kennedy, Πανεπιστήμιο Rice - Χιούστον Τέξας, και την καθ. Βίκυ Καλογερά, Πανεπιστήμιο Northwestern, Ιλινόι- ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /φωτογραφίες Institute for Mediterranean Studies - FORTH

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ