Κώστας Φασουλακης: Η Κρήτη έχασε τον Γάλλο Πρεσβευτή του πολιτισμού της

Κώστας Φασουλακης: Η Κρήτη έχασε τον Γάλλο Πρεσβευτή του πολιτισμού της

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημων Κρητών Κώστας Φασουλάκης, για τον θάνατο του επιφανή Γάλλου φιλέλληνα και πρεσβευτή του Πολιτισμού της Κρήτης, Maurice Born δηλωσε:

«Με πολύ μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα,επιφανή διεθνολόγου,σπουδαίου διανοητή,συγγραφέα,εκδότη,αρχιτέκτονα,αλλά και εξ επιλογής  συμπατριώτη μας μόνιμου κατοίκου της Κρήτης Maurice Born, που απεβίωσε στην γενέτειρα του Ωζ κοντά στην Τουλούζη της νότιας Γαλλίας.

Ο Maurice, που ήταν γνωστός σε ολόκληρη την Κρήτη και ειδικά στο Μιραμπέλο, όπου κατοικούσε μόνιμα την τελευταία δεκαετία εχει συνδέσει το όνομα του με  σπουδαίες έρευνες και ανακαλύψεις για την κρητική ιστορία, την οποία υπηρέτησε με πάθος, φέροντας στο φως άγνωστες αρχειακές πηγές που συμπληρώνουν σημαντικά το παζλ της ιστορία του τόπου μας. Του οφείλουμε όμως κυριότερα την έγκαιρη εκτίμηση της τεράστιας ιστορικής και κοινωνικής σημασίας της νησίδας Σπιναλόγκα, και την ανυπολόγιστη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας της, και του ρόλου της, ως κατεξοχήν τόπου κοινωνικού αποκλεισμού, για τη μελέτη του οποίου αφιέρωσε μέγα μέρος του γόνιμου βίου του.

Αποτελεί  προσωπική τιμή για εμενα και για την για την Περιφέρεια Κρήτης η συνεργασία μας με τον Maurice Born αναγνωρίζοντας επιπλέον, την καθοριστική συμβολή του στην «επανανακάλυψη» των ημερολογίων 1897 και 1898 του συνταγματάρχη  Émile-Honoré Destelle, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε δύο τόμους, με την εκδοτική φροντίδα της Ε.Κ.Ι.Μ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει. Θερμά συλλυπητήρια στη οικογένεια του,στους φιλους του στην Νεάπολη, στο Μιραμπέλο, αλλα και σε ολόκληρη την Κρήτη, που έχασε ένα από τους σπουδαιότερους και ανιδιοτελείς φίλους της». 


Maurice Born

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ