Κρόκος: Ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά που καλλιεργούνταν και στη μινωική Κρήτη!

Συμβουλές για το διάσημο ελληνικό σαφράν από την επιστημονική ομάδα της AgriSC

Ο κρόκος, το διάσημο ελληνικό σαφράν που πλέον καλλιεργείται μόνο στην περιοχή της Κοζάνης, είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο. «Προικισμένος» από τη φύση με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χρησιμοποιείται ως φάρμακο, αιθέριο έλαιο, μπαχαρικό αλλά και ως χρωστική ουσία που αξιοποιείται ακόμη και στη ζωγραφική! Η πιο διαδεδομένη χρήση του, λόγω και της αντικαρκινικής του δράσης είναι στη μαγειρική καθώς προσδίδει έντονο άρωμα, πικάντικη γεύση και «εξωτικό» κίτρινο χρώμα.

Κρόκος Κοζάνης

Η ιστορία της χρήσης του κρόκου χάνεται στο βάθος των αιώνων όπως αποδεικνύεται και από την εντυπωσιακή τοιχογραφία του «Κροκοσυλλέκτη» στο ανάκτορο της Κνωσού. Σήμερα, η καλλιέργεια του Κρόκου Κοζάνης θεωρείται πολύ κερδοφόρα καθώς αποδίδει ικανοποιητικό  πρόσθετο εισόδημα. Ενδεικτικό της αξίας του είναι η προσωνυμία «κόκκινος χρυσός», αφού το ένα κιλό κρόκου μπορεί να κοστολογηθεί περίπου στα 2.000 ευρώ. Ωστόσο, ενώ η καλλιέργεια του είναι απλή χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, η συγκομιδή του απαιτεί κοπιαστική εργασία 20 περίπου ημερών.

Κρόκος Κοζάνης

Η επιστημονική ομάδα της AgriSC δίνει χρήσιμες συμβουλές 
και οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς:

  • Η φύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι κόρμοι λαμβάνονται από παλιές κροκοφυτείες. Φυτεύονται σε αυλακιές βάθους 20 – 25 cm, συνήθως τον Αύγουστο μετά από το όργωμα του χωραφιού.
  • Προτιμά ελαφρά εδάφη, μέσης γονιμότητας και καλά αεριζόμενα. Θα πρέπει να αποφεύγονται αργιλώδη εδάφη, συμπαγή και υγρά. Την καλλιέργεια ευνοούν τα εύκρατα και θερμά κλίματα, ενώ οι πολλές βροχές βλάπτουν το φυτό κατά την ανθοφορία .
  • Το στάδιο της άνθησης θεωρείται κρίσιμο. Το φυτό θα πρέπει να προστατεύεται από τους παγετούς, τις παρατεταμένες ξηρασίες και την ανεξέλεγκτη βόσκηση.
  • Η συγκομιδή ξεκινά συνήθως τον Οκτώβρη. Τα άνθη του κρόκου πρέπει να συλλεχθούν αμέσως για να μην αλλοιωθούν τα στίγματα που χαρίζουν το χρώμα και το άρωμα. Η διαδικασία της συλλογής διαρκεί περίπου 20 ημέρες και είναι απαιτητική, καθώς χρειάζεται δεξιοτεχνία.
  • Η αποξήρανση είναι η πιο κρίσιμη και σημαντική εργασία στην παραγωγή του κρόκου. Αφού διαχωριστούν τα πέταλα από τα στίγματα και τους ανθήρες θα πρέπει να ξεκινήσει η ξήρανση με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή χειρωνακτικά σε ευάερα, θερμαινόμενα δωμάτια. 
  • Η καλλιέργειά του δεν είναι κοστοβόρα καθώς δεν απαιτείται κάποια λίπανση εκτός της βασικής.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές από την επιστημονική ομάδα της AgriSC για την καλλιέργεια, τη φροντίδα και την αντιμετώπιση των ασθενειών ή των εχθρών του κρόκου Κοζάνης

Κρόκος Κοζάνης

Διαβάστε επίσης:

Οι αρωματικοί «βασιλιάδες» του κήπου

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ