Λαϊκή Συσπείρωση κατά δήμου Ηρακλείου: Ό,τι μπορούσε να αυξήσει το αύξησε, αδιαφορώντας για τους δημότες!

Newsroom
Newsroom

Σύσκεψη των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ηρακλείου

Μετά από οκτώ μήνες από τις τοπικές εκλογές και πέντε από την ανάληψη της διοίκησης από την νέα δημοτική αρχή, οι υποψήφιοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση», συζήτησαν, την Κυριακή 12 Μάη, τις πρόσφατες εξελίξεις, τα προβλήματα που παραμένουν και οξύνονται για τους δημότες καθώς και τις πρωτοβουλίες και δράσεις της παράταξης.

Ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Δουλουφάκης σημείωσε πως η νέα δημοτική αρχή, από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της προχώρησε σε αυξήσεις δημοτικών τελών, τελών κοινοχρήστων χώρων, τελών σε λαϊκές αγορές, φόρων, αντιτίμου πάρκινγκ ενώ κατακεραύνωσε για άλλη μια φορά την απόφαση για δανειοδότηση το οποίο θα επωμιστούν οι δημότες.
 

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δυο μέτωπα ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι σε εξέλιξη, με τους λαούς να εξοντώνονται είτε άμεσα με τα όπλα, όπως με την γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, είτε έμμεσα με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως και στη δική μας χώρα, με την ενεργό συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ίδια ώρα, κεντρικό και τοπικό κράτος, με κάθε τρόπο χτυπάει το λαϊκό εισόδημα, εμπορευματοποιεί υπηρεσίες και στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην εισηγητική του ομιλία «Η νέα δημοτική αρχή, με το καλημέρα, προχώρησε σε αυξήσεις δημοτικών τελών, τελών κοινοχρήστων χώρων, τελών σε λαϊκές αγορές, φόρων, αντιτίμου των πάρκινγκ κ.ά. Ό,τι μπορούσε να αυξήσει, το αύξησε, φορτώνοντας άλλο ένα δάνειο στους δημότες, αδιαφορώντας για την καθημερινότητα τους που στενάζουν κάθε μέρα με την ακρίβεια, τους φόρους, τους χαμηλούς μισθούς. Στον αντίποδα, τα ξενοδοχεία χρεώνονται με οικιακό συντελεστή στα δημοτικά τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν σε δωμάτια! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρωτοστάτησε στο να μην περάσουν οι αυξήσεις αυτές στα ψιλά γράμματα και στήριξε τις κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων μέσα στο ΔΣ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα στο δήμο Ηρακλείου (από τοπικό και κεντρικό κράτος) «που περιλαμβάνουν την «έξυπνη πόλη» και την «πράσινη ανάπτυξη», με προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και προγράμματα της ΕΕ, έτσι κι αλλιώς δικά μας λεφτά, για έργα που πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, εμπορικού όπως με το open mall στο κέντρο της πόλης που θα εκδιώξει μικρούς επαγγελματίες και μόνιμους κατοίκους, τουριστικού με εμπορευματοποίηση μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς, κατασκευαστικού με τον ΒΟΑΚ και την επιβολή διοδίων.

Από την άλλη, κρίσιμης σημασίας έργα που αποτελούν διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος, είναι ψηλά στην ιεράρχηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αλλά όχι της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων συνδυασμών, όπως είναι έργα απαραίτητα για την δημόσια ασφάλεια, την πολιτική προστασία, υποδομές, κοινωνικές δομές, σχολεία, έργα για τη συλλογή και διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα μπορούσαν να δώσουν στο λαό φτηνό και καθαρό νερό».

Ανέφερε παραδείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής που οι μεν δημότες πληρώνουν αδρά, οι δε επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν «Την ίδια στιγμή που δίνονται πχ 5 εκατ. για έξυπνα παγκάκια, λάμπες με φωτοβολταϊκά και ψηφιακά καταγραφικά ζημιών από σεισμό, δίνονται μόνο 150 χιλ. για συντηρήσεις των σχολείων όλου του δήμου. Έρχονται κονδύλια για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων αλλά χωρίς να γίνεται πρώτα το πιο απλό και ουσιαστικό, να συντηρούνται και να ελέγχονται στατικά τα κτίρια που αναβαθμίζουν, όπως το παράδειγμα του κτιρίου του ΚΕΣΑΝ-ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ στη Θερίσου που αναβαθμίστηκε μεν ενεργειακά, αλλά λίγο μετά έκλεισε για το κοινό λόγω επικινδυνότητας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υπηρεσίες του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ιδιαίτερα τα προβλήματα στην ύδρευση. «Ενώ για το νερό ο λαός πληρώνει πανάκριβα και ειδικά με την νέα τιμολογιακή πολιτική, με φόρους και περιβαλλοντικά τέλη, δεν έχει καν σταθερή παροχή και ποιοτικό νερό, και σε αρκετές περιοχές όπως Φορτέτσα, Βασιλειές, Ατσαλένιο κλπ, ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, τα οποία έχει αναδείξει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ταυτόχρονα εντείνεται η υποβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τους, με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που πιέζεται αφόρητα, εργαζόμενους και υπηρεσίες με ημερομηνία λήξης που συνοδεύονται με την ανάθεση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιώτες με το ανάλογο κόστος».

Ανέδειξε τον ρόλο των υπόλοιπων συνδυασμών και των αστικών κομμάτων. «Σε όλα αυτά βέβαια, συναινούν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί καθώς αποτελούν κοινές στρατηγικές επιλογές τους. Στην τοπική διοίκηση φαίνεται και η στρατηγική ταύτιση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ 2 (ΝΕΑΡ) αφού στελέχη τους μέσα από την δημοτική αρχή αλλά και τους υπόλοιπους συνδυασμούς, συνασπίζονται σε ένα ενιαίο αντιλαϊκό μέτωπο, εξυπηρετώντας την ίδια και απαράλλαχτη πολιτική που θέλει να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και του κεφαλαίου σε βάρος των πολλών.

Τέτοιο εξόφθαλμο παράδειγμα αποτελεί η υπερψήφιση του ψηφίσματος της δημοτικής αρχής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από όλο το δημοτικό συμβούλιο, πλην των δυο δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το οποίο εν μέσω κινητοποιήσεων φοιτητών και πανεπιστημιακών, δεν καταδίκαζε πουθενά την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και ουσιαστικά στήριζε την κυβέρνηση».

Κατέληξε ότι «η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιβεβαιώθηκε -εκτός των άλλων- και στο ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από υποσχέσεις νέων σωτήρων. Αποδεικνύεται στην πράξη πως αν κάτι πρέπει να αλλάξει, είναι οι ράγες και ο προορισμός και όχι ο οδηγός του τρένου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», στον αντίποδα όλων αυτών των πολιτικών εκφράζει την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό, δίπλα στους αγώνες των μαζικών φορέων, του λαού μας!» 

Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. «Αυτός ο αγώνας και η διεκδίκηση χρειάζεται να εκφραστεί και στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, που τόσο καθοριστικό ρολό έχει στις ζωές μας. Όλοι εμείς να είμαστε η φωνή της πραγματικής αντιπολίτευσης, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ενάντια σε μια πολιτική που δεν εκφράζει τις ανάγκες μας. Μιας πολιτικής που βάζει πλάτες και αποδέχεται την κατάσταση στα σχολεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το χάλι στην υγεία και στα δυο νοσοκομεία της πόλης μας. Μιας κυβέρνησης και ενός κράτους που βάζουν πλάτη στη γενοκτονία στη Γάζα, εμπλέκουν πιο βαθιά την χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και όπου αλλού, που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας».

λαϊκή συσπείρωση Ηράκλειο

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις για ζητήματα που ξεχωρίζει και έχει αναδείξει η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Η Λίνα Ανδρουλάκη, δημοτική σύμβουλος, αναφέρθηκε στο οξυμένο θέμα του νερού, που ενώ υπάρχει άφθονο, αφήνεται να καταλήγει στη θάλασσα και να το στερούνται οι δημότες, αφού το μεν νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, τα δε αναγκαία έργα υποδομής ως κόστος. 

Από την πλευρά της η Χρυσούλα Αντωνακάκη, μέλος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Αθλητισμού, αναφέρθηκε στα προβλήματα στο Παγκρήτιο στάδιο και την ανάγκη για σύγχρονους και ασφαλείς δημόσιους χώρους άθλησης. 

Ο Γιώργος Σκεπάρνης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί με την σχολική στέγη καθώς έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Στα ζητήματα των κοινωνικών δομών, που δεν μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης και ιδιαίτερα στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, που παρέμεινε για έξι μήνες κλειστός, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης, γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας. 

Η Μαρία Κοκοσάλη, αρχαιολόγος, αναφέρθηκε στην εμπορευματική αξιοποίηση των μνημείων όπως της Κνωσού, την παλιά πόλη του Ηρακλείου, τα ενετικά τείχη και το ενετικό λιμάνι.

Ακολούθησαν αρκετές τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, με τις οποίες αναδείχτηκαν ζητήματα του δήμου μας, αιτήματα των κατοίκων και προτάσεις.

λαϊκή συσπείρωση Ηράκλειο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ