«Λασίθι ώρα ευθύνης»: Ας μιλήσουμε για πολιτισμό-τουρισμό

Newsroom
Newsroom

Μια από τις πρώτες ενέργειες, εφόσον οι Λασιθιώτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, θα είναι και η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με ολοκληρωμένη πληροφόρηση για όλες τις περιπατητικές, ορειβατικές και θρησκευτικές διαδρομές που μπορεί κανείς να βρει και να απολαύσει στο Οροπέδιο Λασιθίου. 

Στο Οροπέδιο Λασιθίου οι τομείς του πολιτισμού και τουρισμού αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται γι’ αυτό και στο Συνδυασμό «Λασίθι ώρα ευθύνης» δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα.

Το παραπάνω αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Λασίθι ώρα ευθύνης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής
"Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής ταυτότητας για το Δήμο (cultural identity) βασισμένης στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του Οροπεδίου Λασιθίου.
Μεταξύ άλλων στις άμεσες προτεραιότητες μας τίθεται η ανάδειξη του Δικταίου Άντρου ως πόλου έλξης επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σύνδεση του, μέσω ενιαίου εισιτηρίου, με το Κρόνιο Σπήλαιο (στο οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης της πρόσβασης στην πράξη κι όχι στα λόγια) για μια ολοκληρωμένη εμπειρία των επισκεπτών μας. 
Στο Δικταίο Άντρο, που είναι η κορωνίδα της τουριστικής μας παρουσίας, θα υπάρξει επιπλέον βελτίωση αναφορικά με το χώρο στάθμευσης των επισκεπτών ώστε να μην συνωστίζονται τα οχήματα τους στην Πλατεία Ευρώπης. Θα δημιουργηθεί parking, πριν την πλατεία, και η μετάβαση των επισκεπτών από το σημείο όπου θα σταθμεύουν θα γίνεται με μικρό λεωφορείο.
Είναι σημαντικό, και πρέπει να το τονίσουμε, πως η σύνδεση Δικταίου και Κρόνιου θα δώσει την ευκαιρία σε όσους βρεθούν στο Οροπέδιο να γνωρίσουν και όλους τους όμορφους οικισμούς, που θα περάσουν στη διαδρομή τους, προσφέροντας έτσι και σε άλλα χωριά  ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης.
Ακόμα θα προωθηθεί η άμεση λειτουργία του Πάρκου Ελευθερίας, με ψηφιακό τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να μάθει  για τη Μάχη του Λασιθίου στη διάρκεια της βόλτας του.
Το Μουσείο Μηλιαρά στο Τζερμιάδων επί των ημερών μας δεν θα μείνει κενό γράμμα. Το κτίριο που παραχωρήθηκε θα αξιοποιηθεί για το σκοπό που διατέθηκε και θα φιλοξενήσει μουσείο.
Ξεχασμένα από το «Λασίθι ώρα ευθύνης» δεν θα μείνουν ούτε τα 6.000 βιβλία που η Δημοτική αρχή Στεφανάκη έχει εγκαταλείψει να σαπίζουν στο υπόγειο του Δημοτικού σχολείου Αγ. Γεωργίου. Θα βρουν στέγη με τη δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης.
Επιθυμία εξάλλου των πολλών καλλιτεχνών, που γέννησε και ανάθρεψε ο τόπος μας, αλλά και δική μας είναι η λειτουργία μιας πινακοθήκης-χώρου πολιτισμού όπου θα μπορούν να εκθέτουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής και να παρουσιάζουν το ποιητικό και συγγραφικό έργο τους.
Αναγκαία ακόμα θεωρούμε, και είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, τη λειτουργία ενός Κέντρου Νεότητας.
Μάλιστα για τη στέγαση του μπορεί να αξιοποιηθεί δημοτικό κτίριο που δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Θα είναι μια δομή που θα βασίζεται στον εθελοντισμό. Ένας ανοικτός χώρος για τους νέους του Δήμου μας που θα τους προσφέρει  ευκαιρίες μάθησης,  πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης. 
Σε αυτό θα μπορούν να λειτουργήσουν εργαστήρια και δραστηριότητες περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και αθλητικού χαρακτήρα ενισχύοντας την επικοινωνία των νέων, την ενασχόληση τους με δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν και τους βοηθούν να νιώσουν ενεργοί πολίτες και κύτταρα του Δήμου.
Μια από τις πρώτες ενέργειες, εφόσον οι Λασιθιώτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, θα είναι και η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με ολοκληρωμένη πληροφόρηση για όλες τις περιπατητικές, ορειβατικές και θρησκευτικές διαδρομές που μπορεί κανείς να βρει και να απολαύσει στο Οροπέδιο Λασιθίου. 
Σε αυτήν θα καταγραφούν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος,  λαογραφικές και ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή μας αλλά και εκδηλώσεις και δρώμενα πολιτισμού που θα λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του Δήμου, όλο το έτος. Στην ιστοσελίδα θα διαφημιστούν δωρεάν και οι υποδομές που διαθέτει το Οροπέδιο Λασιθίου όπου μπορεί όποιος το θελήσει να φάει, να διαμείνει και να προμηθευτεί τοπικά προϊόντα.
Επιδίωξη μας να καθιερώσουμε δραστηριότητες που θα οδηγούν Κρητικούς και μη στο Οροπέδιο Λασιθίου δώδεκα μήνες το χρόνο, κι όχι μόνο λίγες ημέρες το καλοκαίρι κι όποτε χιονίσει. Έτσι σε συνεργασία και διάλογο με τους οικισμούς θα οργανώνονται γιορτές και επιμέρους δραστηριότητες για να στηριχθεί η κτηνοτροφία και η αγροτική μας παραγωγή, δεν αρκεί μόνο η γιορτή πατάτας, διαθέτουμε και εξαιρετικά τυριά, και νόστιμα μήλα και ωραία σημεία για ποδηλατάδες, ορεινή ποδηλασία (Mountain Bike), τοξοβολία κι άλλες δράσεις.
Τα παραπάνω είναι  λίγα μόνο απ όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα μας και μπορούμε εύκολα να κάνουμε πράξη για να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τον τόπο μας και τον πολιτισμό του με άμεσα, πνευματικά και οικονομικά,οφέλη για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους ανθρώπους του.
Είμαστε ανοικτοί και αυτό ισχύει, για όλους τους τομείς, κι όχι μόνο για τον πολιτισμό και τουρισμό, να ακούσουμε τους δημότες και τις δικές τους προτάσεις κι από κοινού να τις κάνουμε πράξη γιατί δεν βλέπουμε το Δήμο ως «κλειστό μαγαζάκι» για λίγους αλλά ως πεδίο δράσης για πολλούς, για όλους τους Λασιθιώτες και Λασιθιώτισσες"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ