ΚΡΗΤΗ
Λ.Αυγενάκης στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Γέφυρα της Κρήτης με τις ΗΠΑ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης - Δημόσιο χρέος, ανεργία, ανάπτυξη στην ομιλία του υφυπουργού Χρ.Δήμα

Δεύτερη ημέρα για την Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης που διοργανώνει η νεοσύστατη Επιτροπή Κρήτης του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την υποστήριξη των 4 Επιμελητηρίων του νησιού, που ξεκίνησε, χθες το απόγευμα, με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αιρετούς και εκπροσώπους φορέων. Η ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ν.Μπακατσέλου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης αναφέρθηκε στη φέρουσα ικανότητα της Κρήτης και το έλλειμμα υποδομών, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την Κρήτη εν δυνάμει "πρωτοπόρο προορισμό στη Μεσόγειο", υπογραμμίζοντας την γεωστρατηγική θέση της Κρήτης που την τοποθετεί στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο, τη δυνατότητα ανάπτυξης λιμανιών κι αεροδρομίων αλλά και το "εύφορο" πεδίο για να εξελιχθεί η Κρήτη σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο. Αναφερόμενος στις νέες διεθνείς οικονομικές συνθήκες αβεβαιότητας που προκαλεί η εκλογή Τράμπ στην Αμερική, αλλά και στους συνεχιζόμενους πολέμους που επηρεάζουν έτι περεταίρω το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, επισήμανε τις νέες προοπτικές, που ανοίγονται, ταυτόχρονα, για όσες οικονομίες μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα.
Κατά τον χαιρετισμό του στις σημερινές εργασίες ο κ. Καρκανάκης τόνισε με έμφαση «ότι είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε τις εξελίξεις και να χαράξουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η Κρήτη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Η στρατηγική της θέση, ο φυσικός και πολιτιστικός της πλούτος, το ισχυρό ερευνητικό της περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Όμως, η μετάβαση στο μέλλον απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασία όλων των φορέων και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων. Μόνο με συντονισμένες δράσεις, επενδύσεις και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, η Κρήτη μπορεί να διαμορφώσει ένα δυναμικό και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.»

Στην κεντρική ομιλία του ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χρίστος Δήμας παρέθεσε στοιχεία για την Οικονομία της χώρας. Όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από την ΕΕ, ενώ έκανε λόγο για αισιόδοξες προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ.Δήμας περιέγραψε ένα επενδυτικό κενό σε σύγκριση με την ΕΕ, το οποίο έχει μειωθεί από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες στις 3. Μίλησε επίσης για αύξηση του μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις της Κρήτης ανέφερε ότι συμμετέχουν σε προγράμματα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Ο υφυπουργός μίλησε για αύξηση των θέσεων εργασίας (+500.000 θέσεις εργασίας από το 2019) και μείωση της ανεργίας, με το ποσοστό των ανέργων τον Δεκέμβριο του 2024 να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, φτάνοντας στα προ κρίσης επίπεδα. Παράλληλα μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ (2019) στα 830 ευρώ (2024) και σχεδιαζόμενη αύξηση στα 950 ευρώ το 2027.
Μέσω γραφήματος περιέγραψε και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, λέγοντας πως στην Ελλάδα έχουμε την μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ "κατέθεσε" την πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα και το επόμενο διάστημα.
Αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Καινοτομία προανήγγειλε ο κ.Δήμας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε θεσμικά και φορολογικά κίνητρα ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην Έρευνα σε διεθνές επίπεδο.
Στην ομιλία του, έμφαση έδωσε στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με σκοπό ως το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης να υλοποιηθεί περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναφερόμενος στα διάφορα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο για αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέσω π.χ. της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές (περίπου 430.000 διασυνδέσεις) αλλά και του myDATA. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2024 σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ.ευρώ.
"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, δε θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις αλλά δε δέχομαι να ισοπεδώνονται τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα" - πρόσθεσε ο υφυπουργός.
"Δεν ευημερούν μόνο οι δείκτες" - σημείωσε και τόνισε ότι "όταν δεν ευημερούν οι δείκτες, οι πολίτες είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση". Με τα λόγια αυτά ο κ.Δήμας, έκλεισε την ομιλία του, καταθέτοντας τον στόχο της Κυβέρνησης να κάνει πολύ σημαντικότερα βήματα τα επόμενα χρόνια.
Λ.Αυγενάκης: Γέφυρα με τις ΗΠΑ
"Βάζουμε τα θεμέλια της γέφυρας με την Αμερική, με την συνεπικουρία της ίδιας της Κυβέρνησης" - είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρήτης του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λ.Αυγενάκης, περιγράφοντας τη δυναμική της πολυεπίπεδης συνεργασίας της Κρήτης με τις ΗΠΑ.
Για τη νεοσύστατη Επιτροπή Κρήτης, ο κ.Αυγενάκης προανήγγειλε αρκετές δράσεις το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Κρήτης θέλει να υπάρχει "αρχή, μέση και στόχος". "Θα βάλουμε ένα λιθαράκι στα όσα σημαντικά κάνει η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια της Κρήτης, οι δήμοι, τα ακαδημαϊκά κι ερευνητικά ιδρύματα, η Τραπεζική της Κρήτης" - τόνισε, σημειώνοντας ότι "η Κρήτη είναι μια ήπειρος που κρύβει αστείρευτες δυνάμεις".
Κατά την συζήτησή τουμε την δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, στο panel της Διάσκεψης, ο κ.Αυγενάκης αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας της Κρήτης - Ενέργεια, Πρωτογενής Τομέας - αλλά και Τουρισμός, σημειώνοντας ότι η Κρήτη μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο της "πίτας" της αγοράς της Αμερικής. Εστίασε σε δράσεις εξωστρέφειας και νέων μορφών ανάπτυξης του Τουρισμού της Κρήτης, προτάσσοντάς τις ως ανάγκη. Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το έλλειμμα υποδομών, σχολίασε ότι "οι υποδομές στην Κρήτη είναι ο μεγάλος ασθενής" και δεν χαίρει υποδομών όπως άλλες περιοχές της χώρας μας. "ΒΟΑΚ: Είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του έργου; Όχι" - ανέφερε για την εξέλιξη του κομβικού, για την Κρήτη, έργου. "Χρειάζεται και η δική μας εντονότερη και συστηματική πίεση για να "τρέξουν" τα πράγματα" - σημείωσε ο κ.Αυγενάκης, ενώ αναφλερθηκε και στο νέο αεροδρόμιο και τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα - και αντιπλημμυρικά - μαζί με την σύνδεση με τη νότια Κρήτη.

Ενέργεια, Πρωτογενής Τομέας και Τεχνολογίες, Τουρισμός, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κρήτη στο "μενού" των σημερινών εργασιών
Η δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης συνεχίζεται σήμερα με συζητήσεις που θα εστιάσουν σε πρακτικές λύσεις και στρατηγικές που θα δώσουν στην Κρήτη το έναυσμα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Μετά τους χαιρετισμούς του προέδρου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν.Μπακατσέλου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη και του Δημάρχου Ηρακλείου Αλ.Καλοκαιρινού, το λόγο θα πάρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρήτης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Βουλευτής Ηρακλείου Λ.Αυγενάκης για μια ομιλία με θέμα "Το αύριο της Κρήτης".
Θα ακολουθήσουν θεματικές συζητήσεις επί διαφόρων θεμάτων όπως ο Πρωτογενής Τομέας και οι Τεχνολογίες, η Τουριστική Ανάπτυξη και τα εμπόδια, η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κρήτη, οι Υποδομές με φόντο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το απογευματινό πρόγραμμα περιλαμβάνει κεντρική ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, την κρίση του νερού, τις ευκαιρίες ενίσχυσης των εξαγωγών στις ΗΠΑ, ενώ η Διάσκεψη θα κλείσει με διακεκριμένους Κρητικούς επιχειρηματίες να συζητούν για "το επόμενο βήμα".
"Η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει"
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, τόνισε τη σημασία της Κρήτης ως έναν ανερχόμενο επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο, επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις τοπικές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στη δύναμη των συνεργειών, υπογραμμίζοντας ότι η Διάσκεψη αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, να επενδύσουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και να καταστήσουμε την Κρήτη πρωταγωνιστή της ανάπτυξης».
Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, εστίασε στη σημασία της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών ως βασικών πυλώνων ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να επενδύσει σε τομείς όπως η έρευνα, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, ενώ με τη σειρά της, η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου, ανέδειξε την ανάγκη διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώνοντας πως η εκπαίδευση και η καινοτομία είναι οι δύο θεμέλιοι λίθοι μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής, προσθέτοντας πως η Κρήτη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς.
Οι Γενικοί Γραμματείς για την Κρήτη του αύριο
Οι Γενικοί Γραμματείς μεταξύ άλλων επικεντρώθηκαν στα στρατηγικά σχέδια που αφορούν την Κρήτη. Ο Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης των τοπικών δομών. Ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης του νησιού, ενώ η Μαρία Κοζυράκη, Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αναφέρθηκε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού.
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιμελητήρια: Ρόλος-κλειδί για την ανάπτυξη
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων της Κρήτης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας. Οι Δήμαρχοι της Κρήτης ένωσαν τη φωνή τους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, ανάπτυξης κρίσιμων υποδομών, στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος με πιο βιώσιμες πρακτικές.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές. Ο Ευάγγελος Καρκανάκης (Ηράκλειο), ο Αντώνιος Ροκάκης (Χανιά), ο Γεώργιος Γιακουμάκης (Ρέθυμνο) και ο Θωμάς Χαριτάκης (Λασίθι) συμφώνησαν πως η συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, δίνοντας νέα ώθηση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο