Lockdown σε νομό Ρεθύμνου και Δήμο Κισσάμου: Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν

Lockdown σε νομό Ρεθύμνου και Δήμο Κισσάμου: Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν

Τι θα ισχύσει για μετακινήσεις και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών - Έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα από τη δημοτική αρχή Κισσάμου

Σε καθεστώς lockdown λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου θα βρεθούν από το πρωί του Σαββάτου η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και ο Δήμος Κισσάμου, όπως ανακοίνωσε για την Κρήτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής. 

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κισσάμου αναφέρεται στα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Σάββατο και για όσο διάστημα η περιοχή παραμένει στη σήμανση "βαθύ κόκκινο" του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

"Κατόπιν της ένταξης του Δήμου μας σε επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης (βαθύ κόκκινο) ενημερώνουμε ότι ισχύουν τα εξής μέτρα:

1. Κυκλοφορία με την χρήση sms με κωδικό συγκεκριμένης χρήσης ( κωδικοί 1-6),  ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση) από τις 06.00 π.μ μέχρι τις 21.00μ.μ.  

2. Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων του δήμου επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.

3. Λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων με την μέθοδο ραντεβού (click away ή click inside) και με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

4. Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

5. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Για τις Δημόσιες υπηρεσίες, ισχύουν :

1. Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

2. Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

3. Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

4. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

5. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Προς αποφυγή πανικού, θα θέλαμε επίσης να διευκρινίσουμε ότι η ένταξη ενός δήμου σε επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης  δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του αριθμού των κρουσμάτων που υφίστανται στην περιοχή.  Ο συνδυασμός των ενεργών κρουσμάτων, με τον αριθμό των πιθανών επαφών τους (άρα εν δυνάμει επιπλέον πιθανές εστίες μετάδοσης) καθώς και η μη τήρηση των ενδεδειγμένων από την Πολιτεία μέτρων, είναι όλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη ώστε να φτάσει η Πολιτεία να χαρακτηρίσει το επίπεδο επιτήρησης σε ένα δήμο. 

Για άλλη μία φορά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους δημότες μας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την τήρηση των προστατευτικών μέτρων (ιδιαίτερα την χρήση μάσκας ΠΑΝΤΟΥ και την τήρηση αποστάσεων)".

 

Διαβάστε επίσης:

Στο "βαθύ κόκκινο" η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ο δήμος Κισσάμου

97 νέα κρούσματα στην Κρήτη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 2.754 κρούσματα, 76 νεκροί, 819 διασωληνωμένοι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ