Λύσεις για τα θερινά προβλήματα υδροδότησης αναζητά η ΔΕΥΑΗ

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Λύσεις για τα θερινά προβλήματα υδροδότησης αναζητά η ΔΕΥΑΗ

Για τη γεώτρηση στις παρυφές του Γιούχτα συζητούν σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και ο δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίων

Του Αντώνη Παντινάκη

Την οριστική λύση στα προβλήματα υδροδοτικής κάλυψης που παρουσιάζονται (κυρίως) το καλοκαίρι, στις Βασιλειές και στα ψηλά σημεία της πόλης, αναζητά η ΔΕΥΑΗ.

Για τις Βασιλειές, ο υδάτινος θησαυρός ίσως να είναι ... κρυμμένος στις παρυφές του Γιούχτα, όπου εξετάζεται η δημιουργία μιας νέας γεώτρησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε 99% πιθανότητες να βρούμε νερό” υποστηρίζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Βουρεξάκης, εξηγώντας πως “θέλουμε μία γεώτρηση η οποία θα εξασφαλίζει περίπου 50 κυβικά την ώρα και θα βοηθά το καλοκαίρι”.

Για τον σκοπό αυτό, ο επικεφαλής της ΔΕΥΑΗ θα συναντηθεί σήμερα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη.

Η νέα γεώτρηση “θα είναι και για το Ηράκλειο και για τις Αρχάνες, σε περίπτωση ανάγκης. Θα είναι εφεδρική” σημειώνει ο κ. Βουρεξάκης.

“Ξεδιψούν” από τον Αποσελέμη

Στο φράγμα Αποσελέμη στρέφεται η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να ... αντιμετωπίσει – μια και καλή – τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται (εντονότερα τους θερινούς μήνες) στα ψηλά σημεία του Ηρακλείου.

Αγωγός περίπου 1.200 μέτρων θα μεταφέρει νερό από την Ούλοφ Πάλμε προς την δεξαμενή της Φορτέτσας.

Ουσιαστικά θα απομονώσουμε και θα παίρνουμε νερό από τον Αποσελέμη και θα τροφοδοτούμε τον Άη Γιάννη, τις Μεσαμπελιές, περιοχές όπου οι γεωτρήσεις των Βασιλειών βοηθούσαν. Οπότε, θα έχουμε εξοικονόμηση νερού από εκεί για τις Βασιλειές” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, επισημαίνοντας ακόμη ότι “όλα τα συστήματα υδροδότησης δουλεύουν με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων. Οι Βασιλειές για παράδειγμα δεν μπορούν να πάρουν νερό από τον Αποσελέμη, λόγω υψομέτρου. Οπότε, με το έργο αυτό που θα κάνουμε πιστεύω ότι θα δώσουμε οριστική λύση”.

“Από ποσότητες νερού πάμε καλά”

Σε επίπεδο έργων, “πάμε πολύ καλά μέχρι τώρα” δηλώνει ο κ. Βουρεξάκης. “Είμαστε σε πολύ καλό ρυθμό”.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για τον εμβληματικό Φιλόδημο.

Αφορά το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για αλλαγή 20.000 ρολογιών. Η δημοπράτηση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, με τις παρεμβάσεις να ξεκινούν τέλος του χρόνου.

Ουσιαστικά δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της αλλαγής των αγωγών στο Ηράκλειο” λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ. “Πέρα από την καθαρότητα”, συνεχίζει ο ίδιος, “ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και εξοικονόμηση νερού”.

Συν τοις άλλοις, όπως θα πει ο ίδιος, “από ποσότητες νερού πάρα πάρα πολύ καλά”, στηρίζοντας το επιχείρημά του στην γεώτρηση που λειτουργεί ήδη στις Δαφνές και σε άλλες δύο που βρίσκονται στα... σκαριά: Μία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ (είναι έτοιμη, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες με υποσταθμούς) και μία στον Άγιο Μύρωνα (εκκρεμεί η σύνδεση της ΔΕΗ).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ