Μ. Καραπιδάκης στο Livetalks: Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μεταλλάσσονται ραγδαία

Ο αντιπρύτανης και καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ, με αφορμή τη «Βραδιά Ερευνητή», περιγράφει πώς μεταβάλλεται με τρόπο σύγχρονο και φιλικό η αγορά ενέργειας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένος με την ηλεκτρική ενέργεια και ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΛΜΕΠΑ, Μανώλης Καραπιδάκης μίλησε στο Livetalks και την εκπομπή «Βασικά, καλημέρα σας» στο πλαίσιο του θεσμού «Βραδιά Ερευνητή».

Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ διευκρίνισε πώς ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύει το ενδιαφέρον των ερευνητών με τις δυνατότητες εξέλιξης που παρέχει. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καραπιδάκης σημείωσε «εμείς ασχολούμαστε με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, των δικτύων, των ανανεώσιμων πηγών, των εργοστασίων, των διασυνδέσεων, της ποιότητας ισχύος και δευτερευόντως με την ενέργεια στα κτίρια».

Το μεγάλο ζητούμενο τόνισε ο κ. Καραπιδάκης είναι «πώς θα καλύψουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπους τεχνολογικά φιλικούς, σύγχρονους, εναλλακτικούς και φυσικά αποδοτικούς. Τα τελευταία χρόνια, στην Κρήτη, έχουμε εργαστεί πάρα πολύ στην ενεργειακή εκμετάλλευση του ήλιου και του αέρα και ενδεχομένως στο εγγύς μέλλον να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια των κυμάτων και την υδραυλική ενέργεια».

«Έρχονται αλλαγές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας»

Μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ σημείωσε ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μεταλλάσσονται ραγδαία και το … μέλλον δεν είναι μακριά. «Πολύ σύντομα» υπογράμμισε ο κ. Καραπιδάκης «ο καταναλωτής εκεί που είχε έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα θα έχει πολλούς, και ο ίδιος θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο πότε θα παίρνει ενέργεια και ποιο θα είναι το κόστος αυτής της ενέργειας».

Σύγχρονα σπίτια με σύγχρονους μετρητές

Πώς θα επέλθει αυτή η εξέλιξη; «Τα σύγχρονα σπίτια θα έχουν έξυπνους μετρητές» τονίζει ο κ. Καραπιδάκης και εξηγεί «το συμβατικό ρολόι συνδέεται με έναν μικροϋπολογιστή, λαμβάνει όλα τα data και τα αποστέλλει στους διαχειριστές και στον καταναλωτή. Υπάρχει, δηλαδή, αλληλεπίδραση και ο καταναλωτής θα μπορεί να παρακολουθεί και να παίρνει ενέργεια ανάλογα με το συμφέρον του, πιο φτηνά. Θα μπορούσε ας πούμε να ελέγχει, μέσω ενός πίνακα, πόσο κυμαίνεται η τιμή της κιλοβατώρας τη δεδομένη στιγμή και να αλλάζει πάροχο εύκολα, όποτε θέλει. Όλα αυτά, βέβαια, χρειάζονται υποδομές με κυριότερη την εγκατάσταση του έξυπνου μετρητή».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Καραπιδάκη στο Livetalks:


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ