Μ. Συντυχάκης: Να καλυφθούν τα κενά σε Βενιζέλειο, ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο Σητείας

Newsroom
Newsroom

Επικίνδυνη η υποστελέχωση στο Βενιζέλειο

Την πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία του λαού και εμπορευματοποιεί παραπέρα την λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας και των νοσοκομείων, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Μανώλης Συντυχάκης, φέρνοντας ως Επίκαιρες Ερωτήσεις, τα προβλήματα σε τρία νοσοκομεία της Κρήτης, το Βενιζέλειο, το νοσοκομείο Σητείας και το ΠΑΓΝΗ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Κατήγγειλε ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η τακτική των μετακινήσεων - μπαλωμάτων του προσωπικού, δημιουργεί νέα κενά, και τα νοσοκομεία βρίσκονται σ' ένα φαύλο κύκλο ελλείψεων ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται σε παραιτήσεις. 

Χαρακτήρισε μνημείο υποκρισίας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης προς τον λαό της Κρήτης, κατήγγειλε ότι οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, κάνουν «πάρτι» με την πελατεία και τα κέρδη που έχουν και σημείωσε ότι το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους άλλους κλάδους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, να παλέψουν για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. 

Επικίνδυνη η υποστελέχωση στο Βενιζέλειο

Οσον αφορά το Βενιζέλειο, υπογράμμισε την επικίνδυνη πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που έχει φτάσει το νοσοκομείο σε οριακή κατάσταση με αποτέλεσμα, οι παθολόγοι να είναι λιγότεροι σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, και συγκεκριμένα να υπάρχουν 12 αντί για 24 και λόγω αυτής της έλλειψης, έχει ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερική μετακίνηση παθολόγου από το τμήμα μεσογειακής αναιμίας για την κάλυψη των αναγκών.

Αντίστοιχα, στο αναισθησιολογικό τμήμα από τις 11 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 5 εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς, από 6 χειρουργικά κρεβάτια, το Βενιζέλειο είναι σε θέση να λειτουργεί μόνο 2, διακόπτονται τα τακτικά χειρουργεία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις πολυετείς λίστες αναμονής των ασθενών.

Επίσης προβλήματα κάλυψης των αναγκαίων πόστων αντιμετωπίζει καιγόμαστε η Παιδιατρική καθώς λόγω συνταξιοδότησης και παραίτησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να βγάλουν το πρόγραμμα για ολόκληρο τον μήνα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα, που μετά τις συνταξιοδοτήσεις ιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, οι εναπομείναντες αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ίδια είναι και η κατάσταση στην Αιματολογική Κλινική, όπου μετά την παραίτηση ενός γιατρού έμεινε ουσιαστικά το τμήμα με 3 επιμελήτριες και τη διευθύντρια. Το Τμήμα Πήξης, το οποίο ήταν το μόνο διαθέσιμο ιατρείο πήξης για όλη την Κρήτη και τα νησιά, έχει ήδη κλείσει για το κοινό εδώ και μήνες, καθώς πλέον μπορεί να πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο ειδικές εξετάσεις πήξης, όμως δεν υπάρχει γιατρός για την κλινική αξιολόγηση.

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού κάθε ειδικότητας, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Ακόμα ζήτησε να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό και να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος οργανισμός του νοσοκομείου.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για επικαιροποίηση οργανισμού του νοσοκομείου που θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά κατά τα άλλα επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, με βάση τους νόμους που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις. Όσο για νέες προσλήψεις αρκέστηκε στα λόγια του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις, μάλλον μέσα στο 2024, στο ΕΣΥ.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης σχολίασε ότι δεν υπάρχει συναίσθηση της κατάστασης, στις σχεδόν μονολεκτικές, τυπικού πολιτικού χαρακτήρα απαντήσεις του υφυπουργού. Στο δια ταύτα τόνισε ότι έχουν φύγει οι υπερδιπλάσιοι από το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια από τις 10.000 προσλήψεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διακοπή των χειρουργείων στο Βενιζέλειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει γνώση και δεν έχει πάρει κανένα μέτρο. Την ίδια ώρα κατήγγειλε την πρακτική παράδοσης κρίσιμων κερδοφόρων τομέων των νοσοκομείων σε ιδιώτες, κλείνοντας λέγοντας ότι το νοσοκομείο είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ και αν συνεχίσει έτσι θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε την διαχρονική πολιτική εργασιακής ομηρείας των συμβασιούχων και παραδέχτηκε κυνικά ότι «εγώ μετράω με αριθμούς και στοιχεία», ενώ την έλλειψη αναισθησιολόγων την απέδωσε σε «προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».

Νοσοκομείο Σητείας: Με μετακινήσεις - μπαλώματα καλύπτονται τα κενά

Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στο νοσοκομείο Σητείας, κατήγγειλε ο Μανώλης Συντυχάκης, αναφέροντας ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σητείας από το Γ. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επιβεβαιώνουν αυτό που οι μαχόμενοι υγειονομικοί φωνάζουν χρόνια, ότι με μπαλώματα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα δημιουργούνται ακόμα περισσότερα. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής, επικαλέστηκε αυτό για το οποίο προειδοποιούσε από τον περασμένο Αύγουστο, ο Σύλλογος Εργαζομένων Σητείας αναφέροντας ότι: "Η Παθολογική Κλινική από τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει ουσιαστικά με 1 παθολόγο μετά την παραίτηση που υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες ο ένας εκ των 2 εναπομεινάντων γιατρών της κλινικής και η λύση που δόθηκε, δυστυχώς, είναι να κρατηθεί ξανά σε καθεστώς ομηρίας με ένα ακόμα «εντέλλεσθε» η γιατρός που από τον Αύγουστο η οργανική της θέση ανήκει στο Βενιζέλειο, ξεπληρώνοντάς την με τον τρόπο αυτό για τη μακροχρόνια προσφορά της.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στα υπόλοιπα τμήματα: Ορθοπεδική Κλινική: 2 ορθοπεδικοί, Ακτινολογικό Τμήμα: 1 ακτινολόγος, Αναισθησιολογικό Τμήμα: 2 αναισθησιολόγοι, Παιδιατρική Κλινική: 2 παιδίατροι". Πιο ειδικά στον αέρα είναι η Παιδιατρική Κλινική από 1η Οκτώβρη, που μένει με 1 παιδίατρο υπό "εντέλλεσθε", χωρίς εφημέρευση και την πραγματοποίηση μόνο πρωινών ιατρείων κάποιες μέρες, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιθανή μεταφορά των ειδικευόμενων παιδιάτρων σε άλλο νοσοκομείο και σε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα νέα ζευγάρια.

Παράλληλα οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις λόγω συμπλήρωσης 5ετίας που αναμένονται σε αναισθησιολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, γυναικολόγους προδιαγράφουν ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση του σητειακού λαού σε ολοκληρωμένη και δωρεάν περίθαλψη. Κάθε γιατρός που φεύγει πολύ δύσκολα αναπληρώνεται, ενώ οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής ενισχύουν ένα ρεύμα παραιτήσεων.

Οι γιατροί που παραμένουν καλούνται πολλές φορές να ασκήσουν το λειτούργημά τους κάτω από συνθήκες εξουθένωσης, υπερεφημέρευσης, μερικές φορές και απλήρωτων εφημεριών, χρωστούμενων ρεπό/αδειών, ακόμα και αναγκαστικών εντολών για παραμονή στη θέση τους, κόντρα σε προσωπικό σχεδιασμό ετών. Παρόμοια είναι η κατάσταση για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου κυριαρχούν οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην απάντησή του παραδέχθηκε το πρόβλημα με την Παθολογική κλινική, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα συνεχιστούν οι μετακινήσεις γιατρών, απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμων προσλήψεων, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε την ευθύνη στους γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις και κηρύσσονται άγονες, χωρίς βέβαια ν' αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης για τους όρους με τους οποίους καλεί το ιατρικό προσωπικό να εργαστεί. 

ΠΑΓΝΗ: Εχει 600 κενές θέσεις εργασίας

Οσον αφορά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ενώ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, έχει μία σειρά προβλήματα και ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις ενώ οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις.

Κραυγαλέο παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ οι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι στους "ήρωες" υγειονομικούς οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, στα πλαίσια αποφυγής ράντζων, συν-νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά νοσήματα σε χειρουργικές κλινικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, ενώ μπορεί να επιφέρει και καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών.

Επιπλέον, στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι.

Επίσης, τρεις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι τεράστιες λίστες χειρουργείου οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία που φτάνουν στους 3.997 ασθενείς, με αποτέλεσμα ασθενείς να αναγκάζονται στρέφονται στην ιδιωτικό τομέα, με ό, τι αυτό συνάγεται για το ήδη επιβαρυμένο λαϊκό εισόδημα.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε στην απάντησή του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι η χρηματοδότηση για το ΠΑΓΝΗ έχει αυξηθεί, παρότι ομολόγησε πως και πάλι τα χρήματα είναι λίγα μπροστά στις ανάγκες του ιδρύματος. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε επίτευγμα της κυβέρνησης, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ράντζα, υπεραμυνόμενος το σύστημα της συν-νοσηλείας που εφαρμόζεται, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύει για τους ασθενείς. 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ