Μ. Συντυχάκης: Σοβαρές καθυστερήσεις στα πολεοδομικά έργα, στο Ηράκλειο

Μ. Συντυχάκης: Σοβαρές καθυστερήσεις στα πολεοδομικά έργα, στο Ηράκλειο

Επισήμανε ότι οι προτεραιότητες του κράτους στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό δεν καθορίζονται με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τον σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά με βάση τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών συμφερόντω

Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καθυστερήσεις έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων στα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκαλανίου και Βασιλειών Δήμου Ηρακλείου ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να δρομολογηθούν τα σχέδια πόλης στα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκαλανίου και Βασιλειών Ηρακλείου που να καλύπτουν το σύνολο λαϊκών αναγκών, καθώς και να στελεχωθούν πλήρως, με μόνιμο προσωπικό, οι πολεοδομικές υπηρεσίες της Κεντρικής και της Τοπικής Διοίκησης, για την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Επισήμανε ότι οι προτεραιότητες του κράτους στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό δεν καθορίζονται με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τον σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά με βάση τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με φαστ τρακ διαδικασίες και με πρόσχημα την ανάπτυξη, εγκρίνονται άμεσα έργα που εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες, ενώ καθυστερούν τραγικά, ολόκληρα χρόνια τα έργα που θα κάλυπταν τις ανάγκες του λαού.  Πρόσθεσε ότι σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται τόσο η ταχύτητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων πολεοδόμησης σε ιδιώτες, όσο και η κωλυσιεργία και η επιβολή ταξικών κριτηρίων διαχρονικά, από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, στις διαδικασίες έγκρισης σχεδίων πόλης σε περιοχές λαϊκής στέγης.  

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου Κρήτης, που δέχτηκε ένα μεγάλο ρεύμα αστυφιλίας και εσωτερικής μετανάστευσης τις περασμένες δεκαετίες, όπου πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός, κράτος και δήμος εγκατέλειψαν την παλιά πόλη στο Σχέδιο του 1926, ενώ ήταν ελάχιστες οι επεκτάσεις των σχεδίων σε νέες περιοχές. Έτσι, υπήρξε έκρηξη της αυθαίρετης δόμησης, με 4 γενιές «αυθαιρέτων» λόγω αδυναμίας νόμιμης δόμησης. Υπήρξε υποβάθμιση της ποιότητας των κατασκευών και του δημόσιου χώρου, επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων (πρόστιμα αυθαιρέτων, εμπόδια στη δόμηση για μικροϊδιοκτήτες, απαξίωση μικροϊδιοκτησίας, έλλειψη αναγκαίων έργων υποδομής, ελεύθερων και κοινοχρήστων χώρων, χώρων άθλησης κλπ.).

Την καθυστέρηση των πολεοδομικών έργων παραδέχθηκε στην απάντησή του ο Ν. Ταγάρας, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας πως ανάλογη κατάσταση υπάρχει σε όλη την επικράτεια. Επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ανέφερε πως είναι μία κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα και δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις, εξηγώντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργούν με ασφάλεια και όχι με την ταλαιπωρία που υπόκεινται στο παρελθόν».

Οι καθυστερήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα όχι γραφειοκρατικών προβλημάτων, αλλά της πολιτικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα να δίνουν προτεραιότητα στην επίσπευση των επενδυτικών δραστηριοτήτων παρά στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης, καλώντας σε ενίσχυση της λαϊκής πίεσης ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ