Μ. Συντυχάκης: Το ΤΧΣ εξασφαλίζει τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους

Newsroom
Newsroom

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο συνδυάζεται με τη νέα εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον κρατικό προϋπολογισμό

Προαπαιτούμενο κατά παραγγελία των κύκλων ενισχυμένης εποπτείας, της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο πλαίσιο λειτουργίας για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών και τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο συνδυάζεται με τη νέα εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον κρατικό προϋπολογισμό, για να προσφερθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου για να υπηρετηθεί η στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Υπενθύμισε ότι το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 και είναι προϊόν μνημονίου για να σωθούν οι τράπεζες, έχει δηλαδή ένα «αμαρτωλό παρελθόν, παρόν και πιθανά και μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το «κρατικό» Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της συμμετοχής του στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έγιναν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων, επέφερε τεράστιες απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, με χρήματα από το υστέρημα των εργαζομένων, για τη διάσωση του τραπεζικού κεφαλαίου, για να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λοιπόν, ξεκαθάρισε ο Μ. Συντυχάκης, αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου. Αποτελεί έναν νευραλγικό κόμβο του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, γιατί προωθεί και επιτυγχάνει τη διαδικασία μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς και βέβαια και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διασφάλιση των ομίλων είτε αυτές είναι οι τραπεζικοί είτε είναι άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Και πρόσθεσε ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ΤΧΣ, έρχεται να ενισχύσει τις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους να διοχετεύσουν ζεστό κρατικό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την καπιταλιστική ανάπτυξη, με το πρόσχημα ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων άμεσων επενδύσεων.

Από αυτήν την άποψη, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ το ενδιαφέρει η σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος, μία σταθερότητα που του επιτρέπει να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον κοινωνικό πλούτο που παράγει η εργατική τάξη και που του επιτρέπει να φτάνει μέχρι και σε πολέμους, δηλαδή να δολοφονεί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ