Μαρία Ψαρά: Η Κρητικιά δημοσιογράφος που βιώνει τον ιδιότυπο πόλεμο στην πρώτη γραμμή!

Ζει και εργάζεται στο Βέλγιο και μεταφέρει στο Cretalive, το κλίμα που επικρατεί στο κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, αλλά και το θρίλερ που εξελίσσεται στις συνεδριάσεις του Eurogroup

Στο Βέλγιο των 24.983 κρουσμάτων και των 2.523 θανάτων από τον κορωνοϊό, το lockdown που αποφασίστηκε στις 17 Μαρτίου από την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του ιού Sars-Cov-2, έχει υιοθετηθεί, χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις. Η Ηρακλειώτισσα δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά ζει και εργάζεται στο Βέλγιο και μεταφέρει στο Cretalive, το κλίμα που επικρατεί στο κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, αλλά και το θρίλερ που εξελίσσεται στις, με ένταση, συνεδριάσεις του Eurogroup, αναφορικά με το πώς θα στηριχθούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, απέναντι σε αυτή την υγειονομική, που προκαλεί και μεγάλη οικονομική, κρίση.

"Δεν καταγράφεται αμφισβήτηση των αρχών. Οι πολίτες εδώ είναι συνειδητοποιημένοι, ενημερωνόμαστε συνέχεια και δεν υπάρχει καμία κατακραυγή. Ίσα ίσα τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Σοφί Βιλμές ήταν μαζικά" - αναφέρει η Μαρία Ψαρά. "Στην πόλη η εφαρμογή της καραντίνας είναι πιο εύκολη. Οι πολίτες έχουν, σε ακραίο σημείο, την ωριμότητα να αντιληφθούν την κατάσταση. Δέχονται ως πραγματικότητα και αλήθεια, αυτό που αποφασίζει η πολιτική τους ηγεσία" - εξηγεί η ίδια, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει πρόστιμα που επιβλήθηκαν αλλά και κάποια μεμονωμένα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Αμβέρσα με πολίτες που ... έφτυσαν αστυνομικούς! Τα πρόστιμα στο Βέλγιο ξεκίνησαν από περίπου 250 ευρώ, αυξήθηκαν όμως, φτάνοντας πια τις 5.000 ευρώ.

"Η καραντίνα ισχύει ως τις 19 Απριλίου, εξετάζεται επέκταση ως τις 3 Μαΐου ... και το ξαναβλέπουμε" - εξηγεί η Μαρία Ψαρά. Οι, μέχρι πρόσφατα, πολύβουες Βρυξέλλες, έχουν "ησυχάσει" - έστω φαινομενικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν υιοθετήσει την τηλεεργασία, ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο εκείνοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις που, νόμιμα, παραμένουν ανοιχτές - σούπερ μάρκετ, φαρμακεία... Λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας - γάντια, μάσκα - όχι όμως εμμονικά και όχι καθολικά. Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το ότι στο Βέλγιο δεν έχει - ακόμη τουλάχιστον - εφαρμοστεί έλεγχος σε όσους κυκλοφορούν έξω, ούτε η υποχρέωση για δικαιολογητικά εξόδου.

Αν δεν καταγραφεί βελτίωση της κατάστασης και επιπεδοποίησης της επιδημικής καμπύλης, υπάρχει πάντα η "απειλή" των μέτρων της Γαλλίας, για έξοδο από το σπίτι μία φορά την ημέρα, με ενημέρωση μέσω sms ή e-mail, και σε ακτίνα που δε θα υπερβαίνει το 1 χλμ. από την κατοικία.



Οι εξορμήσεις για σκι και τα γηροκομεία

"Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Φλάνδρα" - αναφέρει η κ.Ψαρά, περιγράφοντας εξορμήσεις για σκι από τη Φλάνδρα προς την Ολλανδία, την Ιταλία, την Αυστρία, στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, πολλά γηροκομεία που γεμάτα με ηλικιωμένους μετρούν μεγάλο αριθμό νεκρών, καθώς εκεί άργησαν να εφαρμοστούν μέτρα, όπως η απαγόρευση των επισκέψεων. "Εκεί πιστεύω ότι θα εστιαστεί η δημόσια κριτική, το επόμενο διάστημα" - εκτιμά η δημοσιογράφος.

Δημόσια κριτική για τη στάση των "27"

Την ώρα που οι Βέλγοι τηρούν αδιαμαρτύρητα τις κυβερνητικές αποφάσεις, κριτική και δυσαρέσκεια καταγράφεται σε ό,τι αφορά μια κοινή "γραμμή" των "27", για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. "Ένα ερώτημα είναι - εδώ όπως και στην Ελλάδα - το τί κάνει η Κομισιόν. Όμως η Κομισιόν έχει αναλάβει δράση από πολύ νωρίς λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που έχουν εκπλήξει ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κοινής παραγγελίας ιατρικού εξοπλισμού, τη στιγμή που κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις και διαχειρίζεται την κατάσταση, δηλαδή το θέμα της υγείας είναι εθνική αρμοδιότητα και όχι ευρωπαϊκή" - αναφέρει η Μαρία Ψαρά. Η ίδια "στέκεται" και στη δυσαρέσκεια για το Eurogroup, με τη συμφωνία να αποδεικνύεται δύσκολο παζλ. "Το Eurogroup όμως απαρτίζεται από τα κράτη-μέλη, δεν "είναι"... Ευρώπη" - εξηγεί.

Κι ενώ ο "πόλεμος" των βόρειων και των νότιων της Ευρώπης καλά κρατεί, περιμένουμε τα νεότερα (τον λευκό καπνό, άραγε;) σήμερα, οπότε πρόκειται να συνεχιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup. "Η κριτική αφορά περισσότερο τους ηγέτες χωρών του Βορά, όπως της Καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε που δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της στιγμής, ώστε να βάλουν το χέρι στην τσέπη να κάνουν κάτι για την Ευρώπη. Είναι και θέμα πρεστίζ, θέμα υπαρξιακό για την Ευρώπη!" - σχολιάζει η κ.Ψαρά.

Δίνοντας τις πιο "φρέσκες" πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, η Μαρία Ψαρά "βλέπει" συμφωνία με βάση της πρόταση της Γαλλίας για δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη, και το οποίο θα αναλάβει την επιβάρυνση από το χρέος που προκλήθηκε ως συνέπεια της πανδημίας. "Πιστεύω πως θα δούμε μέτρα ύψους μισού τρις. ευρώ, πολύ νωρίς να πούμε το με ποιούς όρους. Οι χώρες του νότου θέλουν ένα μνημόνιο για όλους, οι βόρειοι θέλουν ένα μνημόνιο για κάθε κράτος" - εξηγεί η ίδια.



Φόβος για την καταρράκωση της απασχόλησης

Την ώρα που χώρες που βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα" προσπαθούν να βρουν τη λύση απέναντι στην καταστροφική επέλαση του Sars-Cov-2, το βλέμμα εστιάζεται και στην επόμενη ημέρα. Ήδη είναι σαφές, ότι οι Οικονομίες έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, ενώ τα στοιχεία της απασχόλησης δείχνουν ότι ... έπονται και χειρότερα.

"Αυτό που με ανησυχεί και με φοβίζει είναι το τί θα γίνει με τις δουλειές και την ανεργία" - λέει η Μ.Ψαρά. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η ίδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνδικάτων αναφέρει ότι ήδη από τις αντίστοιχες "ΓΣΕΕ" των κρατών-μελών, περίπου στις 20 από τις 27 χώρες, καταγράφεται απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εξαρτημένης εργασίας, χωρίς να υπολογίζεται το χτύπημα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Απέναντι σε αυτή την πτυχή της ύφεσης και προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας, η Ευρώπη προτείνει το σχήμα εργασίας "SURE", με προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτηθούν κράτη που θα έχουν ανάγκη, προκειμένου με τη σειρά τους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοτας τη διατήρηση της απασχόλησης. "Ακόμη και τα συνδικάτα λένε πως αυτό το σχήμα εργασίας που προωθεί η Ευρώπη, είναι απαραίτητο να πάει σε όλα τα κράτη - μέλη. Εκτιμούν πως είναι ο μόνος, ίσως τρόπος, για να διατηρηθούν ανοιχτές οι εταιρείες μέχρι να ορθοποδήσουν" - αναφέρει η δημοσιογράφος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ