Μαθητές της Κρήτης αναζητούν Πράσινη Εργασία και διακρίνονται!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας Λασιθίου ξεχώρισε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Η Κοινωνική Επιχείρηση  του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας Λασιθίου "Eco - Friendly Jobs" αφορά την παροχή υπηρεσιών και δραστηριοποιείται στο χώρο εύρεσης Πράσινης Εργασίας σε όλη την Κρήτη με σκοπό να επεκταθεί πανελλαδικά.

Το σχολείο διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η οικονομολόγος του σχολείου, κ. Ελένη Ξυλούρη, αναφέρει στο Cretalive πως «ήταν αναγκαίο φέτος να κάνουμε οτιδήποτε για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τα παιδιά μας, να αυξήσουμε την αισιοδοξία τους και να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση τους

 Είναι σημαντικό που τα παιδιά κάτω από δύσκολες πραγματικές συνθήκες μπόρεσαν να «ιδρύσουν» αυτή την εικονική επιχείρηση, να ανταποκριθούν στο έργο τους και να αισθανθούν τη χαρά της δημιουργίας.

«Πρόκειται για μία βιωματική μέθοδο εκπαίδευσης που ξεφεύγει από το τυπικό πρόγραμμα του σχολείου, όπου οι μαθητές μας αποκτούν επιχειρηματικές δεξιότητες μέσα από την δημιουργικότητα και την καινοτομία, ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και γεμίζουν εμπειρίες που το σχολείο δυστυχώς δεν μπορεί να παρέχει, ενώ ανακαλύπτουν δεξιότητες που δεν γνώριζαν ότι είχαν.

Η χρονιά ήταν δύσκολη επίσης και για εμάς τους Οικονομολόγους εκπαιδευτικούς αφού τα οικονομικά μαθήματα στην Α και Β Γενικού Λυκείου στην ουσία καταργήθηκαν και οι μαθητές δεν έχουν πλέον σχεδόν καμία επαφή με οικονομικές έννοιες παρά μόνο στην Γ Λυκείου (και μόνο όσοι διαλέξουν την κατεύθυνση της Οικονομίας-Πληροφορικής). Τέλος οι μαθητές/τριες μας εργάστηκαν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό του Envolve και τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο», προσθέτει.

Η επιχείρηση των μαθητών

Αναζητά επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα τομέων παραγωγής(1γενή, 2γενή, 3γενή) με Πράσινες θέσεις εργασίας, συλλέγει δεδομένα για τη φύση της εργασίας(Σπουδές, Προσόντα, Δεξιότητες καθώς και πρόσθετες πληροφορίες) και έρχεται σε επαφή κυρίως με νέους, μέσω Ψηφιακής Πλατφόρμας, που αναζητούν εργασία. Την ίδια στιγμή προσφέρει συμβουλές για Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης για νέους επιχειρηματίες με προσανατολισμό στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό. 

Βιωσιμότητα είναι η ικανότητα της κοινωνίας, του οικοσυστήματος ή κάθε άλλου ενεργού συστήματος να συνεχίσει να λειτουργεί απεριόριστα στο μέλλον, χωρίς να υποχρεώνεται σε παρακμή από την εξάντληση των βασικών πόρων. Έτσι λοιπόν ο προσανατολισμός της "Eco Friendly Jobs" αποτελεί  προσπάθεια να εξασφαλίσει στο βαθμό του δυνατού, ότι οι παρούσες γενιές εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό οικονομικής ασφάλειας, ενώ συντηρούν την ακεραιότητα των οικολογικών συστημάτων από τα οποία εξαρτάται όλη η ζωή και ολόκληρη η παραγωγή και υπό την προϋπόθεση της υποχρέωσης για τις επόμενες γενιές να παρέχεται σε αυτές ότι τους χρειάζεται, ελπίζοντας ότι και αυτές θα έχουν την σοφία και την ευφυΐα να χρησιμοποιήσουν ότι τους παρέχεται με κατάλληλο τρόπο.

 Η οικονομική αύξηση και ανάπτυξη πρέπει που λαμβάνουν χώρα  να διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου μέσα στα όρια που θέτει η οικολογία. Δηλαδή η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος να είναι συμπληρωματικές διεργασίες και όχι ανταγωνιστικές. Η κοινωνική επιχείρηση μας αφορά την παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Επιπλέον προσφέρει μια λύση στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας μέσω της δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας.  Είναι ένα συλλογικό εγχείρημα που προσφέρει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας και οδηγεί  στην απόκτηση συλλογικών ωφελειών που συνδέονται με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται. Προωθεί τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτήν εθελοντικά την καλλιέργεια της αίσθησης του «ανήκειν» σε μια κοινότητα, αναπτύσσοντας μια δραστηριότητα μαζί με άλλα άτομα, στην οποία τους ωθεί το κίνητρο της ταυτότητάς τους ως πολίτες.

Η «Αειφόρος Ανάπτυξη» δεν πρέπει να νοείται αποκλειστικά ως δείκτης οικονομικής ανάπτυξης αλλά βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διάχυσης όποιων οικονομικών οφελών σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Ανάπτυξη που συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων δεν είναι βιώσιμη, αφού σε βάθος χρόνου δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Η πραγματική ανάπτυξη δεν προέρχεται από εφαρμογή εισαγόμενης τεχνολογίας αλλά από παραγωγή νέας γνώσης και από δημιουργία παραγωγικών δομών που μπορούν να υποστηρίξουν την αειφορία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Οι αειφόρες δομές που θα αναπτυχθούν και η σχετική τεχνολογία θα πρέπει να αποτελέσουν εξαγώγιμα προϊόντα, που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
 

Δείτε επίσης:

"Στάσου πλάι μου", η εικονική επιχείρηση του Λυκείου Επισκοπής που κερδίζει διακρίσεις!
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ