Μαθητές του ΓΕΛ Σητείας σε εικονική δίκη στο Πρωτοδικείο Λασιθίου

Newsroom
Newsroom

Πραγματοποίησαν και επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα N. Λασιθίου

Το Ημερήσιο ΓΕΛ Σητείας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου προς τα σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού, συμμετείχε σε εικονική δίκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου στο Πρωτοδικείο Λασιθίου με έδρα τη Νεάπολη. Στη δράση έλαβαν μέρος 23 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης (τμήμα Α2) συμμετέχοντας ενεργά ως δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, μηνυτές και κατηγορούμενοι, αλλά και ως ακροατήριο, στο πλαίσιο ενός απλού σεναρίου ποινικής υπόθεσης.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Παπαβασιλείου, δρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΠΕ02, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό της ομάδας μαθητών/-τριών, και π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης, υποψ. δρ  Θεολογίας ΠΕ01. 

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Διευθυντής του Σχολείου, Μανώλης Τσιφετάκης αναφέρεται:

"Τους μαθητές υποδέχθηκαν στον χώρο των Δικαστηρίων ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Λασιθίου Ιωάννης Ευαγγελάτος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη και η Γενική Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Χρυσάνθη Φαρσάρη. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και τη λειτουργία των θεσμών που διέπουν το κράτος δικαίου. Διαπίστωσαν στην πράξη ότι στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαίωμα υπεράσπισης έχουν τόσο ο ενάγων όσο και ο εναγόμενος. Η εικονική δίκη επισφραγίστηκε με αθωωτική απόφαση υπέρ του κατηγορουμένου και ακολούθησε συζήτηση των μαθητών με τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Λασιθίου κ. Ευαγγελάτο, την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Τσαγκαράκη και τη Γ.Γ. κ. Φαρσάρη για το πώς βίωσαν οι μαθητές την εμπειρία της εικονικής δίκης. Οι μαθητές εστίασαν στο άγχος που τους προκάλεσε το βάρος της ευθύνης το οποίο επωμίζονται οι δικαστικοί λειτουργοί κατά την απονομή της δικαιοσύνης. Εν συνεχεία ερωτήθηκαν αν θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με τη νομική επιστήμη και απάντησαν με ανάμεικτα συναισθήματα: είτε με ενθουσιασμό για τον ενδεχόμενο ρόλο τους στην υπηρεσία του δικαίου, είτε με προβληματισμό, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων που συνεπάγεται η ανάληψη θέσεων ευθύνης όπως αυτές των δικαστικών λειτουργών (δικαστές - εισαγγελείς) και των παραγόντων της δίκης.

Μετά το πέρας της συζήτησης, τους μαθητές και συνοδούς καθηγητές περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: κέρασμα, βεβαίωση συμμετοχής στην εικονική δίκη και νομικό εγχειρίδιο ως αναμνηστικό της επίσκεψης στα Δικαστήρια Νεάπολης.

Εκ μέρους των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους, ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Λασιθίου για την εγκάρδια υποδοχή και ευγενική φιλοξενία στον χώρο των Δικαστηρίων και συγχαίρουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου για τη σπουδαία πρωτοβουλία, που συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μαθητών προσκαλώντας τους σε δημιουργική συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους καθηγητές τους, αναδεικνύει την αξία της εξωστρέφειας ενθαρρύνοντας την ουσιαστική επικοινωνία του σχολείου με την κοινωνία και τους θεσμούς, και ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα αυτή την υποδειγματική παιδαγωγική ευκαιρία στους μαθητές του Νομού μας. 

Με την ευκαιρία της συμμετοχής στην εικονική δίκη, οι μαθητές επισκέφθηκαν τα Αρχεία Νομού Λασιθίου, περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ), στη Νεάπολη. Εκεί ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη των Αρχείων Ν. Λασιθίου Παναγιώτα Μέμου, ΠΕ Αρχειονόμο, σχετικά με τους σκοπούς των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Λασιθίου, που είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, καταγραφή, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού (έγγραφα κ.λπ.) που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του κράτους, δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών, νομικών ή φυσικών προσώπων, καθώς και η διάθεση στο κοινό και η αξιοποίησή του με ποικίλους τρόπους, ερευνητικούς και μη (gak.las.sch.gr). Η προϊσταμένη μίλησε στους μαθητές για τη συμβολή των Αρχείων στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μέσω των υπηρεσιακών εγγράφων και τους εξέθεσε ιστορικά τεκμήρια από τη συλλογή των Αρχείων (επιστολές, αιτήσεις, τηλεγραφήματα, τοπογραφικά, μαθητολόγια, δημοτολόγια των αρχών του 20ού αιώνα) που οι μαθητές έβλεπαν για πρώτη φορά. Η κ. Μέμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του κτηρίου των Αρχείων Λασιθίου ως ορφανοτροφείου αρρένων κατά την περίοδο 1925-1983 («Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Λασιθίου»), που περιέθαλψε πάνω από 1.000 παιδιά, διεγείροντας το ενδιαφέρον, τη συγκίνηση και την ενσυναίσθηση των μαθητών. Την ευχαριστούμε θερμά για την εμπεριστατωμένη παρουσίασή της και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο της. 

Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται στους συναδέλφους Μαρία Παπαβασιλείου και π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη, που, χωρίς να φείδονται κόπου και χρόνου, ανέλαβαν με προθυμία την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων".



 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ