Με ανοιχτές "πληγές" περιμένει τη νέα κακοκαιρία η Κρήτη

Με ανοιχτές "πληγές" περιμένει τη νέα κακοκαιρία η Κρήτη

Μιχάλης Καρακατσάνης στο Livetalks: "Αυξημένη προσωπική ευθύνη" και η "προσοχή" είναι ο καλύτερος σύμμαχος που μπορούμε να έχουμε

Τη νέα κακοκαιρία που αναμένεται τις επόμενες ώρες στην Κρήτη, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Livetalks ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης!
"Αυτό που δίναμε σαν πιθανότητα αυξημένη για φαινόμενα, έχει κλειδώσει" τόνισε, συνιστώντας ωστόσο ψυχραιμία, διότι όπως ξεκαθάρισε η κακοκαιρία που έχουμε μπροστά μας θα είναι πιο ήπια σε σχέση με αυτή των προηγούμενων ημερών, που έπληξε αφάνταστα και τον Δήμο Χερσονήσου!

Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Καρακατσάνης στο Livetalks:


 

Ειδικότερα: Από σήμερα το απόγευμα περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις, με τους ανέμους να ενισχύονται σημαντικά από αύριο.
Οι παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα αφήσουν τη θέση τους, από το βράδυ, σε ασθενείς και τοπικές βροχές.
 
Την Πέμπτη, θα κάνουν την... εμφάνισή τους ψυχρές αέριες μάζες, ενισχύοντας κατά πολύ τους βόρειους ανέμους. Αναπόφευκτη θεωρείται και η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ πρόσκαιρο - αλλά κι έντονο - χαρακτήρα θα έχουν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες.
 
Κατά κύριο λόγο, οι βροχές θα είναι ποτιστικές σε όλο το νησί, σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Καρακατσάνη.
 
Τα φαινόμενα θα έχουν μία τρόπον τινά... εμμονή με τα δυτικά και τα νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης.

"Αυτή η μεταβολή δεν θα συγκρίνεται με την πρόσφατη κακοκαιρία, θα είναι πιο ήπια τα φαινόμενα" καθησύχασε ο ίδιος.

Πάντως, όπως υπογράμμισε στις "ήδη πληγείσες και επιβαρυμένες περιοχές το έδαφος δε μπορεί να δεχτεί περισσότερο νερό", γι' αυτό και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χερσονήσου επέστησε την προσοχή των πολιτών.

Δηλαδή,  "όχι πανικός", καθότι όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του "τα φαινόμενα δεν θα είναι τα ίδια με αυτά πριν μία εβδομάδα" · μολαταύτα μια νέα καιρική επιδείνωση, δεν παύει να θέτει σε επιφυλακή τους μηχανισμούς της Περιφέρειας και των Δήμων, με επίκεντρο τις ήδη επιβαρυμένες περιοχές!

"Αυξημένη προσωπική ευθύνη" και η "προσοχή" είναι ο καλύτερος σύμμαχος που μπορούμε να έχουμε, κατά τον κ. Καρακατσάνη.

Από απόγευμα Πέμπτης έως και το βράδυ θα έχουμε και τις πρώτες χιονοπτώσεις σε υψόμετρα,από 1400 -1500 μέτρα και πάνω!

Βελτίωση θα πρέπει να περιμένουμε από το απόγευμα της Παρασκευής.

Αν και είναι λίγο νωρίς, ο κ. Καρακατσάνης προβλέπει ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι "μάλλον βροχερές" και οι δύο ημέρες, παρόλο που αναμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Καταστροφές, αποζημιώσεις και συγκινητική προσφορά

 

Καρακατσάνης Μιχάλης


Την ίδια στιγμή, ο κ. Καρακατσάνης - με την ιδιότητα το γενικού γραμματέα του Δήμου Χερσονήσου - χαρακτήρισε "συγκινητική" την ανταπόκριση του κόσμου στην τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης της ευρύτερης περιοχής!

 Καθημερινά οι ουρές είναι μεγάλες για δωρεές. Γίνεται η καταγραφή από την επόμενη της κακοκαιρίας. Οι πιο σοβαρές ζημιές σε επίπεδο υποδομών εντοπίζονται στην οδοποιία, ιδίως την αγροτική, που φαίνεται να έχει καταστραφεί σε ποσοστό 50-60% . 

Άμεσα και τελειώνοντας η καταγραφή των ζημιών, θα πιστωθούν τα 600 ευρώ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η επίσκεψη από την επιτροπή του Δήμου. "Μέχρι τέλος εβδομάδας", ο κ. Καρακατσάνης εκτιμά ότι "θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε".

Εξάλλου, όπως είπε ο ίδιος, στον Δήμο Χερσονήσου έχει έρθει κονδύλι 3 εκατ. ευρώ που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών (το 600αρι έπεται και αναμένεται εναγωνίως από το σύνολο των πληγέντων). "Αλλά όπως και να έχει θα πιστωθούν τα χρήματα, γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό", κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χερσονήσου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ