Με ανοικτούς ναούς τα Θεοφάνεια - Ήπια μέτρα από την Αστυνομία

Με ανοικτούς ναούς τα Θεοφάνεια - Ήπια μέτρα από την Αστυνομία

Με μέτρα τύπου Χριστουγέννων ο εορτασμός και χωρίς αγιασμό των υδάτων στους εξωτερικούς χώρους

Διαφορετικά εορτάζεται φέτος μια ακόμα μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας, τα Θεοφάνεια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.

Και στην Κρήτη μετά από απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου οι ναοί παραμένουν ανοικτοί -παρά το αιφνιδιαστικό 7ήμερο lockdown- για τους πιστούς τηρώντας ωστόσο όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, όπως ακριβώς έγινε στις Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 Ιερός Ναός Παναγία Καμαριανή, Νέα Αλικαρνασσός

Βέβαια για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο οι εκκλησίες θα τελέσουν κανονικά αγιασμό των υδάτων εντός των ναών.

2

Όπως φαίνεται και στα στιγμιότυπο από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της  Καμαριανής στη Νέα Αλικαρνασσό, όλα κυλούν ομαλά, με τους πιστούς να προσέρχονται φορώντας προστατευτικές μάσκες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η ενορία, μοίραζε αγιασμό στους πιστούς μέσα σε γυάλινα μπουκαλάκια.

1

Χθες, μιλώντας στο Livetalks ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος Ξενάκης τόνισε πως "Το επιδημιολογικό φορτίο της Κρήτης δεν δικαιολογεί τα αυστηρά μέτρα" και κάλεσε τους πιστούς να προσέρχονται στις εκκλησίες με προσοχή, και τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
  • Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

 

Διακριτική η αστυνομική παρουσία έξω από τους ναούς

Την ίδια ώρα η αστυνομία και σε τοπικό επίπεδο λαμβάνει ήπια μέτρα με διακριτική αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς του νησιού.

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, η  κεντρική γραμμή από την ΕΛΑΣ είναι να υπάρξει μία διακριτική επιτήρηση-παρακολούθηση ενώ σε περίπτωση που σε κάποιο ναό δεν τηρούνται τα απαραίτητα για τον κορωνοιό μέτρα, τότε θα παρέμβει.

Ζητούμενο είναι να μην υπάρξει προκλητικότητα και συνωστισμός.

Αν για παράδειγμα σε εκκλησίες βρίσκονται 20 πιστοί που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, φορούν μάσκες και κρατούν αποστάσεις τότε δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τις αρχές. Αν όμως παρατηρηθεί συνωστισμός, τότε θα υπάρξει κινητικότητα από πλευράς αστυνομίας.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα γίνουν "εκπτώσεις" στη τήρηση των μέτρων ενώ στόχος είναι να υπάρξει ηρεμία αλλά και σεβασμός προς κάθε πλευρά.

 

Φωτογραφία EUROKINISSI

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ