Με δυσκολίες η επιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό στην Κρήτη

Χρ. Λιονής στο Livetalks: 6 στους 10 πολίτες απαντούν θετικά

Δύσκολο αποδεικνύεται στην πράξη το εγχείρημα της πρώτης πληθυσμιακής οροεπιδημιολογικής μελέτη στην Ελλάδα, για τον ιό SARS-CοV-2 που αποτελεί πρόταση ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.Πρόκειται για την πρώτη - τόσο μεγάλη σε έκταση - επιδημιολογική μελέτη στην πρόσφατη ιστορία λοιμωδών νοσημάτων. 

«Η μελέτη συναντά αρκετές δυσκολίες» είπε στο livetalks ο  καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής εξηγώντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση των περίπου 1.060 ατόμων – άνω των 18 χρονών – που έχουν επιλεγεί «τυχαία» για να συμμετέχουν σε αυτή.

Η δυσκολία έγκειται, όπως πρόσθεσε ο κ. Λιονής, στο γεγονός ότι είναι αρκετοί εκείνοι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την πρόσκληση που τους απευθύνεται να συμμετέχουν. Αισιόδοξο πάντως είναι το στοιχείο ότι 6 στους 10 πολίτες από όσους έχον ήδη κληθεί έχουν απαντήσει αμέσως θετικά.

«Είναι μια επίπονη διαδικασία, υπάρχει μια ανησυχία όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά πρέπει να τονίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Να μην θεωρήσουν ότι είναι ένα μήνυμα για την προβολή και το κέρδος. Να αντιληφθούν ότι αυτή η μελέτη και τα αποτελέσματα της θα δείξει όχι μόνο πως πέρασε η λοίμωξη από την Κρήτη αλλά - στη 2η και 3η φάση της -  θα μπορεί με ακρίβεια να εκτιμήσει το πως η πανδημία προχωρά και να βοηθήσει στη λήψη μέτρων το επόμενο διάστημα και την αναπτυξιακή στρατηγική της Κρήτης»

"Η μελέτη αυτή δεν είναι μόνο για τους ίδιους, αλλά θα οδηγήσουν σε προτάσεις που θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς του νησιού" πρόσθεσε.

«Οι πολίτες να μην αρνηθούν να προσέλθουν» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Λιονής, εξηγώντας ότι «η προσπάθεια θα είναι να επισκεπτόμαστε εμείς στο σπίτι τους συμμετέχοντες, σε ό,τι αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους και πρόσωπα σε απομακρυσμένες περιοχές, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία. Σε αστικά κέντρα και εφόσον αυτό είναι εφικτό η εξέταση θα γίνεται σε επιλεγμένα ιατρεία ιατρών που θα έχουν δηλώσει συμμετοχή κάτω από την αρωγή και τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης».

Υπενθυμίζεται ότι τα δείγματα που θα λαμβάνονται από τους πολίτες θα μεταφέρονται, στη συνέχεια, από ειδική μεταφορική εταιρεία στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκεί θα γίνεται η εξέταση και ανάλυση τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ