Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για την πολιτική πρόταση για τους αυτοαπασχολούμενους

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για την πολιτική πρόταση για τους αυτοαπασχολούμενους

Με κεντρικό ομιλητή τον Βασίλη Μαμάη

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με τίτλο «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες», την Τετάρτη 2 Ιούλη στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με κεντρικό ομιλητή τον Βασίλη Μαμάη, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ των άλλων, ο Βασίλης Μαμάης ανάφερε:

«(…) Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, διεθνώς και στη χώρα μας, έφερε τα πάνω-κάτω για τους εργαζόμενους –μισθωτούς και επαγγελματίες– που σα να μην έφταναν τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν –η ακρίβεια, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, τα περιορισμένα εισοδήματα και τα συσσωρευμένα χρέη για την πλειοψηφία των επαγγελματιών– τώρα βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν ένα νέο, διπλό πρόβλημα: Από τη μία να προστατέψουν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, από την άλλη να επιβιώσουν στις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν και τη νέα κρίση στην οποία έχει ήδη περάσει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία (…)

Όλοι αυτοί που καλούσαν το λαό σε εθνική ομοψυχία μέσα στην πανδημία, για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό, είναι αυτοί που τον έριξαν στα βαθιά, χωρίς σωσίβιο στην τρικυμία, με τραγικές συνέπειες που φαίνονται ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, με τις εκατόμβες νεκρών που μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 100.000.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση φίλες και φίλοι, το Κόμμα μας δεν έμεινε σιωπηλό. Δεν είπε «θα λογαριαστούμε μετά». Προσάρμοσε κατευθείαν τη δράση του και δεν άφησε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Έδειξε με όλες του τις δυνάμεις τα αδιέξοδα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων. Αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο που βάζει φρένο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών! Αποκάλυψε τον ορατό εχθρό που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον καπιταλισμό. Που τα ιστορικά του όρια αποκαλύπτονται για μία ακόμα φορά με τραγικό τρόπο. Ταυτόχρονα, μπήκε μπροστά: έθεσε προμετωπίδα των διεκδικήσεων των λαϊκών στρωμάτων τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας τους, των παιδιών τους (…)

Η φάση ύφεσης στην οποία έχει περάσει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία, έχει ήδη ρίξει βαριά τη σκιά της στα εργατικά λαϊκά στρώματα και την προοπτική τους, ανάμεσα σε αυτά και στα πιο λαϊκά τμήματα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης.

Αναφερόμαστε όπως βλέπετε εσκεμμένα στα πιο λαϊκά τμήματα των αυτοαπασχολούμενων. Γιατί σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αυτά τα τμήματα των αυτοαπασχολούμενων –που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική τους εργασία– που πριν καλά-καλά προλάβουν να ορθοποδήσουν από την προηγούμενη κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές που τη συνόδευσαν, βρίσκονται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού (…)

Σήμερα είναι κρίσιμο ζήτημα καταρχήν, να αναδειχθούν τα ίδια τα πεπερασμένα όρια των κυβερνητικών πολιτικών στήριξης (…)

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών ατομικών επιχειρήσεων αποτελούν κάθε φορά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο χορό των δισεκατομμυρίων που στήνεται κυριολεκτικά από κυβερνήσεις και ΕΕ αυτή την περίοδο, αλλά και να τεκμηριωθεί γιατί οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τίποτε περισσότερο να περιμένουν από τις διάφορες πολιτικές αστικής διαχείρισης.

(…)Οι δύο δρόμοι που ξανοίγονται μπροστά στους αυτοαπασχολούμενους, όπως πολλές φορές έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, είναι εκεί, πιο διακριτοί από ποτέ:

  • ο ένας δρόμος, του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς, είναι δρόμος που τον ξέρουν πια οι αυτοαπασχολούμενοι και από την καλή και από την ανάποδη. Είναι ο δρόμος αυτός που τους έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση,
  • υπάρχει όμως και άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, της μεγάλης συγκεντρωμένης, κοινωνικοποιημένης παραγωγής και κατανομής. Ο δρόμος στον οποίο μέσω του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού και καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να εξασφαλίσει στους αυτοαπασχολούμενους αυτά για τα οποία μοχθούν σήμερα καθημερινά και πέφτουν από το ένα αδιέξοδο στο άλλο.  Είναι ο δρόμος που μπορεί να τους εξασφαλίσει σταθερή δουλειά με ανθρωπινά ωράρια, χωρίς το βραχνά των καθημερινών υποχρεώσεων, των χρεών. Είναι ο δρόμος που έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες του λαού μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους δωρεάν υγεία, παιδεία υψηλού επιπέδου, υποδομές σύγχρονες που να εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα ζωής, ελεύθερο χρόνο και τα μέσα για τη δημιουργική αξιοποίησή του.

Με τη βοήθεια και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μπορεί πιο εύκολα να φωτιστεί ο πραγματικός ένοχος για τα αδιέξοδα που βιώνουν αυτά τα στρώματα αλλά και να αναδειχθεί ο κοινός δρόμος των αυτοαπασχολούμενων, με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Μέσα από τα μεγάλα μέτωπα και τα οξυμμένα αδιέξοδα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα θα διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις κοινής δράσης, θα ωριμάζει η αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμαχίας (…)»

 

Μετά την εισηγητική ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με συμβολή αυτοαπασχολούμενων από διάφορους κλάδους, μεταφέροντας προβληματισμό και πείρα από την πολιτική δουλειά του ΚΚΕ στους κλάδους αυτούς στην περιοχή, την προοπτική του αυτοαπασχολούμενου σε μια ριζικά διαφορετική οικονομία, στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ