Με επιτυχία οι συσκέψεις της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με επιτυχία οι συσκέψεις της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

«Μένουμε δυνατοί για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»

Με πρωτοβουλίες, περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και σε λαϊκές γειτονιές συνεχίζει την πολιτική δραστηριότητα η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Ανάμεσα στις συσκέψεις, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7/6 από την ΚΟΒ Τουρισμού – Επισιτισμού, με ομιλητή το Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και η σύσκεψη στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στην Αλικαρνασσό, την Τρίτη 9/6, με ομιλητή το Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Βασιλειάδης

Οι ομιλητές ανέδειξαν ότι το ΚΚΕ  από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, τηρώντας αυστηρά μέτρα Υγείας, πρωτοστάτησε στους αγώνες για την προστασία της Υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί», «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή, την δυναμώνουμε». Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που με το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» προσπάθησε να αποθεώσει την ατομική ευθύνη των εργαζομένων για να καλύψει τις δικές της ευθύνες για την οριακή λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Χάρη στην δράση του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος δεν πέρασε ο στόχος της επιβολής «σιγής νεκροταφείου» στο κίνημα και η τρομοκράτηση του λαού. Όλο αυτό το διάστημα, σε αυτές της επιδιώξεις της κυβέρνησης έβαλε πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα «Θα λογαριαστούμε μετά», όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, βάζοντας πλάτη να περάσουν στα μουλωχτά εν μέσω καραντίνας, δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που έβαζαν πάγο σε λαϊκά δικαιώματα και έδιναν τη δυνατότητα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους να ξεσαλώνουν με την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

σύσκεψη

Στις τοποθετήσεις τους ειδικά για τις εξελίξεις στάθηκαν κυρίως στο ζήτημα ότι σήμερα, με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, στην οποία ως καταλύτης επέδρασε η πανδημία, προβάλλει ακόμα πιο αναγκαίο το κεντρικό σύνθημα των συζητήσεων που ανοίγει το ΚΚΕ «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους». Ειδικά το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας προβλέπει τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων με επιδοτήσεις, με απαλλαγή από χρέη και ζημιές και για το λαό ακόμα μεγαλύτερες θυσίες με τα «έκτακτα» μέτρα που φέρνουν ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, απολύσεις, ανασφάλεια για την υγεία. Αυτή είναι η «δίκαιη κατανομή βαρών» και η «εθνική ομοψυχία» που καλούν το λαό να δώσει τη συναίνεσή του, με πρόσχημα την πανδημία.

Όπως τονίστηκε και στις συζητήσεις το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού δείχνει χαρακτηριστικά ότι όταν πρόκειται για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων αεροπορικών εταιριών τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας «πάνε περίπατο». Με τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία στηρίζει και η αντιπολίτευση οι ξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού εξασφαλίζουν τα κέρδη τους στις πλάτες των εργαζομένων και των μικροεπιχειρηματιών του κλάδου. Κρύβουν τα έσοδα των δεκάδων δις ευρώ που είχαν την προηγούμενη δεκαετία, τα ρεκόρ αφίξεων, τις δεκάδες νεέςξενοδοχιακές μονάδες που ακόμα και εν μέσω πανδημίας δεν σταμάτησαν να ξεφυτρώνουν στην Κρήτη. Από αυτά τα έσοδα, που βγήκαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, πήραν μερίδιο μόλις το 5% και σήμερα καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους με μόλις 9 ευρώ την μέρα.

Επίσης, οι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση του λαού σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η αστική τάξη της Τουρκίας με την στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και ένα θερμό επεισόδιο είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα. Αναδείχνεται η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην στενή εμπλοκήτης Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με την συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μας βάζουν μπροστά σε νέους κινδύνους, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων του θανάτου καθώς και την στήριξη της κοινής δράσης των λαών της περιοχής ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ για αλλαγή συνόρων και απέναντι στην επιθετικότητα του τούρκικου κράτους.

Τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι αγώνες, η μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους φορείς των αυτοαπασχολούμενων – επαγγελματιών, των αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, των μαθητών και των φοιτητών που δίνουν τη μάχη όλο αυτό το διάστημα. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις τελευταίες κινητοποιήσεις κατά του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, των καλλιτεχνών κ.α.

Ειδικά για την τραγική κατάσταση στον χώρο της Παιδείας, τονίστηκε η άθλια εικόνα που επικρατεί στα σχολεία των λαϊκών συνοικιών όπως της Αλικαρνασσού όπου στοιβάζονται εκατοντάδες μαθητές λόγω έλλειψης αιθουσών και είναι αδύνατη η λειτουργία τους το Σεπτέμβρη με όρους ουσιαστικής προστασίας της Υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τέλος, αναδείχτηκαν τα χρήσιμα συμπεράσματα για το λαό, που βγαίνουν την περίοδο αυτή από την πείρα της πανδημίας. Αποδεικνύεται διαρκώς ότι οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας για πρόοδο, τελικά υπονομεύονται από τον «ιό του καπιταλισμού» που οδηγεί στη φτώχεια, στην ανέχεια, στις εκατόμβες νεκρών για χώρες όπως η ΗΠΑ που εμποδίζει τους λαούς «να αναπνεύσουν» πραγματικά. Μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση. Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί, ο καπιταλισμός όμως είναι ο αθεράπευτος ιός, μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο.

Η πολιτική δραστηριότητα της ΚΟ Ηρακλείου συνεχίζεται με τις συσκέψεις/συζητήσεις σήμερα στις 7 μμ της ΚΟ Μαλεβιζίου στο ανοιχτό θέατρο, στην πλατεία Γαζίου, με ομιλητή το Στέλιο Ορφανό, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και της ΚΟ Υγείας-Πρόνοιας, στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου με ομιλήτρια την Χαλκιαδάκη Κατερίνα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ