Με "χειρόφρενο" υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες οι οδηγοί λεωφορείων

Με "χειρόφρενο" υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες οι οδηγοί λεωφορείων

Ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία στην έναρξη της "κουτσουρεμένης" τουριστικής σεζόν

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν από τις 8.00 το πρωί της Τετάρτης, 01 Ιουλίου, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, όπως αποφάσισε η Διοίκηση του Σωματείου "Ο Ερμής", με αφορμή την άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι αύριο ξεκινά επίσημα η τουριστική σεζόν στο νησί, με τις πρώτες αφίξεις πτήσεων τσάρτερ και με φόντο τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. . 

Στην σχετική ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται: 

"Σύμφωνα  με  τη διάταξη του άρθρου  19  παρ. 1  του  Ν. 1264/1982 και κατόπιν  σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Σωματείου μας, που λήφθηκε με  μυστική  ψηφοφορία, το Δ.Σ. προκήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία των μελών μας – οδηγών τουριστικών λεωφορείων  από 1-7-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 08:00 μέχρι και την 2-7-2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 08.00, προκειμένου να καταστήσουμε γνωστή στην εργοδοτική πλευρά, η οποία κωφεύει στις επί πέντε μήνες διαρκείς οχλήσεις μας είτε για την παράταση της ισχύος της υπάρχουσας τοπικής Σ.Σ.Ε., είτε για την κατάρτιση νέας με τους ίδιους όρους, ενόψει των τρεχουσών συνθηκών και αντιθέτως μας καλεί απλά και μόνον να προσέλθουμε για εργασία, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίζει το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εργαστούμε, αλλά και θα αμειφθούμε, όπως ίσχυε τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε με αγωνιστικό τρόπο (απεργία διαρκείας ή επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας), εάν  χρειαστεί,  την ικανοποίηση  του δίκαιου αιτήματός μας".  

Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Οι οδηγοί προχώρησαν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι πλέον ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. 

Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Σεραφειμιδης, πρόεδρος του Σωματείου "Ερμής" ανέφερε:
"Δυστυχώς, οι εργοδότες δεν προσέρχονται να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση Εργασίας, που είναι ίδια η περσινή. Ζητούν μειώσεις, ζητούν να φύγουν σοβαρά πράγματα (θεσμικά και οικονομικά)μέσα από τη σύμβαση με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Οι συνάδελφοι μας έχουν φτάσει στα όριά τους. Φωνάζουμε εδώ και τρεις μήνες και δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς. Ανοίγει ο τουρισμός κι αυτή την στιγμή έπρεπε να κάνουμε τον σταυρό μας και να πάμε στην εργασία μας. Κι εμείς δυστυχώς από αύριο δεν ξέρουμε με τι εργασιακές σχέσεις θα πάμε στη δουλειά μας"

Κινητοποιήσεις για την Πέμπτη, 2 Ιουλίου έχουν προαναγγείλει και οι ξεναγοί στην Κρήτη, ενώ την Πέμπτη επίσης ανακοίνωσε κλείσιμο καταστημάτων ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου (Δείτε ΕΔΩ)

Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

«Δυστυχώς οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων παραμένουν ακόμα μετέωροι, παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της Κυβέρνησης.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή τη νέα κινητοποίηση των οδηγών. 
«Η τουριστική περίοδος ξεκινά αύριο και δυστυχώς εκτός την οικονομία μας που έχει πληγεί βαριά, βρίσκει πληγωμένες τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), δεν έχει παραταθεί, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι του Σωματείου ‘ΕΡΜΗΣ’, αλλά  ωστόσο να έχει τηρηθεί ούτε και η προηγούμενη Σ.Σ.Ε. που προέβλεπε την πρόσληψή τους την 1η Μαΐου, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται λόγω πανδημίας.», συμπλήρωσε ο κ. Βαρδάκης.
«Πρόκειται εργαζόμενους που έχουν κληθεί να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας, μέχρι σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν. Ακόμα και μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη των εργαζομένων στον τουρισμό στα μέτρα στήριξης που υλοποιεί η Κυβέρνηση, διακρίνουν ένα αβέβαιο μέλλον.»

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, που προχώρησε και στην ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που ξεκινά επίσημα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη, η Κυβέρνηση αφήνει στην τύχη τους τούς εργαζόμενους στον τουρισμό με τρανταχτό παράδειγμα τους εργαζόμενους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι παλεύουν για το αυτονόητο, την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Από τη μία, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που αρνούνται να υπογράψουν την ίδια ΣΣΕ και από την άλλη η Κυβέρνηση  που νίπτει τας χείρας της μπροστά στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μια σειρά από κλάδους-πυλώνες του ελληνικού τουρισμού εγκαταλείπονται ο ένας μετά τον άλλο από την Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, οι ξεναγοί και πόσοι ακόμη εργαζόμενοι.  Είναι φανερό με τίνος το μέρος είναι η Κυβέρνηση».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ