"Με ίδια εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας να μην περιμένουμε άλλη απόδοση"

"Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο", τονίζει ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Η υγειονομική-επιδημιολογική ... Ανάσταση αργεί ακόμα, καθώς μας έχουμε μπροστά μας εβδομάδες... Παθών: Έναν ατέλειωτο ... Γολγοθά, τον οποίο οφείλουμε να ανέβουμε για να βγούμε στο ξέφωτο, άποψη την οποία διατύπωσε ο Κρητικός ερευνητής και επικεφαλής τμήματος εμβολίων Εθνικού Ινστιτούτο ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, την οποία και ασπάστηκε σε μεγάλο βαθμό ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Τα όσα δήλωσε ο τελευταίος στην ΕΡΤ Ηρακλείου για την πορεία της πανδημίας δεν ήταν καθόλου ευχάριστα και ευοίωνα: "Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο". Μάλιστα, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, αφού "δεν πρόκειται να έρθει κόσμος με 2-3.000 κρούσματα!". 
Οι περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι και με τα self tests, φέρνουν και δείχνουν αύξηση των μολύνσεων.

Ο αριθμός των νέων φορέων παραμένει σε ένα πολύ επικίνδυνα υψηλό επίπεδο, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια συνδέεται με την προεξοφλημένη πλέον επιβάρυνση του πολύπαθου συστήματος Υγείας, με επιπλέον νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ Covid, δυστυχώς και νέους θανάτους.

Πώς όμως θα ελεγχθεί το τρίτο και χειρότερο ορμητικό κύμα της πανδημίας; Η λύση για τον κ. Ζαφειρόπουλο είναι μία: "Σκληρό lockdown"! Διότι, όπως είπε είναι τέτοια η φύση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, που η συνταγή η οποία ακολουθήθηκε στα προηγούμενα κύματα δεν... πιάνει πλέον. Συν του ότι τα μέτρα τηρούνται πλημμελώς.

"Εφόσον προχωράμε με τα ίδια εργαλεία με το προηγούμενο κύμα", να μην περιμένουμε διαφορετική απόδοση, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.

Όσο για την πιθανότητα ορατής αποκλιμάκωσης, αυτή την τοποθέτησε στους επόμενους 2 με.. 2,5 μήνες από σήμερα!
"Θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ για να ελέγξουμε την κατάσταση", ειδικά αν χαλαρώσουν κι άλλο τα μέτρα, υποστήριξε. Μόνο εάν "τραβήξουμε" μία "αυστηρή περιοριστικη γραμμή" θα δούμε μία δραστική μείωση των κρουσμάτων. Αυτό μεταφράζεται ως ένα σκληρό lockdown, μια και "δεν υπάρχει άλλη λύση" τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, που απεύχεται να γίνει μάντης κακών και για τον... τουρισμό: "Διακινδυνεύουμε την τουριστική περιόδο, δεν πρόκειται να έρθει κόσμος με 2-3.000 κρούσματα!".

Το "ημι-lockdown" που μας ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, είναι ουσιαστικά ένα ημίμετρο, όπως επισήμανε. Κι έτσι όπως πάμε, "θα φάμε και Ιούλιο για να ελέγξουμε την κατάσταση" προειδοποίησε!

Τα self test απ' την άλλη,είναι ένα "πολύ δυνατό εργαλείο - εκεί βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες. Στηρίξαμε πολλές ελπίδες, πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά και τα αποτελέσματα να αξιολογηθούν σωστά" είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Εξετάζοντας το τί συμβαίνει στα αστικά κέντρα της Κρήτης, ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης εστίασε στις εξάρσεις που παρατηρούνται στην ενδοχώρα, αποδίδοντάς τες στην "καταστρατήγηση" όλο αυτό το διάστημα του μέτρου της διαδημοτικής μετακίνησης: Τα πολλά ενεργά κρούσματα εντός της πόλης μετακινούνται και διασπείρονται και στην Περιφέρεια, όπου ανακύπτουν νέες εξάρσεις.

Κι εκεί που ελέγχεται η μία εστία (βλέπε Δήμο Μινώας Πεδιάδας), εμφανίζεται μία άλλη (Αγία Βαρβάρα, Μοίρες).

Το Λασίθι που κατά γενική ομολογία ανήκει στις καλύτερες επιδημιολογικά περιοχές, ανεβαίνει κι εκείνο. Έχουμε μικρές εξάρσεις, διότι όταν ο ιός βρεθεί σε έναν χώρο όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, η φλόγα φουντώνει και η σπίθα φαίνει τοπικές εστίες πυρκαγιάς!


"Μπήκαμε στο τρίτο κύμα με τα ίδια εργαλεία που είχαμε στο προηγούμενο". Μόνο που τώρα, το βρετανικό στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό, εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Νοσούν πλέον και μικρότερες ηλικίες, εκεί που το παλιό στέλεχος έδειχνε επιείκεια στους νεαρότερους. Τώρα, δεν υπάρχει διαφοροποίηση, φορέας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε.

"Δεν υπάρχει περιορισμός, τώρα είναι πιο έντονο το φαινόμενο" παρατήρησε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, τονίζοντας ότι "πάση θυσία" πρέπει να αποφύγουμε την εγκατάσταση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Οι όποιες εστίες εντοπίστηκαν στο νησί, ελέγχθηκαν από την αρχή.

Η απόκρουση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι "πάρα πολύ σημαντική και για λόγους υγείας", καθώς εκείνο "μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μολύνει ανθρώπους που έχουν νοσήσει κι είναι πολύ επικίνδυνη", λειτουργώντας "αποτρεπτικά για τους τουρίστες" ήταν η επιστημονική ανάλυση του κ. Ζαφειρόπουλου.




Δείτε επίσης

"Όχι" των λοιμωξιολόγων στη χαλάρωση των μέτρων για το λιανεμπόριο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ