Με ψυχραιμία και παρά τις ελλείψεις κρατούν τον κορωνοϊό έξω από τις φυλακές

Με ψυχραιμία και παρά τις ελλείψεις κρατούν τον κορωνοϊό έξω από τις φυλακές

Απολύμανση σε χώρους της φυλακής

Ό,τι μπορεί κάνει το προσωπικό των φυλακών Αλικαρνασσού για να αποτρέψει την εισβολή του κορωνοϊού στο σωφρονιστικό κατάστημα, να προστατευθούν οι κρατούμενοι και εν τέλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι και να κάνουν όσο μπορούν καλύτερα τη δουλειά τους παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμόστηκε η διαδικασία της θερμομέτρησης εξ αποστάσεως. Τα ελεύθερα επισκεπτήρια έχουν απαγορευτεί και πλέον επιτρέπεται ένα επισκεπτήριο την εβδομάδα, το πολύ δύο ατόμων. Επίσης έχουν «παγώσει» τα δέματα με τρόφιμα και ρούχα προς τους κρατούμενους ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι μεταγωγές.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των κρατούμενων, κανείς δεν ξέρει ωστόσο ποια θα είναι η αντίδραση τους σε βάθος χρόνου.

Στη γειτονική μας Ιταλία που πλήττεται όσο καμία από την πανδημία υπήρχαν φοβερές εξεγέρσεις κρατουμένων, βίαια επεισόδια, ακόμα και θάνατοι. Οι διαμαρτυρίες και οι αναταραχές ξεκίνησαν αφότου οι Αρχές περιόρισαν τα επισκεπτήρια των κρατουμένων με συγγενείς για να ανακόψουν την εξάπλωση του φονικού ιού.

Το προσωπικό των φυλακών Αλικαρνασσού-αναφέρεται- είναι εξοπλισμένο με μάσκες και γάντια, πάσχει όμως από αντισηπτικά… Ό,τι κάνουν οι υπάλληλοι από μόνοι τους.

Πριν από μέρες έγινε στην Αθήνα συνάντηση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου με τους διευθυντές των φυλακών όλης της χώρας ώστε να δοθούν κάποιες βασικές οδηγίες για τις περιπτώσεις χειρισμού των ύποπτων κρουσμάτων.

Υπογραμμίστηκε ότι έχει εξαιρετική σημασία το ίδιο το προσωπικό να τηρεί αυστηρά τους όρους προσωπικής υγιεινής (απολύμανση χεριών, απολύμανση αντικειμένων με τα οποία έρχονται σε επαφή), καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από… έξω προς τα μέσα.

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος ο κρατούμενος θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο της φυλακής (έχει επιλεγεί και διαμορφωθεί ένας χώρος γι’ αυτόν τον σκοπό) για τη λήψη δείγματος. Αν βρεθεί θετικός στον ιό, θα παραλαμβάνεται αποκλειστικά από κλιμάκιο του Τμήματος Μεταγωγών της Αθήνας.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής, στο διοικητήριο, στα μαγειρεία, στο ιατρείο κλπ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ