Μεγάλη ζημιά στον τουρισμό - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη σεζόν

Μεγάλη ζημιά στον τουρισμό - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη σεζόν

"Δυστυχώς είναι πολύ αργά", σχολιάζει ο Ν.Χαλκιαδάκης για την άρση των περιορισμών από τη Βρετανία

Δώρον...άδωρον χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους η άρση των περιορισμών που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο  στην Κρήτη.

Η Γηραιά Αλβιωνα ανοίγει ξανά στο κλείσιμο ουσιαστικά της σεζόν!

"Δυστυχώς, είναι πολύ αργά" παρατήρησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδακης.

"Αυτό (το μέτρο)  έπρεπε να έχει έρθει πριν 2-3 εβδομάδες, γιατί χάσαμε αρκετό κόσμο. Χάσαμε όλο τον Σεπτέμβριο, χάσαμε τον μισό Οκτώβριο. Ήταν μεγάλες οι ζημιές που είχαμε: Έκλεισαν ξενοδοχεία, έκλεισαν διαμερίσματα, ενώ πάρα πολλά ξενοδοχεία δεν είχαν τον κόσμο που έπρεπε να έχουν" πρόσθεσε ο κ. Χαλκιαδακης.

Η ποσοτική εικόνα που έχει, ως προς τις απώλειες, είναι η εξής: "Η στέρηση των 40 ημερών που είχαμε από Βρετανούς τουρίστες, υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε γύρω στα 5-6.000 άτομα την εβδομάδα" .

Σε ένα διάστημα των 5-6 εβδομάδων, μιλάμε για ένα μέγεθος τής τάξεως των 30.000 ξένων επισκεπτών.

Ο κ. Χαλκιαδάκης δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του: "Σιγά σιγά τελειώνει η σεζόν (και υπό κανονικές συνθήκες το ίδιο θα συνέβαινε). Τα περισσότερα (εποχικά) ξενοδοχεία της Κρήτης αρχίζουν σιγά σιγά και κλείνουν. Οι αφίξεις όσο περνάει ο καιρός είναι λιγότερες".

χαλκιαδακης

Ελάχιστες μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές μετά τις 20 Οκτώβρη. Σήμερα το 30% των ξενοδοχείων παραμένουν ανοιχτά, σε επίπεδο Κρήτης.

Οι χώρες που εξακολουθούν και τροφοδοτούν την Κρήτη με κόσμο είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Πολωνία.

Συνολικά, στις αίθουσες  των αφίξεων και των δύο αεροδρομίων του νησιού βρέθηκαν 1.250.000 ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Στο "Νίκος Καζαντζάκης" οι εν λόγω αφιχθεντες θα φτάσουν περίπου τις 950.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων.

Τι γεύση όμως αφηνει η εκπνοή αυτής της πρωτόγνωρης τουριστικής σεζον;  "Ήμασταν εδώ, δώσαμε το παρών, ανοίξαμε, τηρησαμε τα πρωτόκολλα-  το προσωπικό μας και οι πελάτες μας ήταν όλοι  ασφαλείς" απαντά ο κ. Χαλκιαδακης.

Ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν σημειώθηκε "κανενα παρατράγουδο", ο πρόεδρος των Ξενοδόχων προσπάθησε να ξεδιαλύνει το τοπίο και με τα ξενοδοχεία Covid: "Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Γίνονταν τεστ καθημερινά. Τα ξενοδοχεία Covid ήταν σχεδόν άδεια! Δεν γέμισε κανένα. Στο ένα ξενοδοχείο έφτασαν μέχρι 12 δωμάτια και στο άλλο έφτασαν μέχρι πέντε! Γενικώς, λειτουργήσαμε πολύ καλα".

Αν και είναι σχετικά νωρίς, ο κ. Χαλκιαδακης και οι συνάδελφοί του έχουν ήδη κατά νου πώς θα πάει, πάνω-κάτω, και η επόμενη χρονιά.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως και η νέα σεζόν θα είναι δύσκολη. "Θα ξεκινήσει πιο αργά" εκτιμά ο κ. Χαλκιαδακης. "Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν χαμένο Απρίλη και ίσως χαθεί και λίγο ο Μάης. Από εκεί και μετά, πιστεύω ότι θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και θα έχουμε έναν 30% κάτω σε σχέση με το 2019".

Κλείνοντας, ο κ. Χαλκιαδακης υποστήριξε πώς όσοι ξενοδόχοι δεν άνοιξαν καθόλου εφέτος τις μονάδες τους "δεν δικαιώθηκαν" από αυτή τους την απόφαση. "Θα ήταν καλύτερο να ανοίξουν και να δώσουν το παρών στο 100%".

 

 

 

*Κεντρική φωτογραφία: pronews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ