Μειώνεται στο μισό το τέλος για τους εμπόρους των λαϊκών αγορών

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Μειώνεται στο μισό το τέλος για τους εμπόρους των λαϊκών αγορών

Τι αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου

Του Αντώνη Παντινάκη

Κατά 50% αναμένεται να μειωθεί το τέλος που πληρώνουν οι έμποροι των λαϊκών αγορών στο Ηράκλειο, καταβάλλοντας ουσιαστικά το ίδιο ποσό με τους παραγωγούς.

Το αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος των Εμπόρων Λαϊκών Αγορών βρήκε την θετική ανταπόκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου – στην τελευταία της συνεδρίαση, κι από εδώ και πέρα μένει η επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, υπήρχε διαφορετικό τέλος για τους εμπόρους και τους παραγωγούς: Για τους μεν το τρέχον μέτρο κόστιζε οκτώ ευρώ, για τους δε τα μισά, ήτοι 4 ευρώ.

Ωστόσο, υπήρχε και ορθάνοιχτο νομικό παράθυρο, καθώς σύμφωνα με μία διάταξη προβλέπεται πως όσοι εκθέτουν και εμπορεύονται πράγματα στην λαϊκή, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο τέλος.

Η νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου εξέτασε το σχετικό αίτημα των Εμπόρων των λαϊκών αγορών, το θέμα ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία και άναψε το “πράσινο φως”.

“Είναι μία κίνηση που και με την νομοθεσία συνάδει, αλλά και ενισχύει τον συγκεκριμένο κλάδο που έχει πληγεί – με τη σειρά του – από την πανδημία του κορωνοϊού” σχολίασε στο Cretalive η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη.

Μαρία Καναβάκη

Σε δεύτερο χρόνο, η απόφαση αυτή θα πάει και στο Δημοτικό Συμβούλιο

“Το αίτημα αυτό είναι από τις 2 Δεκεμβρίου του 2019” μας ενημερώνει ο πρόεδρος των Εμπόρων Γιώργος Μπαχλιτζανάκης. Λόγω των (οικονομικών) συνθηκών που επικρατούν κρίνεται αναγκαίο, διότι “το 50% από εμάς δουλεύει”. Και τώρα, “ήρθε και έδεσε! Διότι στη σημερινή εποχή ακόμη και το 8ευρω είναι... πολύ, όταν δεν υπάρχει καθόλου δουλειά!”.

Γιώργος Μπαχλιτζανάκης

Οι έμποροι των λαϊκών αγορών περνούν δύσκολες μέρες, “όπως όλος ο κόσμος και όλα τα επαγγέλματα” επιβεβαιώνει ο κ. Μπαχλιτζανάκης ευελπιστώντας ότι και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου “το αίτημά μας θα ψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις, διότι είναι νόμιμο και όχι παράνομο. Ο νόμος 44/97 το λέει ξεκάθαρα: ότι το ημερήσιο τέλος, όσα δηλαδή πληρώνουν οι παραγωγοί, οφείλουν να πληρώνουν και οι έμποροι λαϊκών αγορών!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ