«Μέσα από τις φωτογραφίες ξαναζείς τις στιγμές»- Συγκινεί ο Κρητικός με τα βραβεία φωτογραφίας!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Τα βραβεία δεν είναι κίνητρο για να συνεχίσω να περπατάω. Το κίνητρο είναι να γνωρίσω και να αποτυπώσω στην κάμερα τις ομορφιές της ελληνικής φύσης», λέει ο Μανώλης Ντρετάκης

Ο Μανώλης Ντρετάκης δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος.

Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, τον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδας και μεγάλωσε με τα ελάχιστα αγαθά της εποχής του.

Ένα ταξίδι, που έκανε η μητέρα του στο εξωτερικό, όταν εκείνος ήταν μόλις 15- 16 ετών έμελλε να του αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο γύρω του. Η μητέρα του έφερε από το ταξίδι της την πρώτη φωτογραφική μηχανή της οικογένειας! Δώρο σπάνιο και κάπως «εξωτικό» για μία μέση κρητική οικογένεια.

Ο Μανώλης σπούδασε Παιδαγωγικά και από το 1993 μένει στις Μοίρες όπου εργάζεται ως δάσκαλος στα χωριά της Μεσσαράς (από το 1999 διδάσκει στο Πετροκεφάλι).

Όμως, το πάθος της φωτογραφίας, εκείνο το σαράκι που μας περιτριγυρίζει σα καλικαντζαράκι μέχρι να το ικανοποιήσουμε, είχε εισχωρήσει ήδη στα κατάβαθα της ψυχής του. «Μου άρεσε να τραβάω τοπία και ιδιαίτερες λήψεις. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά ασχολούμαι από μαθητής. Μάλιστα κατέβαινα στο Ηράκλειο για να τυπώνω τα φιλμ. Δεν υπήρχαν φωτογραφεία τότε στα χωριά. Αλλά η αγάπη του να αποτυπώσεις αυτό που βλέπεις μέσα από τη δικιά σου ματιά προϋπήρχε, το να θες να μοιραστείς αυτό που βλέπεις με τον κόσμο γύρω σου…» λέει στο Cretalive.

Εκεί στις Μοίρες λοιπόν, λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, παράλληλα με την εργασία του σπούδασε και Συντήρηση Έργων Τέχνης, όπου υπήρχε σαν μάθημα η φωτογραφία. Κάπως έτσι «άγγιξε» το όνειρό του έστω και σαν ερασιτέχνης. «Ήταν δύσκολα την εποχή του φιλμ. Οι νέοι που γνώρισαν τις φωτογραφικές μηχανές μόνο μέσα από τα κινητά τους και την αυτόματη ψηφιακή επεξεργασία δεν μπορούν να αντιληφθούν επακριβώς τη δυσκολία που είχαμε εμείς τότε. Δεν μπορούσες να τραβήξεις την ίδια φωτογραφία δύο φορές και το λάθος το αντιλαμβανόσουν όταν τύπωνες τη φωτογραφία».

Τα τρία βραβεία

Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών και τον αντίστοιχο του Ηρακλείου άρχισε να ασχολείται πριν 15 χρόνια και με τις εξορμήσεις μαζί τους έχει τραβήξει τις φωτογραφίες που βραβεύτηκαν.

Συνολικά έχει βραβευτεί τρεις φορές: η πρώτη ήταν πριν λίγα χρόνια από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ) για μία λήψη από ένα χειμωνιάτικο τοπίο με τον «βουρκωμένο» ουρανό στις Πρέσπες.

Η δεύτερη φωτογραφία έχει πάρει δύο βραβεία. Πρόσφατα βραβεύτηκε σε πανελλαδικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου με θέμα «Τα τοπία από τον Εθνικό Δρυμό». Η επιτροπή έδωσε βραβείο στη φωτογραφία του Κρητικού Μανώλη Ντρετάκη από την Δρακόλιμνη Τύμφης, στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε πάρει και το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος για τα βραβεία αλλά δεν είναι κίνητρο για να συνεχίσω να περπατάω. Το κίνητρο είναι να γνωρίσω τις απίστευτες ομορφιές της ελληνικής φύσης. Μέσα από τις φωτογραφίες ξαναζείς το παρελθόν. Βλέπεις τις φωτογραφίες και σου θυμίζουν τα μέρη και τα πρόσωπα που είχες επισκεφθεί. Ξαναζείς το παρελθόν. Καμιά φορά μας θυμίζουν γεγονότα που δεν θυμόμαστε, σκαλίζοντας όμως ένα φάκελο με φωτογραφίες βλέπεις τοπία που μπορεί αρχικά να μην σου έκαναν εντύπωση αλλά ξαναζείς τις στιγμές» εξηγεί με μία αίσθηση νοσταλγίας.

Η Δρακόλιμνη Τύμφης:

drakolimni tymfis

Οι Πρέσπες, μία φωτογραφία- πίνακας:

prespes

 

Κεντρική φωτογραφία: Ο Μανώλης Ντρετάκης στον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ