Μετατροπή της Θρούμπας σε εδώδιμο επιτραπέζιο ελαιόκαρπο χωρίς χρήση χημικών

Newsroom
Newsroom

Τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Εργαστηριακή αποτύπωση της φυσικής διαδικασίας μετατροπής του ελαιόκαρπου τύπου «Θρούμπας Κρήτης» σε εδώδιμο επιτραπέζιο ελαιόκαρπο χωρίς τη χρήση χημικών» με ακρωνύμιο ΘΡΟΥΜΠΕΛΙΑ, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1- 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020.

 

Στόχος του έργου
Το εν λόγω έργο στοχεύει στην αποτύπωση σε εργαστηριακή κλίμακα της διαδικασίας που πραγματοποιείται στο δέντρο της ελιάς μειώνοντας πολύ το ρίσκο αλλοίωσης των προϊόντων πριν τη συγκομιδή και μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής ενός ποιοτικού τυποποιημένου προϊόντος. Το έργο αφορά την ποικιλία της ελιάς Θρούμπας (θρουμπελιάς), η οποία καλλιεργείται στην Κρήτη και έχει την ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες ελιών ότι οι καρποί όταν ακόμα βρίσκονται στο  δέντρο, χάνουν μέρος της υγρασίας τους και προσβάλλονται από το μύκητα Phoma oleae.  Ο μύκητας αυτός διασπά την  πικρή ουσία ελευρωπαΐνη η οποία προσδίδει την πικρή γεύση της και έτσι η ελιά σταδιακά ωριμάζει και μαυρίζει επάνω στο δέντρο χάνοντας παράλληλα και την πικρή γεύση. Παρόλα αυτά, όμως, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, όταν η ελιά παραμένει πάνω στο δέντρο αλλοιώνεται, εξαιτίας άλλων παραγόντων και μικροοργανισμών. Απαιτείται επομένως μια αποτύπωση της διαδικασίας που πραγματοποιείται επάνω στο δέντρο, σε εργαστηριακή κλίμακα, ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Η διέξοδος αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη επαναφύτευση και ανάπτυξη της συγκεκριμένης ποικιλίας λόγω της επανεκμετάλλευσης της επιτραπέζιας ελιάς.

Στο πλαίσιο του έργου θα συνταχθούν οδηγίες για την βέλτιστη καλλιεργητική τεχνική των συγκεκριμένων ελαιόδεντρων ενώ θα πραγματοποιηθεί και συσχέτιση του εδάφους με το τελικό προϊόν καθώς και αναλύσεις φύλλων για την αξιολόγηση των δένδρων. Στη συνέχεια, θα αποτυπωθεί και μελετηθεί η διαδικασία αποπίκρανσης με χρήση ελιών της συγκεκριμένης ποικιλίας και εμβολιασμό με τον μύκητα Phoma oleae ο οποίος θα απομονωθεί από ήδη φυσικά αποπικρασμένες ελιές. Αμέσως μετά, φυσικές μέθοδοι ξήρανσης θα εφαρμοστούν για την μετατροπή της σε εδώδιμο προϊόν.
Στα τα αποτελέσματα του έργου και στις οδηγίες που θα παραχθούν θα έχουν πρόσβαση οι παραγωγοί της Κρήτης προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για την δική τους παραγωγή!

Στο έργο με διακριτικό τίτλο «ΘΡΟΥΜΠΕΛΙΑ» συμμετέχουν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων και Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών πόρων, η Ευρωπαϊκή Πρόοδος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κρουσώνα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ