Mέτρα προστασίας ενόψει καύσωνα ζητούν τα Σωματεία Οικοδόμων

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου

"Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς" με αφορμή και το κύμα καύσωνα που "σαρώνει", ζητά με ανακοίνωση του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου αναφέροντας σχετικά:

"Με βάση την πείρα που υπάρχει η έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα με θανατηφόρα ατυχήματα και σακατεμένους εργάτες.
Σε συνθήκες καύσωνα όπως τώρα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στα εξαντλητικά ωράρια, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.
Απαιτούμε μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα που πλήττει από σήμερα την χώρα μας, , και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
 Οι χώροι δουλειάς, τα γιαπιά γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασία που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος.
Την ίδια στιγμή συνάδελφοι  που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες πρέπει να προστατευτούν απέναντι στην απαίτηση της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα.
 Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
1. Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω , παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
2. Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά , παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια , όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
3.Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
 4.Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας –ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
5.Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
6.Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
 Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γιαυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει τον ΣΕΠΕ, τις επιθεωρήσεις εργασίας και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέματα της υγείας τους.
Να απευθύνονται στο σωματείο  μας.
Να επιβάλουμε με τη δράση μας μέτρα προστασίας της υγείας."

 

Την ίδια ώρα, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων τονίζει αντίστοιχα σε ανακοίνωση της:

"Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κτλ) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).
Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας τωνεργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να "βγει η δουλειά", γι’ αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικάμέτρα.
Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και ηενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.
Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα:
    
1. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα: Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.
2. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
3. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

4. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
5. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
6. Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
7. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
8. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
9. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
10. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
11. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
12. Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. οφείλουν να εντατικοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους στους εργασιακούς χώρους κατά την θερινή περίοδο, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμικής άποψης. Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών.


Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν.Χανίων καλεί τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, να καταγγέλλουν άμεσα στο Συνδικάτο τέτοια ζητήματα."

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ