Το μίνι υποβρύχιο του ΙΤΕ που θα ερευνήσει τη διάβρωση των ακτών

Όργανα τελευταίας τεχνολογίας θα δώσουν πληροφορίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο

Ένα υπερσύγχρονο μίνι ερευνητικό υποβρύχιο αλλά και η έναρξη μελετών γύρω από το φαινόμενο της διάβρωσης παρουσιάστηκαν σήμερα στο αλιευτικό καταφύγιο της Γρα Λυγιάς από ομάδα του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και σε αυτή συμμετείχαν ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, Δρ Νικόλαος Καμπάνης, ο ερευνητής, Γιώργος Αλεξανδράκης και η υποψήφια διδάκτωρ, Βασιλική Μεθενίτη.

Πρόκειται για μια έρευνα που περιλαμβάνει την ακτογραμμή από τη Ναυμαχία στην Ιεράπετρα έως το τέλος της παραλίας στο Στόμιο (μήκος περίπου 6 χλμ.) και αναμένεται να διαρκέσει 1,5 χρόνο.

Κινδυνεύουν περιουσίες απο τη διάβρωση

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης, ο οποίος αφού καλωσόρισε την ομάδα του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας τόνισε ότι πρόκειται για «μια προσπάθεια να καταδείξουμε τους λόγους και τις αιτίες ενός φαινομένου που αφορά τη διάβρωση από το Στόμιο μέχρι τη είσοδο της Γρα Λυγιάς σε σημείο που πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει η πιθανότητα η θάλασσα να πλησιάσει στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περιουσίες» ενώ πρόσθεσε ότι «με τα αποτελέσματα των ερευνών αισιοδοξούμε και για μια διαφορετική, τουριστική αξιολόγηση του παραλιακού μετώπου της Γρα Λυγιάς». Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της έρευνας τόνισε ότι «διαχειριζόμαστε τα χρήματα που προέρχονται από τους φόρους των πολιτών με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΙΤΕ, όλη αυτή η προσπάθεια κοστίζει λιγότερο από 25.000 ευρώ»Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής των ερευνών, κ. Καμπάνης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρόκειται για «μια πολύ ιδιαίτερη μελέτη, έχει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες στη διεξαγωγή της. Η Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου είναι εδώ και χρόνια πολύ ευαισθητοποιημένη στο θέμα της διάβρωσης» ενώ πρόσθεσε ότι «ερχόμαστε λοιπόν να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν το πρόβλημα και να παρέμβουμε σε πολλαπλά επίπεδα. να συγκεντρώσουμε στοιχεία που είναι ουσιαστικά και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση όχι μόνο τώρα αλλά και μελλοντικά γιατί στα αποτελέσματα θα προσπαθήσουμε να “ενθέσουμε” την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τις παράκτιες περιοχές με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας». Όσον αφορά τον τελικό στόχο της έρευνας, ο κ. Καμπάνης είπε ότι είναι να δημιουργηθεί «μια βάση πληροφορίας πάνω στην οποία θα καθίσουμε να σκεφτούμε με τους με τους τοπικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους πως θα αξιοποιήσουμε όλη αυτή την πληροφορία ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις και προτάσεις για παρεμβάσεις για να υπάρξει και η ανάλογη αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή».

Ευκαιρία για ολοκλήρωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Γρα Λυγιάς.

Στην παρέμβαση του ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας, Ιωάννης Παπαδάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έναρξη αυτής της μελέτης και πρόσθεσε «είναι πολλές οι φορές που έχουμε λάβει κλήσεις για να έρθουμε στην περιοχή και να δούμε τη διάβρωση που έχει συμβεί στις παραλίες και τις κατοικίες της περιοχής. Ελπίζουμε μέσα από αυτή τη μελέτη να δημιουργηθεί η υποδομή για ένα έργο αντιδιαβρωτικό. Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ασπραδάκης, στάθηκε περισσότερο στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς και τόνισε ότι «από τις κοινότητες Μακρύ Γιαλός, Φέρμα, Παχειά Αμμος, το Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς είναι αυτό που έχει την πιο «ώριμη» μελέτη και είναι στα άμεσα σχέδια να επικαιροποιηθεί και να προχωρήσει η υλοποίηση του. Η συγκεκριμένη έρευνα θα βοηθήσει σίγουρα ώστε να ολοκληρωθεί συντομότερα η επικαιροποίηση της μελέτης και όλοι οι φορείς θα συνεργαστούμε για να παρουσιάσουμε ένα έργο αντάξιο της πόλης και των οικισμών της».

 

 

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός – Ολιστική προσέγγιση

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με επίδειξη του εξοπλισμού και επεξήγηση του τρόπου δουλειάς από τον ερευνητή Γιώργο Αλεξανδράκη ο οποίος είπε: «Προχωρούμε σε γεωμορφολογικές αποτυπώσεις στην ακτογραμμή και μες στη θάλασσα. Χρησιμοποιούμε κλασική χαρτογράφηση με τα πόδια, βεβαίως και όλες τις καινούριες τεχνολογίες όπως drones και περνώντας μέσα στο νερό θα χρησιμοποιήσουμε sonar, ένα ακουστικό όργανο που μας δίνει μια αποτύπωση πυθμένα, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει ένα βυθόμετρο. Στη θάλασσα λειτουργούμε με αποτυπώσεις μέσα στο νερό είτε με εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης είτε χρησιμοποιώντας το RΟUV (μίνι υποβρύχιο) για να πάρουμε συγκεκριμένες αποτυπώσεις καθώς και δείγματα ιζήματος που δεν μπορούμε να πάρουμε με άλλες μεθόδους. Ελέγχουμε και το πως επηρεάζουν οι αλλαγές στη χρήση γης, αλλά και το πως επηρεάζεται η περιοχή από τις φερτές ύλες που φτάνουν στη θάλασσα μέσω των χειμάρρων. Η προσέγγιση είναι ολιστική. Όλα τα όργανα είναι τελευταίας τεχνολογίας και θα μας δώσουν μια συνολική εικόνα για την περιοχή. Θα επεξεργαστούμε τα στοιχεία στο εργαστήριο και θα τρέξουμε αριθμητικά μοντέλα προσομοίωσης για το τι θα γίνει στο μέλλον και θα περάσουμε σε δοκιμές κάποιων λύσεων ανάλογα με τα αποτελέσματα»

Πηγή: radiolasithi.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ