Το "μισό Ηράκλειο" στα "πλοκάμια" του κυκλώματος τοκογλυφίας

Newsroom
Newsroom

Πώς άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα - Υποθέσεις που άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι και το "κερασάκι" με την μήνυση

Το "μισό Ηράκλειο", σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες του Cretalive, μεταξύ των οποίων και πολλοί γνωστοί Ηράκλειώτες, φέρονται να είχαν δανείσει, με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. 
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων, ενώ έχουν συλληφθεί 8, τέσσερις Έλληνες και 4 αλλοδαποί. 

Οι πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν πως σημαντικό ρόλο για να αρχίσει να ξετυλίγεται το "κουβάρι" της υπόθεσης, έπαιξε η κινητοποίηση, πριν λίγο διάστημα, των αρχών για την εξαφάνιση νεαρού επιχειρηματία, που είχε αφήσει σημείωμα, το οποίο προκάλεσε αγωνία για την τύχη του. 
Υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε πέσει θύμα τοκογλύφων και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ήταν ένας από αυτούς που περιλαμβάνονται στην τωρινή δικογραφία που φέρεται να απαιτούσε το 50% της επιχείρησης του νεαρού, για να "κλείσουν τους λογαριασμούς τους"

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, όπως επισημαίνεται από αστυνομικές πηγές, έπαιξε και το γεγονός ότι προέκυψε "σύγκρουση συμφερόντων" μέσα στο κύκλωμα!
Τουλάχιστον 3 από αυτούς που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, που φέρονται να ήταν μια "δεμένη" ομάδα, για λόγους που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί "τα έσπασαν μεταξύ τους". 
Το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν ότι ο ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους είχε καταθέσει πριν λίγο καιρό μήνυση σε άλλον, επισημαίνοντας ότι τον είχε δανείσει με τοκογλυφικούς όρους! Όπως ισχυρίστηκε, είχε δανειστεί ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ και ο δανειστής του ζητούσε επιστοφή ποσού άνω των 100 χιλιάδων!

Η μήνυση αυτή, όπως φαίνεται, του γύρισε μπούμερανγκ! Παράλληλα άρχισαν να "ανοίγουν στόματα" και όπως γράψαμε στη δικογραφία υπάρχουν σοβαρές καταθέσεις παθόντων που εμπιστεύτηκαν  τα στελέχη του Οργανωμένου και δέχτηκαν να μιλήσουν.
Αστυνομικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλοι (ξέρουν ήδη κάποιους από αυτούς) που εξακολουθούν να σιωπούν υπό καθεστώς φόβου. 

Πώς δρούσαν

Όπως γράψαμε ήδη, και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η εγκληματική ομάδα, η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς -ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές. Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές -εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

 

Δείτε επίσης:

Υπόθεση τοκογλυφίας: Έτρωγαν «σάρκες», ζούσαν σε επαύλεις, κυκλοφορούσαν με πόρσε!

Κύκλωμα τοκογλυφίας: Διακινηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, 8 συλλήψεις


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ