ΚΡΗΤΗ

Μουσείο Λυχνοστάτης: Φραγκόσυκο, ένα μυστικό με αγκάθια

Η εκπαιδευτική δράση αποτέλεσε μια διαδραστική εμπειρία που άφησε στα παιδιά γνώσεις και βιώματα διατροφικού πολιτισμού.

Λυχνοστάτης, προϊόντα

Το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το έτος 2026» υλοποίησε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Φραγκόσυκο, ένα μυστικό με αγκάθια». 

Πρόκειται για μια ολιστική παρουσίαση της φραγκοσυκιάς στη λαογραφική, διατροφική, ιστορική και οικολογική διάστασή της. Το φραγκόσυκο, ως ένα προϊόν της Κρητικής γης και διατροφικής παράδοσης, συστήθηκε στα παιδιά του Γυμνασίου Μοχού με τρόπο διαδραστικό συνδυάζοντας παρατήρηση, βιωματική προσέγγιση, αφήγηση, δημιουργία.

Image
Λυχνοστάτης, δράση

Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Κοσιώρης (MSc, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.)  με επιστημονικό αλλά και εκλαϊκευτικό λόγο παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά, τη μορφολογία και τις ποικίλες χρήσεις της φραγκοσυκιάς, και στη συνέχεια καθοδήγησε τους νεαρούς μαθητές σε ένα βιωματικό εργαστήριο καλλιέργειας, συλλογής, προπαρασκευής και κατανάλωσης νωπών φραγκόσυκων. 

Image
Λυχνοστάτης, δράση

Η Μαίρη Μπαριτάκη (ΜΑ, Φιλόλογος, Μουσειοπαιδαγωγός) αναφέρθηκε στα λαογραφικά συμφραζόμενα της φραγκοσυκιάς, και παρουσίασε τα μεταποιημένα προϊόντα του φραγκόσυκου (μαρμελάδα, παξιμάδι, μπισκότα, σιρόπι, βαλσάμικο, σοκολάτα, παγωτό, κ.ά.). 

Τα προιόντα αυτά ήταν μια ευγενική χορηγία της κρητικής εταιρείας Creta Carob, η οποία εδρεύει στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου και δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα με τοπικές πρώτες ύλες.

Image
Λυχνοστάτης, Γαστρονομία

Η εκπαιδευτική αυτή δράση αποτέλεσε μια διαδραστική εμπειρία που άφησε στα παιδιά γνώσεις και βιώματα διατροφικού πολιτισμού. 

Τα χαρακτηριστικά της δράσης εντάσσονται στην ευρύτερη στόχευση της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη της Κρήτης ως Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας για το έτος 2026, μια βράβευση που της έχει απονεμηθεί από το  Διεθνές  Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT: International Institute  of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism).  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση