Το Μουσείο "Λυχνοστάτης" για την απώλεια της Ε. Πετρουγάκη - Μπουνάκη

Το Μουσείο "Λυχνοστάτης" για την απώλεια της Ε. Πετρουγάκη - Μπουνάκη

Η εκλιπούσα είχε υπάρξει δωρήτρια του μουσείου

Βαθιά θλίψη και στο Μουσείο "Λυχνοστάτης" προκάλεσε η είδηση του θανάτου της φιλολόγου και συγγραφέα Ευαγγελίας Πετρουγάκη - Μπουνάκη. Σε ψήφισμα που εξέδωσε το μουσείο επισημαίνονται τα εξής:

Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο χαμό της Ευαγγελίας  Πετρουγάκη-Μπουνάκη, μέλους του Συλλόγου Φίλων και δωρήτριας του Μουσείου. 

Η Ευαγγελία Πετρουγάκη, διαπρεπής φιλόλογος και συγγραφέας, έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας  συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης «Έντεχνος Λόγος», ενεργό μέλος και συντονίστρια της Λέσχης Ποίησης Ηρακλείου. Έχει παράξει καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό (περιοδικό «Τα μειράκια»), έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές («Ενθύμιο Φως» & «Σχήμα Δίκαιο») και τη μελέτη «Τα Ελληνικά της Κρήτης», εισηγήσεις της έχουν συμπεριληφθεί σε πρακτικά συνεδρίων ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Η γραφή και η ζωή της Ευαγγελίας Πετρουγάκη ήταν στραμμένη στη φύση και στον άνθρωπο. Και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στη βαθιά, βιωματική αλλά και θεωρητική γνώση της λαϊκής παράδοσης. Αυτή η γνώση, μαζί με τη λαχτάρα της να τη μεταδώσει στις νεότερες γενιές την έκανε γενναιόδωρη. Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» έχει γίνει δέκτης αυτής της γενναιοδωρίας, όταν η Εύα δώρισε σε αυτό υλικά τεκμήρια του γενέθλιου τόπου της. Τα αντικείμενα αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στη λαογραφική συλλογή και αξιοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά, σε μια συμβολική συνέχεια της δικής της εκπαιδευτικής προσφοράς . 

Η Ευαγγελία Πετρουγάκη-Μπουνάκη παραμένει στη μνήμη μας ως ένας φωτεινός άνθρωπος του πνεύματος, ως μια εξαίρετη δημιουργός, ως μία ξεχωριστή φίλη. Αφήνει πλούσια παρακαταθήκη με το έργο της και το παράδειγμά της. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα:
– Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης

– Να καταθέσει στη μνήμη της χρηματικό ποσό 100 €, απευθείας στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή»

– Να οργανώσει εν ευθέτω χρόνω εκδήλωση για το έργο και την προσφορά της
– Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό Τύπο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ