Ν. Τζανάκης: Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού επικρατεί σχεδόν καθολικά στην Κρήτη

Ν. Τζανάκης: Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού επικρατεί σχεδόν καθολικά στην Κρήτη

"Θα έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα όλο το Μάρτη" προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Μετά τις 10 Μαρτίου ενδέχεται να δούμε μια αργή αποκλιμάκωση στα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού τόνισε καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει επικρατήσει καθολικά στην Κρήτη.

Όσον αφορά στο πλήθος των νέων κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open σημείωσε ότι η εβδομάδα αυτή "θα είναι η κορυφή του παγόβουνου" εκτίμησε όμως ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα τριψήφια νούμερα, σημειώνοντας  πως «πιθανότατα όλο τον Μάρτη θα έχουμε τετραψήφια νούμερα».

Σχεδόν καθολική η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη

Αναφορικά με την Κρήτη και τη βρετανική μετάλλαξη εκεί δήλωσε πως «πραγματικά είναι βρετανική μετάλλαξη και για αυτό η Κρήτη για πρώτη φορά, από την έναρξη της πανδημίας, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό και βαρύτερο κύμα. Φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά της Κρήτης, γεωγραφικά, ανθρώπινα, κοινωνικά και η εφαρμογή των μέτρων ήταν αρκετή για να συμπιέσει το παλιό παραδοσιακό στέλεχος αλλά δεν είναι αρκετά να καταστείλουν το νέο στέλεχος το οποίο παρουσιάστηκε από τις πρώτες Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή επικρατεί καθολικά στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη αυτή τη στιγμή παρότι έχει ένα μήνα τώρα με σχεδόν καθ' ολοκληρία επικράτηση του βρετανικού στελέχους, φαίνεται ότι το υγειονομικό σύστημα είναι περίπου στο 50% όσον αφορά τους νοσηλευομένους και περίπου 20% με 30% όσον αφορά στις ΜΕΘ.

Μάλιστα, αν επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος -που σχεδόν είναι σίγουρο- τότε τα παραδοσιακά μέτρα ενδεχομένως είναι αναποτελεσματικά και πρέπει να σκεφτούμε άλλες στρατηγικές.

Θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ενδεχομένως να παγιωθεί η διπλή μάσκα, να προσέξουμε τα πολύ τις συναθροίσεις καθότι αυτό το στέλεχος φαίνεται πως έτσι και μπει στο σπίτι «μολύνονται οι πάντες».

Έτσι, τονίζει, πως χρειάζεται μια αλλαγή στρατηγικής: Η διπλή μάσκα, να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, να προσέξουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι τo lockdown αυτό καθ' αυτό βοηθάει, τουλάχιστον έτσι όπως εφαρμόζεται» υπογράμμισε έπειτα και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει, όμως, ότι πρέπει να γίνει καθολικό σε όλη την επικράτεια, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να μην γίνονται μετακινήσεις από «κόκκινες» σε «πορτοκαλί» περιοχές

Τέλος, είπε ότι ενδεχομένως ο κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 2.500 αυτή την εβδομάδα, μπορεί να μείνει έτσι και την επόμενη εβδομάδα και σταδιακά να αρχίζει να μειώνεται.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 100 κρούσματα την ημέρα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Πηγή: sputniknews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ