Ναι στη μετεγκατάσταση, λένε οι Ρομά, αλλά υπό όρους και συνθήκες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Απόψε στο δημοτικό συμβούλιο οι θέσεις και τα αιτήματα των Ρομά για τη μετεγκατάστασή τους

Ραγδαίες είναι εξελίξεις αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά και τη ψήφιση του εν λόγω σχεδίου από το δημοτικό συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας κ. Μανώλης Βασιλάκης βρέθηκε στον καταυλισμό με τον κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη όπου είχαν συνάντηση με τον κ. Κατσαρή, τον εκπρόσωπο της έτερης φυλής των Ρομά ο οποίος δεν παρεβρέθηκε χτες στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής συνεδρίασης.

Συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι ο κ. Κατσαρής αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο όπου μαζί με τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου τους θα καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους για τη μεταστέγαση του καταυλισμού.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Θάνος Κατσαρής αναφέρει ότι «δεν προσήλθα σε αυτή τη συνάντηση παρωδίας διότι δεν είμαι μπόγιας ανθρώπων να τους στοιβάξω σε ένα χώρο φυλακή όπου θέλουν να βάλουν 205 και πλέον οικογένειες. Δεν συμμετείχα σε ένα ακόμα κοινωνικό έγκλημα εναντίον των Ελλήνων τσιγγάνων. Αλλιώς ονειρευόμαστε εμείς την κοινωνική μας ένταξη: ως πλήρη ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο και στην κοινωνία και όχι ένα σύγχρονο γκέτο παραβατικότητας».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «25 χρόνια πρόεδρος στο Παγκρήτιο Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων δεν υποχώρησα ποτέ μου και ούτε θα το κάνω διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για το μέλλον των παιδιών μας. Σκοπός μου είναι να σωθεί η νέα γενιά τσιγγανοπαίδων ώστε να είναι ισότιμα μέλη με ίσες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα στο κοινωνικό σύνολο».
 

Γιατί ο Δήμος επιθυμεί ομόφωνη απόφαση

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, που έρχεται απόψε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, προτείνει να χωροθετηθεί ο νέος καταυλισμός στο δυτικό όριο του οικοπέδου, πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο.

«Ο δήμος επιδιώκει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να είναι πιο ισχυρός ο φάκελος που θα κατατεθεί σε Επιτροπή Γενικών Γραμματέων συναρμόδιων Υπουργείων στην οποία προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιος Σταμάτης» εξηγεί ο Μανώλης Βασιλάκης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία κατάρτισης φακέλου θα διαρκέσει μήνες και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τα αιτήματα των Ρομά.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ρένα Παπαδάκη- Σκαλίδη τόνισε ότι, κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους Ρομά, πάγιο αίτημα τους ήταν η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό.

Μάλιστα, ανέφερε «αυτές τις συνθήκες έρχεται να βελτιώσει η πρόταση που φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για έναν σύγχρονο οικισμό μέσα στο ίδιο οικόπεδο όπου διαβιούν».

«Μετά από πολλές προσπάθειες καταλήγουμε στην πρόταση για δύο χωριστούς οικισμούς, οι οποίοι θα βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο για τις δύο ομάδες συμπολιτών μας, Ελλήνων τσιγγάνων. Με μεγάλη επιμέλεια έχουμε συντάξει μία εισήγηση η οποία εφόσον εφαρμοστεί θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας Ρομά και θα εξαλείψει μία ασχήμια για την οποία δεν είμαστε καθόλου υπερήφανοι» εξηγεί ο κ. Βασιλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα «λαμβάνεται μία κατ’ αρχήν απόφαση. Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο πει το "ναι" ξεκινά ένας μαραθώνιος για συλλογή εγκρίσεων γι’ αυτό το οικόπεδο. Πρέπει να πληροί πάρα πολλούς όρους όπως: να βρίσκεται μακριά από αρχαιολογικό χώρο, να είναι κοντά σε στάση λεωφορείου, κοντά σε οικισμό, κοντά σε στάση λεωφορείου για να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο. Ένας μαραθώνιος είναι η έγκριση της μελέτης, ο δεύτερος μαραθώνιος είναι η εύρεση χρηματοδότησης και ένας τρίτος μαραθώνιος είναι για να πείσουμε τους συμπολίτες μας» κατέληξε ο ίδιος.

 

Χρονοβόρες και μακροχρόνιες οι διαδικασίες

Επί εννέα συναπτά έτη διαρκούν οι διαδικασίες για τη μεταστέγαση του καταυλισμού προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση κατασκευής νέου εμπορικού κέντρου στην περιοχή.

«Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση της έκτασης είχε γίνει από το 2014. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προέβλεπε τότε ότι η εταιρεία πλήρωνε 3.000 ευρώ το μήνα για τα τρία πρώτα χρόνια και 40.000 ευρώ το μήνα από το τέταρτο έτος και έπειτα. Αυτή ήταν η προσφορά της εταιρείας την οποία αποδέχθηκε ο δήμος και υπεγράφη η συμφωνία. Ωστόσο, επειδή οι Ρομά δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα η εταιρεία εξακολουθεί να πληρώνει 3.000 ευρώ το μήνα από το τέταρτο έτος μέχρι και σήμερα με την υποχρέωση να πληρώσει αναδρομικά 40.000 ευρώ το μήνα εάν και όταν πραγματοποιηθεί η επένδυση» επισημαίνει ο Μανώλης Βασιλάκης τονίζοντας παράλληλα ότι η εταιρεία «έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει αζημίως από την συμφωνία ανά πάσα στιγμή».

Επίσης, «η εταιρεία έχει ενταχθεί από το 2019 σε πρόγραμμα fast track επένδυσης και προκειμένου να ενταχθεί δεσμεύτηκε να συμβάλλει με 800.000 ευρώ στη μεταστέγαση των Ρομά» αναφέρει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η διαπαραταξιακή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λότζια, υπό τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και τον έναν εκ των δύο ατόμων που εκπροσωπούν τις φυλές των Ρομά, τον κ. Συμεών Σεραφειμόπουλο, απέβη άκαρπη καθώς οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι... διαφωνούν.

 

Δείτε επίσης: 

 

Ηράκλειο: Αδιέξοδο στη διαπαραταξιακή για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ