Νέες κινητοποιήσεις των υγειονομικών

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Πέμπτη, 21 Μαρτίου

Με τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αναφέρει: 

"ΟΧΙ στον διαχωρισμό του Νοσηλευτικού Προσωπικού σε κλάδους
ΟΧΙ στον διχασμό και την διαίρεσή του
Προτού στεγνώσει το μελάνι από τα υποκριτικά χειροκροτήματα των κυβερνητικών στελεχών και όσων όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους εξόντωσαν οικονομικά και καταπάτησαν τα εργασιακά δικαιώματα των νοσηλευτών όλων των κατηγοριών, η κυβέρνηση πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες, έρχεται να προωθήσει διάταξη με ΠΝΠ για τη σύσταση δυο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού, προβάλλοντας υποκριτικά τη δημιουργία 2 κλάδων σαν αναγκαιότητα για την επίσπευση των προσλήψεων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στους ΤΕ και ΠΕ ότι, με την ένταξή τους σε “ενιαίο κλάδο”, θα αναβαθμιστούν, ενώ στην ουσία -με προκάλυμμα τη δημιουργία του ειδικού κλάδου- καλλιεργεί την απατηλή αντιπαράθεση ανάμεσα στους ΠΕ και ΤΕ από τη μία και τους ΔΕ νοσηλευτές από την άλλη, επιδιώκοντας έτσι να ελέγχει καλύτερα τους εργαζόμενους, προκειμένου να υλοποιείται όλο το αντεργατικό σχέδιο της χωρίς ουσιαστική αντίσταση. 
Η αναβάθμιση που επικαλείται η κυβέρνηση για τους νοσηλευτές όλων των βαθμίδων αποπροσανατολίζει από τα αληθινά προβλήματα, αφού έτσι κι αλλιώς θα παραμένουν όλα τα μέτρα και οι ελλείψεις που μετατρέπουν την εργασία και τη ζωή όλων των νοσηλευτών σε "κόλαση". Η ένταξη των νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ σε «ειδικό κλάδο» δεν  θα καλυτερεύσει τους όρους εργασίας τους, αφού δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών στις δημόσιες μονάδες υγείας, την αύξηση της εντατικοποίησης, τα εξαντλητικά ωράρια, την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τις ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις, τη διαρκή κινητικότητα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, την περικοπή των μισθών, τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κλπ.
Οι νοσηλευτές δεν πρέπει να τσιμπάμε στο «τυράκι» των ξεχωριστού Κλάδου και στο κλίμα συντεχνιασμού και κούφιας αντιπαράθεσης  που στήνει το υπουργείο με την ηγεσία της ΕΝΕ, γιατί έχουμε δει τη φάκα που μας στήνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε το διαχωρισμό του Νοσηλευτικού Προσωπικού σε «Πατρικίους» και «Πληβείους».
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ θεωρεί ότι, από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος διατηρεί τα διάφορα επίπεδα σπουδών στη νοσηλευτική, θα έπρεπε στον κλάδο αυτό να ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές όλων των βαθμίδων ανεξαρτήτως επιπέδου σπουδών, χωρίς αυτό να σημαίνει από μόνο του βελτίωση της θέσης των νοσηλευτών. Αυτό θα προκύψει με βασική προϋπόθεση την οργάνωση, την ενότητα και την ενιαία πάλη όλων των νοσηλευτών για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, για μια ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών με σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους χωρίς διακρίσεις.
Απαιτούμε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου βάση των σύγχρονων αναγκών. 
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετέχει στην 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ από τις 11 πμ έως τις 3 μμ που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. 
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ στις 12, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. 
Απαιτούμε από το Υπουργείο να αποσύρει την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο για ένα μείζον διαχρονικό θέμα που αφορά τις επαγγελματικές βαθμίδες – τα επαγγελματικά δικαιώματα – καθηκοντολόγιο. 
Ζητάμε ενιαίο κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας".
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ