Νίκος Ηγουμενίδης: «Ορισμός του γονατογραφήματος το πολυνομοσχέδιο»

Η ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στα θέματα της υγείας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση προχώρησε ο εισηγητής και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης κατά την 1η επί της αρχής συνεδρίαση στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα της Κυβέρνησης.

 «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο, κύριε Υπουργέ, θα έλεγα, ότι είναι ο ορισμός του γονατογραφήματος», σημείωσε απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη ο Νίκος Ηγουμενίδης για τη σωρεία παρατάσεων που συμπεριλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.

«Όχι τυχαία όλες οι διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Υγείας είναι ένας καταιγισμός παρατάσεων για το ζήτημα της πανδημίας με ημερομηνία λήξης την 31η Μαρτίου 2022», σημείωσε ο βουλευτής επικρίνοντας την συστηματική απουσία μακροπρόθεσμου σχεδίου ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας. «Ωστόσο, εμείς, σε αυτές τις παρατάσεις, βλέπουμε μια ευκαιρία για να παρθούν επιτέλους μέτρα αποφόρτισης του συστήματος, μέτρα ενίσχυσης του συστήματος, μέτρα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε σε αυτό το σημείο ότι «χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων για την αποφόρτιση και αποσυμφόρηση των ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, σαν ένα πρώτο, σαν ένα άμεσο μέτρο». Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτήν την επισήμανση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για την «αξιοποίηση» του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία ο κ. Πλεύρης διέκοψε την ομιλία του κ. Ηγουμενίδη και, χωρίς να εξηγεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, αναφέρθηκε σε άλλο ζήτημα αλλάζοντας τη συζήτηση: «Κύριε Εισηγητά, αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν NONCOVID περιστατικά, NONCOVID θα βάζουν. Είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί να είναι NONCOVID και COVID περιστατικά;», ρώτησε χωρίς να αναφερθεί επί της ουσίας στον τρόπο συμβολής του ιδιωτικού τομέα για την περίθαλψη περιστατικών COVID.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε με τη σειρά του ότι  «πρέπει να αξιοποιηθούν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για τη περίθαλψη περιστατικών COVID που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας, για να αποσυμφορηθεί το σύστημα των ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ προσέθεσε ότι «χρειάζεται ενίσχυση των ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν απολύτως τα νέα κρεβάτια και οι νέες υποδομές, όπου και όπως υπάρχουν».

«Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό θα αναφέρω, η ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έχει σήμερα λιγότερο προσωπικό από το προσωπικό που είχε τον Ιούλιο του 2019 και δεν είναι η μοναδική μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου που έχει μειωμένο προσωπικό», όπως ανέφερε.

Σχετικά με την απουσία προσλήψεων στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας χαρακτηριστικά τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «Από επισκέψεις σε μονάδες υγείας, σε μονάδες υγείας στον αστικό ιστό της χώρας μας, σε τοπικές μονάδες υγείας, μας αναφέρθηκε, κύριε Υπουργέ, ότι έχουν προκηρυχθεί 300 θέσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των γιατρών, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης, εκτός από ένα, δεν τους έχετε προσλάβει ακόμα. Το ερώτημα είναι γιατί;», ρώτησε τον Υπουργό Υγείας.

Για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι «η ιατρική, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αναλύει και εισηγείται. Οι πολιτικοί συνεκτιμούν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οφείλουν, υπογραμμίζω τη λέξη, οφείλουν, να ακούνε τις επιστημονικές εισηγήσεις και η πολιτική τελικά αποφασίζει», υπογράμμισε, ενώ ειδική έμφαση έδωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην αντι-επιστημονική και σκοταδιστική άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ο κύριος Μητσοτάκης, που ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει διαφορά στη νοσηλεία διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ όσον αφορά την επιβίωσή τους, δεν έχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο. Διασωληνωμένοι, δηλαδή, άνθρωποι ευρισκόμενοι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής δεν έχουν διαφορά στην έκβαση της επιβίωσης, νοσηλευόμενοι εντός ή  εκτός ΜΕΘ. Αυτή η άποψη, αυτή η προσέγγιση είναι αντιεπιστημονική, τελείως αντιεπιστημονική και βεβαίως οδηγεί σε μια σκοταδιστική άποψη».

Για το ίδιο ζήτημα ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «ένα ολόκληρο σύστημα επικοινωνιολόγων, «επιστημόνων»- επιτρέψτε μου σε εισαγωγικά το «επιστημόνων»- και πολιτικών στελεχών, έχει πέσει πάνω στην κοινή γνώμη της χώρας μας, σε μια προσπάθεια, επιτρέψτε μου την έκφραση, να βγάλει τον Μωυσή λάδι».

Όπως επίσης εξήγησε «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, κύριε Πρόεδρε, εργαλειοποίησαν για άλλη μια φορά την πανδημία και κατηγορούν τον Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την εργαλειοποίηση της επιστημονικής αλήθειας. Όταν η επιστημονική αλήθεια δεν συνάδει με τους προγραμματισμούς μας και τις προτεραιότητές μας τις πολιτικές, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, «να ρίξουμε το φταίξιμο στον Τσίπρα και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τελειώνουμε», ανέφερε ο βουλευτής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση φορέων.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ