Νοσεί η δημόσια Υγεία στην Κρήτη- Στα πρόθυρα διάλυσης τα νοσοκομεία, λένε οι εργαζόμενοι- Βίντεο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Τα νοσοκομεία λειτουργούν γιατί μας χρωστούν άδειες και ρεπό από το 2018»

Ζοφερή είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Κρήτης έτσι όπως την περιέγραψαν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας στην Κρήτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στην Παγκρήτια σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία όλης της Κρήτης, των Ενώσεων Γιατρών, των Συλλόγων Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και του ΕΚΑΒ συμμετείχαν μέλη διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης, μέλη των συμβουλίων δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συζήτησαν τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας και να οργανώσουν τη δράση τους για το μέλλον.

«Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση» είπε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. «Καθημερινά γίνεται "πόλεμος" στα δημόσια νοσοκομεία. Χάνονται άνθρωποι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο που δεν έρχεται ποτέ, περιμένοντας σε μια λίστα χειρουργείων που κρατάει χρόνια, περιμένοντας σε παθολογικές κλινικές χωρίς γιατρούς. Γενικότερα η δημόσια υγεία έχει φθάσει σε οριακό σημείο και χρειάζεται άμεση επέμβαση για να μην πάρει μια ανεπίστρεπτη μορφή» ανέφερε ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου ενώ τόνισε ότι «στα νοσοκομεία επικρατεί μία διαλυτική κατάσταση».

«Βλέπουμε τμήματα στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω της όξυνσης χρόνιων προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δημόσιες δομές ψυχικής παιδιών και οι παθολογικές κλινικές σε Ρέθυμνο, Σητεία, Ιεράπετρα, τα ακτινολογικά τμήματα του Λασιθίου κοκ. Τα προβλήματα επιδεινώνονται με τις παραιτήσεις γιατρών και η βασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, η υπερεφημέρευση, η περικοπή ρεπών και αδειών και οι μετακινήσεις. Οι προσλήψεις που γίνονται είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις, τα κενά και τις ανάγκες» επισήμανε η Ράνια Μπέτση, γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου.

Στα σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Χανίων σε τεχνικό προσωπικό, σίτιτης και φύλαξης αναφέρθηκε ο Ευτύχης Κοντορινάκης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων. «Υπάρχει υποστελέχωση στα ΤΕΠ κυρίως στο ιατρικό προσωπικό με έλλειψη παθολόγων και ορθοπεδικών. Όμως μέγα πρόβλημα είναι η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό/βοηθητικό προσωπικό όπου υστερεί σημαντικά το νοσοκομείο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της Κρήτης. Ένα νοσοκομείο μόνο με γιατρούς και νοσηλευτές είναι αδύνατον να λειτουργήσει».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. «Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου θα έχουμε από τον Οκτώβριο μόνο έναν ακτινολόγο. Το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς νεφρολόγο εδώ και καιρό. Στο ΤΕΠ για να βγουν οι εφημερίες έρχονται γιατροί από όλα τα νοσοκομεία του νομού για να κάνουν εφημερίες στον Άγιο Νικόλαο. Οι εργαζόμενοι έχουμε χρωστούμενες άδειες από το 2018. 80 ημέρες άδειας χρωστούν σε κάθε εργαζόμενο. Το νοσοκομείο δουλεύει επειδή οι εργαζόμενοι δεν παίρνουμε άδειες. Εάν δεν αυξήσουν τους μισθούς των γιατρών και δεν βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας σε 5 χρόνια δε θα έχουμε κανένα νοσοκομείο στο νομό Λασιθίου. Για ένα πιθανό εγκεφαλικό -επειδή δεν έχουμε ούτε νευρολόγο ούτε ακτινολόγο- μεταφέρονται οι ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ ή στο Βενιζέλειο, αυτό δεν είναι υγεία».

syskepsi nosokomeia3

Από την πλευρά του ο Μανώλης Μενεγάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Βενιζελείου λέει ότι «μετά το τέλος της πανδημίας δεν υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος. Έχουμε αφεθεί στη μοίρα μας. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων είναι περιορισμένος και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος που αρχίζουν να φεύγουν ένας ένας οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στο ΕΣΥ».

«Το Νοσοκομείο Σητείας λειτουργεί με έναν ακτινολόγο, δύο αναισθησιολόγους, δύο ορθοπεδικούς, προσεχώς με έναν παθολόγο και δύο παιδιάτρους για τους οποίους προβλέπονται συνταξιοδοτήσεις. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα νοσοκομείο ούτε οι κλινικές με ασφάλεια, δεν βγαίνουν οι εφημερίες. Το βασικότερο είναι να δοθούν κίνητρα, κίνητρα, κίνητρα στους γιατρούς για να μη στρέφονται στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε η Έφη Φανουράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σητείας.

syskepsi nosokomeia2

«Τα Νοσοκομείο Σητείας και Ιεράπετρας εκφυλίζονται σιγά σιγά σε Κέντρα Υγείας. Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας υποβαθμίζεται σε περιφερειακό πολυδύναμο ιατρείο, δηλαδή Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Το Κέντρο Αποκατάστασης στη Νεάπολη, που είχε διαφημιστεί τόσο πολύ ότι θα δημιουργηθεί, καρκινοβατεί και μάλλον το πρότζεκτ έχει ήδη σταματήσει» ανέφερε ο Κώστας Καντράκης πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λασιθίου.

Τέλος ο Δημήτρης Βλασάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας είπε ότι «το Νοσοκομείο Ιεράπετρας έχει φθάσει στο "γκρεμό". Στα Επείγοντα λειτουργούμε μόνο με 4 γιατρούς για όλο το μήνα, έναν αναισθησιολόγο, έναν ακτινολόγο, έναν παθολόγο και δύο καρδιολόγους». Πρέπει η κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πάρει στα σοβαρά τις προτάσεις που θα καταθέσουμε. Ο κόσμος φεύγει από το δημόσιο και πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα, το λεγόμενο εσωτερικό brain drain.

Στην παγκρήτια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΓΝΗ οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και των Ενώσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις τους και να σταματήσει το κλείσιμο και τη συγχώνευση τμημάτων στα νοσοκομεία του νησιού.

Η σύσκεψη, όπως ανέφεραν, έγινε με αφορμή ότι την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει τον νέο χάρτη υγείας στη χώρα μας που αφορά και την Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τον κρητικό λαό και την κοινωνία «να πάρει τον πρώτο λόγο για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια».

 

 

Δείτε επίσης:

Παραιτήθηκαν γιατροί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου!

"Έκρυθμη η κατάσταση και γενικευμένη η δυσλειτουργία του συστήματος υγείας στην Κρήτη"

«Κίνδυνος κατάρρευσης κλινικών του ΕΣΥ»: Καμπανάκι και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ