"Ο εμβολιασμός, το μόνο όπλο μας ενάντια στην πανδημία"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
"Ο εμβολιασμός, το μόνο όπλο μας ενάντια στην πανδημία"

Τι λένε για τα εμβόλια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης και ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς

Του Αντώνη Παντινάκη
 
"Να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν εν δυνάμει ασθενείς". Στην συνείδηση του κάθε ανθρώπου, του κάθε συμπολίτη μας, απευθύνθηκε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης, στο περιθώριο της σημερινής διενέργειας rapid test για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Ουσιαστικά, επανέλαβε τον θεμελιώδη υγειονομικό κανόνα, στον οποίο ομνύουν από την έναρξη της πανδημίας οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε όλο τον πλανήτη: "Στη συνείδηση του κάθε ανθρώπου, του κάθε συμπολίτη μας, να είναι αυτό που έχω πει πολλές φορές: Εν δυνάμει μπορεί να είναι κι ο ίδιος φορέας του κορωνοϊού, χωρίς να το ξέρει - έχει αυτή την ιδιότητα ο συγκεκριμένος ιό".
 
Μια τέτοιου είδους στάση ζωής, είναι το ασφαλέστερο συμπεριφορικό εμβόλιο, που υψώνει ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας στον αόρατο και ύπουλο ιό.
 
"Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή την επιδημία να την εκριζώσεις, να την εξαφανίσεις. Αυτός είναι στόχος απώτερος και μελλοντικός. Άρα, όλα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται: Οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα αντισηπτικά" τόνισε ο κ. Λουμπούνης.
 
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης σχολίασε την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, ιδίως τώρα που στην υγειονομική "φαρέτρα" έχουν προστεθεί και τα εμβόλια, τα ιστορικά αποδεδειγμένα ισχυρότερα "όπλα" για την σταδιακή εξολόθρευση ενός ιού:
 
"Όλα εξαρτώνται από την οργάνωση: τον αριθμό εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας και την οργάνωση του εμβολιαστικού συστήματος. Θέλω να πιστεύω ότι κάθε μέρα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, άρα περισσότερες δυνατότητες για εμβόλια.
 
Παρ' όλα αυτά την επίδραση του εμβολίου στην πανδημία λογικά θα τη δούμε μετά το καλοκαίρι, μετά θα έχουμε επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων" εκτίμησε ο κ. Λουμπούνης. Για τον ίδιο, το πιο σοβαρό στοιχείο έγκειται "στον αριθμό των σοβαρά νοσούντων. Αυτό μας ενδιαφέρει: οι άνθρωποι να μην μπαίνουν κατά το δυνατόν σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας, κι αυτό πιστεύουμε να προσφέρει το εμβόλιο".

 

 
Λάμπρος Βαμβακάς: "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος! Πρέπει να εμβολιαστούμε!"
 
Οι ειδικοί προειδοποιούσαν πριν και κατά τη διάρκεια των γιορτών, και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της γενικότερης (αναμενόμενης και φυσιολογικής σε έναν βαθμό) χαλάρωσης, που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα: Τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη τα κρούσματα πήραν την ... ανιούσα.
 
"Αυτή η αύξηση έχει να κάνει με το αποτέλεσμα - σε μεγάλο βαθμό - των γιορτών κι αυτά τα οποία έλεγαν οι ειδικοί και λέγαμε κι όλοι εμείς. Είναι αυξήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν πιο πολύ με οικογενειακή διασπορά" είναι η εικόνα που έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Λάμπρος Βαμβακάς, που ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: "Φαίνεται ότι μπαίνουμε και πάλι σε έναν έλεγχο".
 
Μετά τους υγειονομικούς των νοσοκομείων, στο... χορό των εμβολιασμών αναμένεται να μπουν οι ιδιώτες γιατροί και οι άνω των 85 ετών συμπολίτες μας.
 
"Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό και να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην πραγματικότητα" επισήμανε ο κ. Βαμβακάς.
 
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την σπουδαιότητα του να "υπακούμε στις υγειονομικές οδηγίες. Πρέπει ο κόσμος να προσέλθει με τη σειρά του για να εμβολιαστεί και να είμαστε πάλι ελεύθεροι και υγιείς".

 

 
Ο κ. Βαμβακάς ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στην Κρήτη, καθότι γιατρός στο επάγγελμα. "Εμβολιάστηκα την προηγούμενη Δευτέρα, την πρώτη μέρα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια. Όλα ήταν πολύ καλά" καθησύχασε ο ίδιος. "Μα δεν περιμέναμε να έχουμε και παρενέργειες" πρόσθεσε. "Έχουν γίνει τόσα εκατομμύρια εμβόλια μετά την έγκριση. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, κι είναι όμοιες με εκείνες των υπόλοιπων εμβολίων που κάνουμε. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος! Πρέπει να εμβολιαστούμε!"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ