Ο Γιάννης Παπαδάκης στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Newsroom
Newsroom

Ομιλία με θέμα «Ελληνότροπη σκέψη: ιστορική πολυτέλεια ή ουσιώδης ανάγκη για το παρόν και το μέλλον;»

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, ο Ηρακλειώτης συγγραφέας Γιάννης Παπαδάκης θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μας την πρόσφατη εκδοτική δουλειά του. Με αφετηριακό πυρήνα σκέψεις, προβληματισμούς και προσεγγίσεις από τα βιβλία του «Απόσταγμα φωτός» και «Με απλωτές ελληνότροπες», ο συγγραφέας θα περιγράψει τα διαφοροποιά χαρακτηριστικά του ελληνικού τρόπου σκέψης, και πώς –με βάση αυτά– η ελληνότροπη σκέψη ερμηνεύει, συχνά με τρόπο ανατρεπτικό, έννοιες όπως: ελευθερία-τόλμη-μέτρο, παρατήρηση-πληροφορία-γνώση-σοφία-αλήθεια, φθορά-εντροπία, γένεση (κατασκευή) και γέννηση (δημιουργία), για να συνθέσει μοναδικές απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα της εποχής μας και στις μεγάλες προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον στον άνθρωπο. 

Η ελληνότροπη προσέγγιση –και κατά συνέπεια, ο πολιτισμός που προκύπτει από αυτήν– διέπεται από έναν βαθιά ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα αντι-ατομοκεντρικό χαρακτήρα. Αυτό της προσδίδει μια κρίσιμη ιδιαιτερότητα στην αναζήτηση και σύνθεση ισορροπημένων απαντήσεων ακόμα και στα πιο δύσκολα ερωτήματα. Η μοναδική ερμηνευτική προσέγγιση των Ελλήνων απέναντι στα φαινόμενα –φυσικά και ηθικά– προκύπτει συνθετικά και γεωμετρημένα μέσα από την φιλοσοφία, την επιστήμη και την τέχνη. Η ελληνότροπη σκέψη είναι τόσο αναγκαία και ουσιώδης όσο η ικανότητά μας να συνδέσουμε πειστικά τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος με τα μεγάλα ερωτήματα που πρώτοι οι Έλληνες τόλμησαν να θέσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις νοηματοδοτούνται μόνο αν ο τρόπος με τον οποίον οδηγούμαστε σε αυτές συνάδει με τα χαρακτηριστικά του ελληνότροπου λόγου.

Γιάννης Παπαδάκης Παγκρήτιο

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1965. Αποφοίτησε από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, όπου μαθήτευσε κοντά σε εξαιρετικούς καθηγητές, και το Πολυτεχνείο Πάτρας, όπου μυήθηκε στα μυστικά των ηλεκτρονίων, των φωτονίων και τον τρόπο σκέψης των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Το ενδιαφέρον του για τον τομέα αυτό τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την έρευνα (PhD). Την ερευνητική θητεία διαδέχθηκε η ακαδημαϊκή και επιστημονική καριέρα στις ΗΠΑ. Δημοσίευσε ερευνητικές εργασίες σε θέματα αυτοπροσαρμοζόμενων συστημάτων, βελτιστοποίησης αποφάσεων, θεωρίας πληροφοριών, έξυπνων δικτύων και εφαρμοσμένων μαθηματικών. Εργάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, την United Airlines, με ευθύνη στους τομείς λειτουργικής βελτιστοποίησης και σχεδιασμού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα φιλοσοφικού, επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός κυκλοφορούν τα δυο τελευταία βιβλία του, «Απόσταγμα φωτός» (ποίηση, 2022) και «Με απλωτές ελληνότροπες» (φιλοσοφία, 2022). Έχει εκδώσει και τις ποιητικές συλλογές «Πυξίδα Κρυφή» (Ηράκλειο, 2008), «Η Τρίτη στιγμή» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2011).

απόσταγμα φωτός

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ