Ο "Ιανός", το ρέμα που "ξύπνησε" και η πλατεία που πλημμύρισε

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Ο "Ιανός", το ρέμα που "ξύπνησε" και η πλατεία που πλημμύρισε

Πρόχειροι υπολογισμοί που έγιναν δείχνουν ότι όση βροχή έπεφτε Φλεβάρη μήνα, έπεσε το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο.

Του Αντώνη Παντινάκη

Μικρής – σχετικά – διάρκειας, εντούτοις πολύ ισχυρό ήταν το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανού” από την Κρήτη (Δείτε ΕΔΩ).

Στο Ηράκλειο κεντρικοί και πολυσύχναστοι δρόμοι θύμιζαν... μικρογραφία της Βενετίας, κι όσες-οι είχαν την ατυχία να βρίσκονται έξω την ώρα της μπόρας θα έψαχναν – αν όχι ... γόνδολα για να μετακινηθούν, σίγουρα – κάποιο καταφύγιο για να προστατευτούν.

Πρόχειροι υπολογισμοί που έγιναν δείχνουν ότι όση βροχή έπεφτε Φλεβάρη μήνα, έπεσε και το περασμένο Σάββατο: Κάποια στιγμή είχαμε και 28 χιλιοστά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη.

Στην Δημοτική Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε απολογιστική σύσκεψη στον απόηχο της θορυβώδους ... επίσκεψης του “Ιανού”.
Ο κ. Βουρεξάκης και οι συνεργάτες του στρέφουν την προσοχή τους στα πιο προβληματικά σημεία της πόλης, για την αποφυγή μελλοντικών περιπετειών.


Στην λεωφόρο Καζαντζίδη η δυνατή νεροποντή “ξύπνησε” το παλιό ρέμα. “Θα εστιάσουμε εκεί με το νέο πρόγραμμα που έχουμε για έναν αγωγό 12.000 ομβρίων, ένα έργο το οποίο το είχαμε στις σκέψεις μας”, λέει στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.


Οριακή ήταν η κατάσταση στην 62 Μαρτύρων, ενώ χαμηλά στην Γιαμαλάκη παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συμπληρωματικά έργα και στις δύο περιοχές.

Υπεραπαραίτητη θεωρείται και η αντιπλημμυρική παρέμβαση στις Μαλάδες, την Φοινικιά και τον Γιόφυρο. “Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. Θέλει μελέτες, απαλλοτριώσεις και πρέπει να το αναλάβει η Περιφέρεια για να βρεθεί λύση” τονίζει ο κ. Βουρεξάκης.

Αν πάντως η πρόσφατη κακοκαιρία γινόταν καρτ ποστάλ το οποίο θα αφορούσε το “χτύπημα” του “Ιανού” στο Ηράκλειο, δικαιωματικά θα έπρεπε να απεικονίζει την πλημμυρισμένη πλατεία Λιονταριών.

Ο κ. Βουρεξάκης αποδίδει το... κακό στον αγωγό της 25ης Αυγούστου, ο οποίος (και) το καλοκαίρι εμφανίζει... αρρυθμίες!


“Κάποιοι ασυνείδητοι επαγγελματίες δυστυχώς ρίχνουν τα λίπη και τα έλαια μέσα στον αγωγό αποχέτευσης ενώ κανονικά πρέπει να έχουν λιποσυλλέκτες. Ο αγωγός αυτός λοιπόν ήταν εν μέρει φραγμένος. Αυτό φάνηκε και από την πλατεία 18 Άγγλων όπου ο αγωγός αποχέτευσης είχε μεγάλη πίεση κι ένα καπάκι σηκώθηκε. Επομένως, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε αυτή η μικρή λίμνη στα Λιοντάρια” υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, συμπληρώνοντας πως “δεν υπήρχε θέμα καθαρισμού. Εμείς ελέγχουμε κάθε χρόνο όλα τα φρεάτια. Οι υπηρεσίες τής ΔΕΥΑΗ είχαν εντολή από την Δευτέρα να ελέγξουν βασικά φρεάτια που είναι χαμηλά (όπως στην Αγία Τριάδα)”.

Ο κ. Βουρεξάκης σε επικοινωνία που είχε με την Πυροσβεστική ενημερώθηκε ότι “μόνο σε δυο σπίτια έκαναν παρέμβαση, όπου είχαν πλημμυρίσει τα υπόγεια τους”.

Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΗ παρενέβη σε τρία υπόγεια “όπου είχαμε πρόβλημα με τους αποχετευτικούς αγωγούς”, διότι “δυστυχώς” όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης “κάποιοι δημότες τις κουτσουνάρες από τις ταράτσες και τις αυλές δεν τις ρίχνουν στον αγωγό των ομβρίων αλλά στον αγωγό της αποχέτευσης- για να μην πηγαίνουν τα νερά στους δρόμους. Αποτέλεσμα, οι εκεί αγωγοί δέχθηκαν ένα μεγάλο φορτίο της αποχέτευσης κι είχαμε κάποια σημεία που υπερχείλισαν”.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της Δημοτικής Επιχείρησης παρατηρεί ότι “τα έργα που κάναμε στην οδό Ηρακλή λειτούργησαν καλά - ένας αγωγός ομβρίων που κάναμε στον Μασταμπά πήγε καλά”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ