Ο κορωνοϊός δεν έβαλε φρένο στις ανταλλαγές επιχειρηματιών από και προς την Κρήτη

Ο κορωνοϊός δεν έβαλε φρένο στις ανταλλαγές επιχειρηματιών από και προς την Κρήτη
Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Με επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες», τι λένε για την εμπειρία τους Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες (ΕΥΕ) είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επιχειρηματιών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του είναι να προσφέρει σε νέους επιχειρηματίες, που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ή έχουν ήδη μια επιχείρηση εντός της τελευταίας τριετίας, την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα από τις 45 που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να συνεργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα μαζί με έναν έμπειρο επιχειρηματία στη δική του/της επιχείρηση. Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής του νέου, κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία υποδοχής, για μία περίοδο 1-6 μηνών, με σκοπό να αποκτήσει ο νέος επιχειρηματίας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για τη διοίκηση μίας μικρής επιχείρησης.

Οι επιτυχημένες συνεργασίες στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διασυνοριακής ανταλλαγής επιχειρηματιών Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες (Erasmus for Young Entrepreneurs/ΕΥΕ), συνεχίζονται ακόμη και εν μέσω της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η νόσος COVID-19. 

Νέοι επιχειρηματίες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που επέλεξαν το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας ως τοπικό σημείο επαφής για το Πρόγραμμα, δεν σταμάτησαν να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, κυρίως προς την Ισπανία, την Δανία και την Κύπρο, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ). Παράλληλα, Έλληνες επιχειρηματίες υποδοχής σε Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Λαμία και Κομοτηνή συνεργάστηκαν με νέους επιχειρηματίες προερχόμενους κυρίως από Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία και Πολωνία.  

Νέοι επιχειρηματίες μιλούν για μια μοναδική εμπειρία!

Οι επιχειρηματίες μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους, προτρέποντας νέους επιχειρηματίες και επιχειρηματίες υποδοχής να «εκμεταλλευτούν» την ευκαιρία που τους δίνεται μέσω του Προγράμματος ΕΥΕ για επιχειρηματική εξέλιξη στον κλάδο ενδιαφέροντος τους αλλά και για επαγγελματική δικτύωση που μπορεί να διευρύνει τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες
Η νέα επιχειρηματίας από την Ισπανία, Patricia Lopez Rodriguez, γραφίστρια, με στόχο την δημιουργία επιχείρησης στον κλάδο του σχεδίου, της διαφήμισης και του branding και η Επιχειρηματίας Υποδοχής από το Ηράκλειο Κρήτης, Εβελίνα Μπάκιντα με την επιχείρηση της CHIC GREEK GIFTS συμμετείχαν στο πρόγραμμα για έξι μήνες, από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. 
 

Patricia Lopez & Έβελινα Μπάκιντα
Οι Patricia Lopez & Έβελινα ΜπάκινταΗ Patricia δηλώνει ότι εξαιτίας της συνεργασίας της με την Εβελίνα αποφάσισε να προωθήσει ψηφιακά τη δουλειά της και να βελτιώσει τη στρατηγική της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άρχισε να χρησιμοποιεί νέα εργαλεία μάρκετινγκ με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την επιχείρησή της. 
Η ίδια αναφέρει «Η εμπειρία ήταν καταπληκτική. Η Evelyn και η υπόλοιπη ομάδα με υποδέχτηκαν θερμά. Νιώθω ότι εξελίχθηκα σε προσωπικό & επαγγελματικό επίπεδο και άλλαξα άποψη για το πώς θα έπρεπε να διευθύνω τη δική μου επιχείρηση. Βελτίωσα τις δεξιότητές μου και είμαι πραγματικά ευγνώμων” 
Η Εβελίνα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη  με το αποτέλεσμα της συνεργασίας και εξηγεί πως χάρει στην Patricia, συμπεριέλαβε νέα εργαλεία μάρκετινγκ στην εταιρεία της και όλη αυτή η γνώση και οι δεξιότητες αξιοποιήθηκαν από όλη την ομάδα της. Δουλεύοντας στην επιχείρηση της, η Νέα επιχειρηματίας οργάνωσε καλύτερα το χαρτοφυλάκιο της και το προώθησε με σκοπό να προσελκύσει νέους συνεργάτες, χρησιμοποιώντας εργαλεία που έμαθε κοντά στην επιχείρηση υποδοχής, όπως το brand identity, την δημιουργία ιστοσελίδας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Αποφάσισε μάλιστα να παραμείνει στην Κρήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δουλεύει την επιχείρηση της, που είναι εγγεγραμμένη στην Ισπανία, διαδικτυακά. 
Η Εβελίνα αναφέρει «Ήταν πολύ ευχάριστο που συμμετείχα στο Erasmus για νέους επιχειρηματίες. Η Patricia έχει μεταδώσει την προοπτική και την αισθητική της στην εταιρεία μας. Ανυπομονούμε να δεχτούμε περισσότερους Νέους επιχειρηματίες για να συνεχίσουμε με επιτυχημένες συνεργασίες

Ο ιδιοκτήτης και Διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου στη Δανία Jesper Bork  που υποδέχτηκε τον Νέο Επιχειρηματία Βασίλη Αλουτσανίδη, εκτιμάει ότι το όφελος από την  ανταλλαγή ιδεών και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με διαφορετικούς πολιτισμούς ήταν αμοιβαία κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους που διήρκησε έξι μήνες, από το Σεπτέμβριο 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2020. Θεωρεί πολύ σημαντική τη βοήθεια που προσέφερε ο Βασίλης στο γραφείο μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα καθώς είχαν αναλάβει το σχεδιασμό πολλών ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και με τη βοήθεια του Βασίλη κατάφεραν να παραδώσουν το έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Βασίλης Αλουτσανίδης & Jesper Bork
Οι Βασίλης Αλουτσανίδης & Jesper Bork

Για το Βασίλη η διεύρυνση των οριζόντων του και η απόκτηση εμπειρίας σε διεθνές επίπεδο ήταν η πρώτη του προτεραιότητα. Πιστεύει ότι το πρόγραμμα EYE του έδωσε αυτή την ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία του με το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο 3XN A/S www.3xn.dk στην Κοπεγχάγη. 
"Η συμμετοχή μου σε περίπλοκα και απαιτητικά αρχιτεκτονικά έργα και η συνεργασία μου με άρτια εκπαιδευμένους και καταρτισμένους συναδέλφους, ήταν μια υπέροχη εμπειρία", αναφέρει.

Ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης από τη Φθιώτιδα ιδρυτής της Wheeling2help ΑΜΚΕ συνεργάζεται με την Arancha Redondo, από την περιοχή Asturias της Ισπανίας ήδη από τον Απρίλιο 2021. Η νέα επιχειρηματίας έχει στόχο τη σύσταση ενός οργανισμού που θα ασχολείται με τον εθελοντισμό και την διαπολιτισμική μάθηση μέσω προγραμμάτων κινητικότητας. Η ίδια λόγω σπουδών στην επικοινωνία και το μάρκετινγκ, μέσα από τη συνεργασία της με τον οργανισμό υποδοχής, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε αυτόν τον τομέα.  

 

Ελπιδοφρόρος Χρισoβέργης & Arancha Redondo
Οι Ελπιδοφρόρος Χρισoβέργης & Arancha Redondo


Ο Ελπιδοφόρος αναφέρει «Τα τελευταία 7 χρόνια οργανώνουμε κοινωνικές δράσεις με τοπικό αντίκτυπο σε κοινότητες στην Αφρική, την Ασία, αλλά και την Ελλάδα με βάση μας τις Ράχες Φθιώτιδας. Οι δραστηριότητές μας αφορούν στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και στην προώθηση του εθελοντισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Μάθαμε πρόσφατα για το πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και την υπέροχη δουλειά που κάνει, και αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε για 5 μήνες την Arancha, η οποία με την εμπειρία και τις ιδέες της συντονίζει τα προγράμματα Erasmus+ που φιλοξενεί ο οργανισμός μας, τους εθελοντές μακράς διαρκείας από διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς και αρκετές από τις δράσεις που κάνουμε και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία! Αν και έχουμε αρκετά άτομα στον οργανισμό μας από άλλες χώρες, είναι τέτοια η δομή του προγράμματος που αποτελεί μια πολύ όμορφη εκπαιδευτική διαδικασία με πολλά οφέλη και για τα 2 εμπλεκόμενα μέρη. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!»

Η Arancha αναφέρει  «Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων για την επιλογή μου να έρθω στην Ελλάδα για 5 μήνες, στην υπέροχη ομάδα του Wheeling2help! Πέρα από το ότι βρίσκομαι σε ένα μαγικό μέρος δίπλα στη θάλασσα μέσα στη φύση, ζω μαζί με περισσότερους από 15 ξεχωριστούς ανθρώπους που όλοι μαζί συνθέτουμε μια πολύ δημιουργική κοινότητα! Η καθημερινότητα μου περιλαμβάνει περιβαλλοντικές δραστηριότητες και πολιτιστικές δραστηριότητες, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα ασχολούμαι με διοικητικά θέματα (λογιστικά, οργανόγραμμα και διαχείριση προσωπικού) αλλά και με το website και τα social media. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπω πως είναι στην πράξη ιδέες που πάντα ήθελα να υλοποιήσω Αυτή η εμπειρία είναι ένα μεγάλο σχολείο για μένα και χαίρομαι που μέσα από τις εμπειρίες μου μπορώ και προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου! Για όσους το σκέφτεστε, μην το σκέφτεστε
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Μπάκιντα αλλά και ο κ. Χρυσοβέργης έχουν  συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο παρελθόν και έκριναν ότι η συνεργασία τους με Νέους επιχειρηματίες από άλλα μέρη της Ευρώπης ήταν αμφίδρομα πολύτιμη και εποικοδομητική. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε επόμενη «φιλοξενία» Νέου Επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας υποδοχής μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα όσες φορές επιθυμεί, φιλοξενώντας έναν μόνο Νέο επιχειρηματία κάθε φορά, σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα.
Το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus Νέοι επιχειρηματίες από το 2009. Ο τρέχων κύκλος του προγράμματος θα υλοποιείται από το φορέα μας μέχρι 31/01/2023. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.erasmus-entrepreneurs.eu, στο email eye@stepc.gr και στο τηλέφωνο 2810391900 (κα Νόρα Φραγκιαδουλάκη).

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ