Ο παλαιοντολογικός πλούτος του Γεωπάρκου Σητείας

Newsroom
Newsroom

Το έργο είχε ως στόχο την επισκόπηση στην περιοχή του Γεωπάρκου και τον εντοπισμό νέων θέσεων, την ανασκαφή και συλλογή απολιθωμάτων από 7 θέσεις και την μεταφορά τους στο εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε, με απόλυτη επιτυχία από το εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας (Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθ. Γιώργο Ηλιόπουλο, το έργο: «Εντοπισμός, συλλογή, επεξεργασία, συντήρηση και μελέτη μακροαπολιθωμάτων από τη περιοχή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Σητείας».

Το έργο είχε ως στόχο την επισκόπηση στην περιοχή του Γεωπάρκου και τον εντοπισμό νέων θέσεων, την ανασκαφή και συλλογή απολιθωμάτων από 7 θέσεις και την μεταφορά τους στο εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τον καθαρισμό, την επεξεργασία την μελέτη και την συντήρηση των απολιθωμάτων.

Επεξεργάστηκαν συνολικά 238 απολιθώματα που ανήκουν σε 9 κατηγορίες (Γαστερόποδα, Δίθυρα, ιχνοαπολιθώματα, κοράλια, φυτικά απολιθώματα (συμπεριλαμβανομένων φύλλων κανέλας και βελανιδιάς), εχινόδερμα, βρυόωα, πρώτιστα και έναν μεγάλο αριθμό από οστά ιπποποτάμων). Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μικροπαλαιοντολογική ανάλυση σε 7 δείγματα , από την οποία προέκυψαν και είναι στην διάθεση του Γεωπάρκου, αναγνωρισμένα τρηματοφόρα και οστρακώδη καθώς επίσης και συλλογή από χαρόφυτα, ωτόλιθους ψαριών και μικροσκοπικά γαστερόποδα και κυψελίδες με το υλικό διαλογής.

σητεία ανασκαφές λασίθι

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια του έργου ανακαλύφθηκαν 2 νέες για την επιστήμη θέσεις ύπαρξης οστών σειρηνίων (εξαφανισμένα θαλάσσια θηλαστικά και πιο συγκεκριμένα θαλάσσιες αγελάδες).

Το υλικό των απολιθωμάτων αυτών με βάση την Ελληνική νομοθεσία μπορεί να ανήκει στις συλλογές του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, και παραχωρείται επ’ αόριστων στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας και το Δήμο Σητείας για να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς του Γεωπάρκου.

θέλουμε να ευχαριστήσουμε για αυτή την εξαιρετική συνεργασία τον καθηγητή κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, την Δρ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου και όλη την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας που συμμετείχε σε αυτό το έργο. Επίσης ευχαριστούμε τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας για την χρηματοδότηση και την στήριξη αυτής της σπουδαίας ερευνητικής εργασίας.

Ο παλαιοντολογικός πλούτος του Γεωπάρκου Σητείας είναι ιδιαίτερα πλούσιος και ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα έχει συνέχεια και διάρκεια με στόχο η Σητεία να αποχτήσει μια σύγχρονη παλαιοντολογική έκθεση με απολιθώματα από την περιοχή του Παγκόσμιου Γεωπάρκο UNESCO Σητείας.

σητεία ανασκαφές λασίθι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ