Ο σεισμός "ολοκλήρωσε" την φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης!

Ο σεισμός "ολοκλήρωσε" την φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης!

"Πληγωμένα" από τα Ρίχτερ και τα κατάλοιπα των ενετικών μνημείων στην ενδοχώρα του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων - Αποκαρδιωτική η εικόνα στον Ναό Πέτρου και Παύλου κοντά στο Φρούριο των Θόλων

Στα σύνορα των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων, δέσποζε το Φρούριο των Θόλων. Ένα εντυπωσιακό κατάλοιπο της τελευταίας περιόδου της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, γνωστό κυρίως στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους "ψαγμένους".

Σε μικρή απόσταση από το θολωτό συγκρότημα του Βενετσιάνικου φρουρίου και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του ομώνυμου λόφου, του Θόλου, εκτεινόταν - μολονότι σε κακή κατάσταση - ο εντυπωσιακός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Συγκλονιστικά κατάλοιπα μιας εξαιρετικά σημαντικής ιστορικής περιόδου για την Κρήτη. Ο πανδαμάτωρ χρόνος, στο πέρασμα των τεσσάρων αιώνων από τα τέλη του 17ου μ.Χ. αιώνα άφησε "βαριά" τα σημάδια του στα οικοδομήματα. Όμως, τα λίγα δευτερόλεπτα του φονικού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου ήταν αρκετά για να αποτελειώσουν τον εκπληκτικό Ναό, που έφερνε το οικόσημο της οικογένειας των Κορνάρων με το έτος 1614 χαραγμένο στον θυρεό.

Ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου "λάβωσε" το Φρούριο των Θόλων, μια άλλοτε διώροφη θολωτή κατοικία - πύργο κάποιου ευγενούς της Γαληνοτάτης και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τον όμορφο ναό.

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε σε αυτήν την σπάνια πολιτισμική κληρονομιά της ενδοχώρας του Ηρακλείου ο σεισμός αποτύπωσε στον φακό του ο Αποστόλης Φασούλας. Δείτε τις φωτογραφίες του:

Φρούριο ΘόλωνΝαός Αγίων Αποστόλων

Ναός Αγίων Αποστόλων


Δείτε ένα ακόμα βίντεο από τον Μανούσο Μαρινάκη:
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ