Οι 10 προτάσεις του Γ.Παπακωνσταντή για το Μυλοπόταμο

Newsroom
Newsroom

Δέκα συνοπτικές προτάσεις για το Μυλοπόταμο - Ανακοίνωση του συνδυασμού

Τους κύριους άξονες του οράματός του «Αλλαγή στο Μυλοπόταμο» καταθέτει ο Γιώργος Παπακωνσταντής, που προετοιμάζεται για να διεκδικήσει το "τιμόνι" του δήμου Μυλοποτάμου.

Δέκα συνοπτικές προτάσεις για το Μυλοπόταμο - Ανακοίνωση του συνδυασμού

Όπως είχαμε υποσχεθεί ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, η παρουσία μας δεν είναι ευκαιριακή,  αλλά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια ουσιαστική αλλαγή στο δήμο Μυλοποτάμου, με την ίδια αγωνιστικότητα και επιμονή αλλά και  με περισσότερες εμπειρίες και  προτάσεις. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χάνουμε άλλο χρόνο, γνωρίζουμε όλοι τις υστερήσεις του δήμου μας και τις ανάγκες που έχει  και η πρόθεσή μας είναι αντί να αναλωθούμε σε κριτική του παρελθόντος, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και με βάση αυτές να πορευτούμε διεκδικώντας την ψήφο των Μυλοποταμιτών στις εκλογές του 2023 και προσκαλώντας κάθε δημότη  να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια. 

Πιστεύουμε ότι η παράταξή μας με επικεφαλής το Γιώργο Παπακωνσταντή, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας αυτοδιοικητικής  «Εθνικής Μυλοποτάμου», η οποία μπορεί να φέρει τον Μυλοπόταμο στον 21ο Αιώνα.  Σκοπός μας δεν είναι  «Να πάρουμε το Δήμο» σκοπός μας είναι να δώσουμε στο δήμο όλες τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις δυνατότητες που μπορούμε, μετουσιώνοντας την αγάπη μας για τον τόπο σε καθημερινή προσπάθεια και δουλειά.

Στο πλαίσιο αυτό εντελώς συνοπτικά, προτείνουμε και θα αγωνιστούμε για :

  1. Σύγχρονες Υποδομές: Βελτίωση και  εκσυγχρονισμός στο σύνολο των υποδομών του δήμου Μυλοποτάμου σε ένα ενιαίο καθολικό πλαίσιο με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας αναπτυξιακής βάσης.  Αποχέτευση, ύδρευση, άρδευση αγροτικοί δρόμοι, κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο σε ένα ενιαίο σχέδιο ποιοτικής αναβάθμισης με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και προγραμματισμό. Προώθηση χωροταξικού σχεδιασμού, επέκταση σχεδίων οικισμών όπου είναι ανάγκη, μέσα από μελέτες και με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.  Ειδικά για την πρωτεύουσα το Πέραμα, κυκλοφοριακή μελέτη και περιφερειακός δρόμος σε συνδυασμό με αναπλάσεις και παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στο παρόχθιο μέτωπο για την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Αναβάθμιση της εισόδου στο πέραμα με  κυκλικό κόμβο,  απομάκρυνση βαρέων οχημάτων, διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης.
    Ιδιαίτερη έμφαση επίσης στις υποδομές της παράκτιας ζώνης, στο Πάνορμο, στο Μπαλί, στις Σίσες,  αλλά και στις υποδομές  στήριξης  των ορεινών περιοχών.
  2.  Αθλητικές υποδομές:  Επικέντρωση στην αναβάθμιση των Αθλητικών εγκαταστάσεων για στίβο,  μπάσκετ και στην κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου. Διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών και υποδομών για χειμερινά σπορ. Δημιουργία καταδυτικού πάρκου μετά από μελέτη σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του καταδυτικού τουρισμού. Δημιουργία υπαίθριων ανοικτών γυμναστηρίων ,δημιουργία και αξιοποίηση υποδομών για αθλητικό τουρισμό.
  3. Υποδομές  και υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας: Άμεση εξεύρεση λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών  ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός και  κατασκευή νέου σταθμού στο Πέραμα,  υψηλών προδιαγραφών και δυναμικότητας. Προγραμματισμός για ανέγερση Κτιρίου Κ.Η.Φ.Η  στο Πέραμα.  Δημιουργία Κέντρου ψυχικής υγείας στο Δήμο, αναβάθμιση της βοήθειας στο σπίτι, δημιουργία δικτύου υπηρεσιών πρόνοιας και περίθαλψης  κατάκοιτων ηλικιωμένων.  Ίδρυση συμβουλευτικού σταθμού, κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης στο δήμο για ευάλωτες ομάδες. Διεκδίκηση προσλήψεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του δήμου. Αναβάθμιση του κέντρου κοινότητας. 
  4. Περιβάλλον:  Κατάργηση όλων των πρόχειρων  χωματερών, επιτάχυνση διαδικασίας για σταθμό μεταφόρτωσης  και  πράσινα σημεία, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της αποκομιδής σκουπιδιών ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη και με συγκεκριμένο  πρόγραμμα , εφαρμογή ολικού προγράμματος ανακύκλωσης  με πρόγραμμα εκπαίδευσης των κατοίκων καθώς και προγραμμάτων μείωσης σκουπιδιών στους δρόμους με στόχο και τη μείωση του κόστους που επιβαρύνει τους δημότες. Εκπόνηση ειδικής μελέτης και προγράμματος για την ανάδειξη του γεωπάρκου Ψηλορείτη, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξή του στο τρίπτυχο  «Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, τοπικές παραδόσεις και σύγχρονες υπηρεσίες».  Ειδικά προγράμματα για τη περιβαλλοντική βελτίωση της υπαίθρου και αξιοποίηση όλων των προτεραιοτήτων  σε σχέση με το περιβάλλον, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκπόνηση και εφαρμογή μελετών για το δημοτικό φωτισμό στο σύνολο των οικισμών του Δήμου ώστε αφενός να αναβαθμιστεί η ποιότητα, αφετέρου να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος.
  5. Υπηρεσίες προς τους πολίτες-διαφάνεια: Αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών  του δήμου, αναδιοργάνωση οργανογράμματος υπηρεσιών. Καθιέρωση ανοικτών διαδικτυακά συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικών Επιτροπών.  Διαβούλευση και διαφάνεια στις σκοπιμότητες των έργων, δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου αναγγελίας βλαβών  και τεχνικών προβλημάτων,  δημιουργία  κέντρου  και  διαμόρφωση εφαρμοστέων σχεδίων –μνημονίων πολιτικής προστασίας.  Δημιουργία δικτύου εθελοντών, με σκοπό τη  σύσταση ομάδας εθελοντών σε κάθε δημοτική κοινότητα.  Καθιέρωση τοπικών και θεματικών συνελεύσεων των κατοίκων για σοβαρά θέματα που τους αφορούν. Πρόσληψη γενικού γραμματέα του δήμου με σκοπό την οργάνωση, τον προγραμματισμό  και την καλύτερη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Επιδίωξη πρόσληψης Πολιτικών μηχανικών στο δήμο με οποιοδήποτε τρόπο με στόχο τη δυνατότητα σύνταξης αξιόπιστων μελετών.
  6. Πολιτισμός -Αθλητισμός–Τουρισμός:  α)  Δημιουργία δικτύου-δρόμων πολιτισμού,  Με συμπερίληψη όλων των χωριών του δήμου, και όλων των χώρων ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ,  ανάλογα με την πολιτισμική τους και αρχαιολογική τους ταυτότητα.  Σκοπός είναι να δημιουργηθούν κίνητρα επισκέψεων σε όλους τους οικισμούς του δήμου, αλλά και ανάδειξη των αρχαιολογικών, ιστορικών και μνημειακών τους θησαυρών ώστε να αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας τουριστικών ροών. Β) Προώθηση του περιπατητικού τουρισμού μέσα από την ανάδειξη και αναβάθμιση του  ορεινού περιβάλλοντος καθώς και των κοιλάδων ιδιαίτερης ομορφιάς  για δημιουργία διαδρομών trekking καθώς και  διαδρομών για ορεινό σκι με  ενδυνάμωση του χειμερινού και καλοκαιρινού  αθλητικού τουρισμού. Γ)  Καθιέρωση ετήσιου «Φεστιβάλ Μυλοπόταμου»  με πολιτιστικά  δρώμενα όλων των ειδών, με εκδηλώσεις όλο το χρόνο αλλά κυρίως  τους καλοκαιρινούς μήνες με στόχο τη δημιουργία εκδηλώσεων Παγκρήτιου , Πανελλήνιου  αλλά και διεθνούς χαρακτήρα,  που θα είναι προσανατολισμένες και στους  επισκέπτες  της περιοχής σε συνεργασία με πολιτιστικούς, χορευτικούς  κ.λ.π. συλλόγους αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Σκοπός να γίνει ο Μυλοπόταμος Πολιτιστικό κέντρο της Κρήτης και όχι μόνο Δ) Αναβάθμιση των εκδηλώσεων  «Γη Μυλοποτάμου» με δημιουργία  ξεχωριστών  προσεγγίσεων  με βάση τους τομείς  «Γεύσεις Μυλοποτάμου»  «Τέχνη Μυλοποτάμου»  «Μεταποίηση Μυλοποτάμου» με διοργάνωση εκθέσεων  που θα έχουν και εμπορικό χαρακτήρα στο Πέραμα, στο Πάνορμο, στο Μπαλί, αλλά και σε άλλες περιοχές Ε) Σύσταση επιτροπής τουρισμού του δήμου με συμμετοχή και επιχειρηματιών του τουρισμού  και  προώθηση του τουριστικού προϊόντος του δήμου με διαφημιστικές καμπάνιες και ενεργή συμμετοχή του δήμου στις τουριστικές εκθέσεις.  Βασική κατεύθυνση η ανάπτυξη του τουρισμού και στην ενδοχώρα αλλά και στον ορεινό όγκο με την αξιοποίηση του τρίπτυχου Περιβάλλον-Παράδοση –Δραστηριότητες  
  7. Οικονομία:  Α)  Ίδρυση  Αναπτυξιακής Εταιρίας  Μυλοποτάμου  με σκοπό την ανάδειξη και οικονομική αξιοποίηση του αγροτοκτηνοτροφικού, πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του δήμου. Η Εταιρεία αυτή με την ευελιξία που θα έχει, θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις, να  διεκδικεί χρηματοδοτήσεις και να λειτουργεί ευέλικτα στην αξιοποίηση όλων των προηγουμένων  Β) Προτεραιότητα στις μελέτες ένταξης με αξιοποίηση δυνατοτήτων οργανισμών όπως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, (Ο.Α.Κ.)  ο οργανισμός της περιφέρειας «Δαίδαλος» καθώς και  με συνεργασίες με Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, αλλά και με μελετητικά γραφεία, ώστε να είναι δυνατή η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για τις ανάγκες του δήμου  Γ) Προώθηση Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων του δήμου τόσο σε κλίμακα οικονομικής εκμετάλλευσης  όσο και σε κλίμακα εξοικονόμησης ενέργειας (στέγες, ηλιακοί λαμπτήρες σε δημόσιους χώρους , αντικατάσταση παντού με led κλπ)  Δ) Καταγραφή, διαφύλαξη και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας τόσο των δημοτικών εκτάσεων  όσο  και των κτιρίων, και ένταξή τους στο γενικότερο προγραμματισμό ανάπτυξης του τόπου.
  8. Παιδεία:  α) Δημιουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ένα στον πρώην δήμο Γεροποτάμου και ένα στον πρώην δήμο Κουλούκωνα. Β) Δημιουργία ελεύθερου ανοικτού δημοτικού πανεπιστημίου με ετήσιο προγραμματισμό διαλέξεων από επιστήμονες με θέματα που ενδιαφέρουν τους δημότες . Γ) Δημιουργία δημοτικού ΙΕΚ με ειδικότητες που λείπουν και χρειάζονται στην περιοχή, κυρίως προσανατολισμένες στη διασύνδεση αγροτοκτηνοτροφικού τομέα με τουρισμό και εστίαση.  Δ) Δημιουργία Δημοτικής Σχολής Γονέων με μόνιμα σεμιναριακά προγράμματα  και κίνητρα για τους συμμετέχοντες. Ε) Εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για τη χωροθέτηση, την ποιότητα και την οργάνωση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου. Διεκδίκηση από το υπουργείο Παιδείας  ειδικών  διαδικασιών για την περιοχή στο πλαίσιο των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης  για Αγρότες και Κτηνοτρόφους, με έμφαση τόσο στην βελτίωση της παραγωγής όσο και στη διάθεση των προϊόντων τους. 
  9. Αναβάθμιση εικόνας της περιοχής. Σήμερα ο Μυλοπόταμος  είναι στιγματισμένος ως χώρος με ιδιαίτερα προβλήματα. Επιδίωξή μας είναι η επαναφορά του Μυλοποτάμου ως έννοιας και εικόνας  στην αίγλη και στο γόητρο που του αρμόζει, στην ουσία πρόκειται για την ανάγκη  «rebranding» της περιοχής ώστε να αποτελέσει τόπο προσέλκυσης επενδυτών και επισκεπτών, αλλά και τόπος υπερηφάνειας για τους κατοίκους του.  Τόπος που θα μεγαλώνουν τα παιδιά μας με ασφάλεια αλλά και ευοίωνες προοπτικές.
  10.  Συμμετοχή όλων. Ο Μυλοπόταμος διαθέτει πολλούς επιστήμονες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, ανθρώπους του μόχθου, που γνωρίζουν της γη τους και τις ανάγκες της.   Αυτοί είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του τόπου και όπου και μπορούν με την κατάλληλη οργάνωση να συνεισφέρουν στην αλλαγή και στην  επαναφορά του Μυλοποτάμου στην πρωτοπορία της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Τους καλούμε όλους και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τα κίνητρα και τις συνθήκες για συμμετοχή  όλων, στη συνολική προσπάθεια ανάταξης του τόπου. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας. Προφανώς στην προσπάθεια αυτή θα διεκδικήσουμε με προτάσεις και μελέτες τη συμμετοχή της πολιτείας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για ένα δήμο που μπορεί από παρίας, να γίνει πρότυπο.

Στο παραπάνω συνοπτικό πλαίσιο-πρόταση ανάπτυξης, απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο σε όλες τις δημιουργικές δυνάμει του τόπου. Τη  συνοπτική αυτή παρουσίαση θα ακολουθήσουν λεπτομερείς παρουσιάσεις των επιμέρους προτάσεών μας μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να δούμε ότι σημασία δεν έχει μόνο η διεκδίκηση της θέσης δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου, αλλά η  δημιουργία προϋποθέσεων μέσα από την εμπειρία, την οργάνωση και  τη συμμετοχή όλων,  για την ανάπτυξη του τόπου. 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ