Οι 186 μέρες ομηρίας με την...ευγενική ματιά του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Σόκαρε ακόμα και την έδρα του Δικαστηρίου ο ιδιαίτερα χαμηλών τόνων τρόπος με τον οποίο ο Κρητικός επιχειρηματίας περιγράφει την απίστευτη περιπέτεια στα χέρια των απαγωγέων του.

Με ένα, αν μη τι άλλο ιδιαίτερα ευγενικό τρόπο εμφανίστηκε να περιγράφει τις 186 ημέρες που έζησε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στην κατάθεση με την οποία ξεκίνησε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια διακοπή της δίκης, ο επιχειρηματίας χαιρέτησε δια χειραψίας 5 από τους κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο! 

Αρκετές φορές, η έδρα του Δικαστηρίου επεσήμανε προς το μάρτυρα ότι μάλλον δεν θέλει να βοηθήσει να αποδοθεί σωστά η δικαιοσύνη στην υπόθεση και για το λόγο αυτό εμφανίζεται τόσο ήπιος απέναντι στους απαγωγείς του.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο σε όσους κατηγορούμενους έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στην υπόθεση, όχι όμως για να τους κατηγορήσει αλλά για να πει ότι είχαν έρθει αρκετά κοντά όλο αυτό το διάστημα, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που τα πράγματα ήταν δύσκολα γι' αυτόν "του κράτησαν το χέρι". 

Για τους υπόλοιπους επεσήμανε ότι δεν αναγνωρίζει...φωνές και πρόσωπα. 

Μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στους δύο Ρεθυμνιώτες, τον 47χρονο αγρότη και τον 46χρονο ακτιβιστή, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος ήταν μαζί του στο πρώτο και το τελευταίο κρησφύγετο που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς στη διάρκεια της κράτησής του, ενώ ο αγρότης στα υπόλοιπα 4. Είπε ότι είχε αναπτύξει σχέση μαζί τους, συνομιλούσαν και μάλιστα έπαιζαν και ξερή! 

Για τον ιδιοκτήτη της μάντρας όπου και έγινε η απελευθέρωσή του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε ότι δεν είδε το πρόσωπό του αλλά του είχε πει πως δεν είναι μέλος του κυκλώματος κι έμπλεξε στην υπόθεση επειδή τον εκβίαζαν, για λόγους που αν μαθευτούν "θα ντροπιαστεί". 
Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας ευχήθηκε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να...αποκαλύψει στην απολογία του το λόγο για τον οποίο ενεπλάκη στην απαγωγή! 

Τα χάπια που βοήθησαν και το μαντρί με τους ψύλλους

Συνεχίζοντας στους ...ευγενικούς τόνους, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε στα ηρεμιστικά χάπια που του έδωσαν οι απαγωγείς από τις πρώτες ημέρες της περιπέτειάς του, λέγοντας ότι τον βοήθησαν να παραμείνει "πνευματικά ισορροπημένος και διαυγής"
Όπως ανέφερε, άλλες φορές έπαιρνε μόνο μισό χάπι την ημέρα, κάποιες όμως πήρε και ενάμιση!

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν δικαστές και ακροατήριο όταν ο επιχειρηματίας μίλησε για το μαντρί στο οποίο τον μετέφεραν άρον άρον, όταν οι απαγωγείς κατάλαβαν ότι η αστυνομία βρισκόταν πολύ κοντά τους!
Οι συνθήκες εκεί ήταν άθλιες, είπε ο κ. Λεμπιδάκης, σε σημείο να διαμαρτύρονται ακόμα και οι φύλακές του, αφού ο χώρος ήταν γεμάτος ψύλλους. 
"Δηλαδή σας έφαγαν οι ψύλλοι;" ρώτησε η έδρα για να λάβει την απάντηση "Όχι δεν με έφαγαν, απλά με τσίμπησαν"!
Στις επισημάνσεις δικαστών και εισαγγελέως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα αυτά, ο κ. Λεμπιδάκης απάντησε ότι "ο άνθρωπος προσαρμόζεται, όπως στον πόλεμο"!

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του ιδιοκτήτης της μάντρας και του 8ου συλληφθέντος, του οποίου αποτύπωμα είχε βρεθεί σε μονωτική ταινία, Σάκης Κεχαγιόγλου και Χάρης Σφακιανάκης υπέβαλαν ερωτήσεις στο Μ.Λεμπιδάκη για τη στάση του ιδιοκτήτη της μάντρας και αν όντως του είχε προτείνει να παραστήσει τον ασθενή, για να τον προστατεύσει, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι θα τον μετέφεραν εκτός Κρήτης.

Ο Μ.Λεμπιδάκης επιβεβαίωσε, ότι λίγα 24ωρα πριν την απελευθέρωσή του, πράγματι του το είχε προτείνει και μάλιστα την επόμενη ημέρα, ως ύστατη προσπάθεια να πετύχει κάτι, άρχισε να παριστάνει τον άρρωστο. Επίσης επιβεβαίωσε ότι είχε δώσει στον ιδιοκτήτη της μάντρας, μια επιστολή για να την ταχυδρομήσει στους δικούς του, εμπιστευτικά. Δεν πρόλαβε όμως να την ταχυδρομήσει.

Ο έτερος κατηγορούμενος φέρεται να ήταν ο προτελευταίος φύλακας, ωστόσο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είπε πως δεν τον αναγνωρίζει και δεν του θυμίζει τίποτα. 

Ο κατηγορούμενος σηκώθηκε πάνω και μίλησε, για να δει ο επιχειρηματίας το σωματότυπο και να ακούσει τη φωνή του, αφού οι απαγωγείς φορούσαν κουκούλες. Ωστόσο, δεν τον αναγνώρισε, ενώ για το σωματότυπο, είπε ότι ο προτελευταίος φύλακάς του ήταν νεότερος, πιο αδύνατος και πιο γυμνασμένος από τον κατηγορούμενο που έβλεπε μπροστά του.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ