Σακελλαροπούλου από σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι: Σύντομα η όμορφή περιοχή θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της

Σακελλαροπούλου από σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι: Σύντομα η όμορφή περιοχή θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της

"Αμέριστη συμπαράσταση σε όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους" είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη της

Στο Ηράκλειο βρέθηκε την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε σεισμόπληκτες περιοχές των Δήμων Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας.

Λίγο μετά τις 13.00, η ΠτΔ έφτασε στο Αρκαλοχώρι  ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί τις Αγίες Παρασκιές και τις Μελέσσες  όπου είχε συνομιλίες με τους πληγέντες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από την μια στιγμή στην άλλη.

Σε δηλώσεις της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της,  εξέφρασε την θλίψη της για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της σε όσους κατοίκους μέσα σε μια στιγμή έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

"Είδα με χαρά και συγκίνηση το πόσο η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους εθελοντές βοήθησαν να μη χαθούν τα πράγματα, να μην χαθεί ο έλεγχος, οι άνθρωποι να οργανωθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις πρώτες ανάγκες, γιατί τα προβλήματα είναι σημαντικά" είπε η ΠτΔ .

"Τα σχολεία ήδη και στις τρεις περιοχές που πήγα λειτουργούν από την Δευτέρα, και όπως είπα τα ανοικτά σχολειά είναι όλο το μήνυμα της ζωής που συνεχίζεται. Είναι το πιο θετικό μήνυμα" συνέχισε και κατέληξε "Παρ'όλα αυτά τα προβλήματα παραμένουν και με την στήριξη της πολιτείας που είναι αναγκαία εδώ, θα μπορέσουν σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές, οι άνθρωποι να μπορέσουν να γυρίσουν  στη ζωή τους, στα σπίτια τους, στο χρόνο που θα χρειαστεί αυτό και η όμορφή αυτή περιοχή να ξαναβρεί τους ρυθμούς της".

Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, υποδεχόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Φραγκάκης ζήτησε στο πρόσωπό της, τη στήριξη της Πολιτείας, για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η περιπέτεια των κατοίκων του Δήμου και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

«Είναι σημαντικό, οι άνθρωποί μας, να νιώθουν όλους μας στο πλάι τους, τόσο για το άμεσο, όσο και για το απώτερο μέλλον, το οποίο θέλουμε σιγά- σιγά να ατενίσουν και πάλι με περισσότερη αισιοδοξία».

Η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις εκτεταμένες ζημιές που υπάρχουν σε σπίτια, καταστήματα αλλά και υποδομές.  

Σακελλαροπούλου Αρκαλοχώρι

Ο κ. Φραγκάκης, μιλώντας στην κ. Σακελλαροπούλου, έδωσε έμφαση στο τεράστιο βάρος της ανοικοδόμησης, δηλώνοντας ότι αυτή η στιγμή είναι μία μοναδική ευκαιρία ανάπλασης της περιοχής, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Καλαμάτας, η οποία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986, κατάφερε να αναγεννηθεί σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, με πρωτοποριακό πολεοδομικό σχεδιασμό.

«Η φυσική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο μιας δημιουργικής ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης για το Δήμο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί δίπλα από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και εκεί η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμόπληκτων πολιτών.

Σακελλαροπούλου Αρκαλοχώρι

Ο Δήμαρχος έθεσε ενώπιον της κ. Σακελλαροπούλου τα ζητήματα που αποτελούν τη βάση των αιτημάτων του Δήμου, έτσι ώστε μέσα από τα ερείπια που άφησε ο σεισμός να γεννηθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Όπως υπογράμμισε, η Πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σε ζητήματα όπως:

•Η βιώσιμη πολεοδομική και οικιστική οργάνωση της περιοχής του Δήμου, μέσα από την έγκαιρη και κατά προτεραιότητα εκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

•Η εκπόνηση και χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της σεισμόπληκτης περιοχής.

•Η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων του Δήμου, για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

•Η παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα.
 

 

Δείτε επίσης:

Επίσκεψη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στις σεισμόπληκτες περιοχές

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ