"Οι δυνατοί να γίνουμε πολεμιστές για τους αδύναμους"

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη
"Οι δυνατοί να γίνουμε πολεμιστές για τους αδύναμους"

Η συγκινητική προτροπή ενός πατέρα εφήβου με νεοπλασία

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Να γίνουμε πολεμιστές για τους αδύναμους και ευάλωτους της κοινωνίας  προτρέπει κρητικός πατέρας όσους  επιμένουν να υποτιμούν τον κορωνοϊό και να συμπεριφέρονται ως …άτρωτοι. Τον ερχόμενο μήνα ο έφηβος γιος του ολοκληρώνει με το καλό τον κύκλο των θεραπειών στη μάχη κατά της νεοπλασίας. Πέντε μήνες τώρα το ΠΑΓΝΗ έχει γίνει το δεύτερο σπίτι τους. Εκεί πολλά παιδιά δίνουν τη μεγάλη μάχη της ζωής και από δίπλα οι γονείς, λιοντάρια ψυχικής δύναμης και σθένους.

«Φοβάστε;» τον ρωτάμε. «Δεν θέλουμε ούτε εμείς ούτε οι γύρω μας να είμαστε φοβισμένοι, συνειδητοποιημένοι θέλουμε να είμαστε… Έχουμε εμπιστοσύνη στις οικογένειες μας, στους επιστήμονες, να είμαστε συνειδητοποιημένοι για τον αγώνα που δίνουμε… Είμαστε μία ανθρώπινη αλυσίδα  και αν ένας κρίκος σπάσει, τότε θα υπάρχουν κλυδωνισμοί και στους υπόλοιπους. Είναι κρίμα για ένα παιδί που δίνει αγώνα ζωής δύο χρόνια να κινδυνεύσει η ζωή του ή να πισωγυρίσει η θεραπεία του. Το δικό μου παιδί είναι και δικό σας. Είναι παιδιά μας. Είναι παιδιά όλου του κόσμου…».

«Από το προσκλητήριο να μην λείπει κανείς…»

Το μήνυμα του για εκείνους που αψηφούν τις αυστηρές συστάσεις και τους περιορισμούς, είναι να γίνουν πολεμιστές για τους …άλλους. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε πόλεμο και είναι αλήθεια, το βιώνουμε… Οι γιατροί ως επιστήμονες καλούνται να παλέψουν τον ιό, όχι τον κάθε ανόητο. Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε για μας διότι νιώθουμε υγιείς και δυνατοί,  ας το κάνουμε για τους άλλους που είναι ανήμποροι και ευάλωτοι. Ας γίνουν οι άλλοι η …προσευχή μας και το κεράκι που θα ανάβαμε στην εκκλησία. Έχουμε πόλεμο και σε έναν πόλεμο οι πολεμιστές είναι εκείνοι που πάνε στο μέτωπο για να προστατεύσουν αυτούς που μένουν πίσω. Αυτό είναι το χρέος μας. Στο προσκλητήριο δεν πρέπει να λείπει κανείς…».

Φυσικά και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτή τη δύσκολη περίοδο οι οικογένειες τους προσπαθούν να καταστούν «ασπίδα» για εκείνους, απευθύνοντας έκκληση για καθολική συμμόρφωση στις οδηγίες που δίνονται.

Αυτή είναι και η έκκληση των στενών συγγενών μεταμοσχευμένου Ηρακλειώτη. Ήταν Δεκαπενταύγουστος. Στο τηλέφωνο καλούσαν να μεταβεί επειγόντως στην Αθήνα από χωριό του Ηρακλείου 45χρονος άνδρας, πατέρας τριών μικρών παιδιών, για μεταμόσχευση νεφρού. Όλοι έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά. Το θαύμα της Παναγίας, είπαν. Σήμερα ο άνθρωπος αυτός και η οικογένεια του ζουν με το άγχος του κορωνοϊού. Παραμένει απομονωμένος 24 ώρες το 24ωρο σε ένα σπίτι με τους οικείους του να φοβούνται ακόμα και τη ..σκιά τους. Λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακόμα παραπάνω, όμως φοβούνται μήπως διαφύγει κάτι και αποβεί μοιραίο. Ένας διαρκής εφιάλτης, όπως περιγράφουν, τον οποίο ζουν σε ένταση αφού δεν χαλαρώνουν στιγμή.

Το μήνυμα της «Ηλιαχτίδας» αυτές τις δύσκολες ημέρες

Το δικό της ευχαριστώ προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό κάθε νοσοκομείου καθώς και σε όλους τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων με ακεραιότητα και με  υψηλό το αίσθημα της ευθύνης υπερβαίνοντας εαυτόν, στέλνει η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία “η Ηλιαχτίδα” κ. Μαρία Ευστρατίου. «Αυτό που θέλουν εκείνοι από εμάς ως ανταμοιβή είναι η απόλυτη πειθαρχία στην εφαρμογή των μέτρων που δίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ. Με την πειθαρχημένη και ψύχραιμη στάση μας βοηθάμε τα παιδιά που δίνουν μία δύσκολη μάχη, διευκολύνουμε το έργο των γιατρών και των νοσοκομείων και συμβάλλουμε στη μείωση εξάπλωσης του Covid-19».

Να σημειωθεί ότι η «Ηλιαχτίδα» έχει προχωρήσει ήδη:

- στην αναστολή λειτουργίας του γραφείου (οδ. Κόσμων 6, Ηράκλειο) και στην εφαρμογή της εξ΄αποστάσεως γραμματειακής στήριξης της λειτουργίας του τόσο από την αρμόδια διοικητική υπάλληλο όσο και από τους υπόλοιπους που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους (μέλη Δ.Σ. και Εθελοντικής Ομάδας) με σκοπό την συνέχιση της εξυπηρέτησης του σκοπού μας.

-στην προσωρινή αντικατάσταση των δια ζώσης συνεδριών παροχής ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά και στις οικογένειες παιδιών με νεοπλασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει με την έναρξη της λειτουργίας της νέας δομής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «η ηλιαχτίδα», με εξ΄αποστάσεως συνεδρίες, είτε μέσω internet ( skype ) ή τηλεφώνου. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα της εξ΄αποστάσεως στήριξης σε όσες οικογένειες παιδιών με νεοπλασία από όλη την Κρήτη ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν στην παρούσα χρονική περίοδο. Οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να καλέσουν στα παρακάτω τηλέφωνα : 2811810316 ( 17:00-21:00) & 6946728607, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικότερα και να κλείσουν το διαδικτυακό ή τηλεφωνικό ραντεβού τους.

 

 

Ευαγγελία Καρεκλάκη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ