Οι εκπαιδευτικοί για το πρακτικό των διδασκόντων ενάντια στις κάμερες στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί για το πρακτικό των διδασκόντων ενάντια στις κάμερες στα σχολεία

Μετά από τη σχετική πρόταση της ΑΔΕΔΥ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις κάμερες στα σχολεία που προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με την οποία οι Σύλλογοι Διδασκόντων στα σχολεία θα μπορούν, ως μέσο αντίδρασης, να συντάσσουν πρακτικό εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση κάμερας στις σχολικές αίθουσες, η παράταξη "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών νομού Ηρακλείου" αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ τονίζει ότι η απόφαση της ΑΔΕΔΥ και η πρότασή της για τη σύνταξη πρακτικού από τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων  κινείται σε θετική κατεύθυνση. Καταδικάζει την παρουσία της κάμερας στις σχολικές αίθουσες και τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων και καταλήγει στο σωστό αίτημα για την κατάργηση της εν λόγω Τροπολογίας του ΥΠΑΙΘ και της Υ. Απόφασης.

Ωστόσο,  στο σκεπτικό της απόφασης  δεν εντάσσεται το δεύτερο βασικό σημείο της Τροπολογίας και Υ. Απόφασης που αφορά στη «εξ αποσπάσεως διδασκαλία» σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων, φυσικών καταστροφών κ.λπ.

Πρόκειται για το δεύτερο βασικό σημείο που, ουσιαστικά, καθιερώνει την «ηλεκτρονική διδασκαλία» σε κάθε περίπτωση που η κυβέρνηση  κρίνει, επικαλούμενη φυσικούς και βιολογικούς κινδύνους, ενώ δε παίρνει τα αναγκαία μέτρα θωράκισης και προστασίας της κοινωνίας έναντι των όποιων φυσικών απειλών και παθογόνων παραγόντων.

Η αποκαλούμενη «τηλε-εκπαίδευση» δεν είναι ούτε εκπαίδευση, ούτε μέσο παιδείας. Η σημερινή κυβέρνηση και όποιες  κυβερνήσεις ακολουθήσουν θα  αξιοποιούν την  «εξ αποστάσεως»  διδασκαλία, με στόχο  τη δραματική περικοπή των δαπανών για τους αναγκαίους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών κα τον πλήρη εκφυλισμό της εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας.

Για τους παραπάνω λόγους ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δίδουμε ψήφο ανοχής στην απόφαση της ΑΔΕΔΥ, με την έννοια ότι καταδικάζει την παρουσία της κάμερας στη σχολική αίθουσα και ανοίγει ένα τοπίο αντίθεσης στο αντιδραστικό μέτρο.

Η απόφαση όμως πρέπει να συμπληρωθεί στο σκεπτικό της και με τη συνολική καταδίκη και απόρριψη και της «εξ αποστάσεως διδασκαλίας», των «ηλεκτρονικών μαθημάτων», τα οποία από κάθε άποψη, παιδαγωγική, επιστημονική, συλλογική, ΔΕΝ συνιστούν μαθήματα.

Την παραπάνω πρόταση καταθέτουμε στο Δ.Σ της Ε.ΛΜ.Ε και  ζητούμε να ενταχθεί στα πρακτικά.

Δηλώνουμε επίσης  ότι θα προωθήσουμε με όλα τα συλλογικά μέσα τη θέση μας και θα καλέσουμε τόπος συναδέλφους να την εντάξουν στα πρακτικά των συλλόγων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ