Οι φωτογραφίες της "λαβωμένης", από την κακοκαιρία, Κρήτης

Οι φωτογραφίες της "λαβωμένης", από την κακοκαιρία, Κρήτης

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την πρώτη θεομηνία που "χτύπησε" το νησί

Όση βροχή δεν πέφτει όλο το χειμώνα έπεσε μαζεμένη σε περιοχές της Κρήτης σε διάστημα ενός μήνα. Ο Δήμος Χερσονήσου, το Οροπέδιο Λασιθίου αλλά και περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης βρέθηκαν στο "στόχαστρο" των ακραίων καιρικών φαινομένων αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένες περιουσίες και υποδομές.

Τέσσερις φορές μέσα σε αυτό το μήνα, η Κρήτη δέχτηκε την οργή της φύσης. Στις 21 Οκτωβρίου ήταν το πρώτο "χτύπημα" στα Μάλια, τη Χερσόνησο, τις  Γούβες, τις Γούρνες και τον Καρτερό. Στις 6 Νοεμβρίου "σόκαραν" οι πλημμύρες σε Καστέλι και Θραψανό και 10 του μήνα, η θεομηνία έπληξε ξανά τη Χερσόνησο, την Ανάληψη, τις Γούβες, τις Γούρνες και τα Μάλια. Μόλις χθες, Παρασκευή, ισχυρές βροχοπτώσεις δοκίμασαν ξανά τις αντοχές πολιτών και αρχών. 

Φορείς και πολίτες με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να επαναφέρουν τη ζωή όσων επλήγησαν σε μία "κανονικότητα". Όσο αυτή μπορεί να επανέλθει όταν το σπίτι σου έχει ακόμα τα σημάδια από τη λάσπη και δεν υπάρχει εξοπλισμός ούτε για να μαγειρέψεις ένα πιάτο φαγητό.

Υποδομές, δίκτυα, οδοποιία δεν υπάρχουν. Επαγγελματίες και παραγωγοί αναζητούν ελπίδα για το αύριο. Οι φωτογραφίες της επόμενης ημέρας, μετά τα απανωτά χτυπήματα του καιρού είναι ενδεικτικές.

οροπεδιοοροπεδιο

 

οροπεδιο

Σε περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, βρέθηκε το Σάββατο ο Δήμαρχος Γιάννης Σέγκος. Κουτουλουφάρι, Σκοτεινό, Βορίτσι, Χαρασό, Κόξαρη και Καλό Χωριό "μετρούν" πληγές.

κουτουλουφαρικουτουλουφαρι

"Χαρακτηριστικό της διάβρωσης είναι ότι αποκαλύφθηκε ο θαμμένος εδώ και χρόνια αγωγός του φράγματος Αποσελέμη", όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Σέγκος 

κουτουλουφαρικουτουλουφαριχαρασοχαρασοχαρασο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ